null Tanacsok horgaszoknak a koronavirus jarvany idejen

Tanácsok horgászoknak a koronavírus járvány idején

Tanácsok horgászoknak a koronavírus járvány idején
2020. március 25., szerda

A jelenlegi járványhelyzet a horgászat kedvelőitől is nagyobb odafigyelést kíván. Fontos továbbá, hogy Magyarország vízterületein a horgászati, halászati tevékenység engedélyhez kötött. Az előírások betartását a Nébih Állami Halőri Szolgálatának (ÁHSZ) halőrei rendszeresen ellenőrzik. Fontos kiemelni, hogy a COVID-19 a szabadban is terjed, cseppfertőzés útján.

Általános, a jelenlegi helyzetben is érvényben lévő legfontosabb szabályok:
•    Hazánkban horgászati tevékenységet halgazdálkodási vízterületen, haltermelési létesítményben kizárólag állami horgászjegy vagy turista állami horgászjegy birtokában lehet folytatni. A jogosulatlan horgászat halvédelmi bírság kiszabását és a horgászjegy váltásától történő eltiltást vonja maga után.
•    A horgászoknak változatlanul tisztában kell lenniük azzal, hogy a tavaszi hónapokban számos halfajunkat fogási tilalom védi azok ívásának ideje alatt. Hazánk természetes vizeiben nagy szükség van az ívó halak védelmére, hiszen az eredményes szaporodás a következő halgenerációk záloga. Az ívó halállomány védelme minden helyzetben, így jelenleg is mindannyiunk közös felelőssége.

A kialakult járványügyi helyzetben érvényes, speciális intézkedések és ajánlások:
•    Jelenleg nincs bizonyíték arra, hogy az állatok megfertőződhetnek az új típusú koronavírussal, mint ahogy arra sem, hogy az állatok a fertőzés további forrásaivá válhatnak az ember számára. A halak érintése tehát nem jelent kockázatot.
•    A haltelepítések – az előírt bejelentési és halegészségügyi rendelkezések betartása mellett – jelenlegi is folytathatóak. A tervezett telepítéseket a halgazdálkodásra jogosultak lehetőségeikhez mérten végzik. Kérjük a horgászokat, hogy a haltelepítések helyszínein a biztonság kedvéért ne szemlélődjenek!
•    A koronavírus terjedésének lassítása, csökkentése érdekében elsősorban az otthon tartózkodásra és az emberi kapcsolatok minimalizálására kell törekedni. Ha valaki mégis a horgászat mellett dönt, akkor a magányos horgászatot részesítse előnyben. 
•    A vízparton egymástól kellő távolságot tartva válasszanak maguknak horgászhelyet és kerüljék a társas érintkezés megszokott formáit.
•    Lehetőség szerint senki ne utazzon a lakóhelyétől távolabb eső területre horgászni!
•    A területi jegyek kiváltása során kerüljék a tömeges sorban állást, amennyiben ez elkerülhetetlen, tartsanak egymástól legalább 2 méter távolságot. 
•    Nagyon fontos, hogy az alapvető higiéniai szabályokat horgászat közben is tartsák be és rendszeresen mossák meg, fertőtlenítsék kezüket!
•    Ha a horgászhelyen rendelkezésre állnak közös használatú eszközök, ülőalkalmatosságok, azokat használat előtt és után is fertőtlenítsék.
•    A horgásztavak üzemeltetői a szociális helyiségek fertőtlenítését rendszeresen végezzék klór tartalmú fertőtlenítőszerrel.
•    Fokozottan ügyeljenek rá, hogy szemetet (pl. élelmiszer csomagolóanyagokat, használt zsebkendőket, papírtörlőket) ne hagyjanak maguk után, gyűjtsék össze és tegyék a legközelebbi hulladékgyűjtőbe.

Kérjük, ha horgászattal, halászattal kapcsolatos szabálytalanságot észlelnek, a továbbiakban is jelezzék azt az allamihalor@nebih.gov.hu e-mail-címre!


Friss hírek

Véget ért az ebek kötelező veszettség elleni oltására adott türelmi idő
2021. május 13., csütörtök

Véget ért az ebek kötelező veszettség elleni oltására adott türelmi idő

A fokozatos nyitáshoz igazodva megszűnt a kutyák veszettség elleni ismétlő oltásának beadatására tavaly márciusban elrendelt türelmi idő. A hatóság kéri az érintett kutyatartókat, hogy lehetőség szerint mielőbb pótolják állatuknál az esetlegesen elmaradt oltást.

Tovább >

Vendéglátó-, és közétkeztető létesítményekre vonatkozó intézkedések 2020. november 4-től visszavonásig
2020. november 16., hétfő

Vendéglátó-, és közétkeztető létesítményekre vonatkozó intézkedések 2020. november 4-től visszavonásig

A Nébih összegyűjtötte a veszélyhelyzet kihirdetésével összefüggő, a vendéglátó- és közétkeztető létesítményekre vonatkozó legfontosabb és aktuális információkat.

Tovább >