null Bizottság iránymutatás a kritikus munkavállalók szabad mozgása kapcsán

Bizottság iránymutatás a kritikus munkavállalók szabad mozgása kapcsán

2020. március 31, kedd

Az Európai Bizottság új gyakorlati útmutatót adott ki annak biztosítására, hogy az Unión belül ingázó munkavállalók, különösen azok, akik a koronavírus okozta világjárvány megfékezésében kulcsfontosságú szerepet töltenek be, akadálytalanul eljuthassanak munkahelyükre.

E munkavállalók közé tartoznak többek között az egészségügyi és élelmiszeripari ágazatban, valamint az egyéb alapvető szolgáltatások terén, például a gyermek- vagy az idősgondozásban dolgozók, valamint a létfontosságú közüzemi személyzet.

A Bizottság arra hívja fel a tagállamokat, hogy a zökkenőmentes határátlépést segítő, egyedi és gyors eljárások kialakításával, többek között az egészségügyi szűrővizsgálatok megfelelő mértékű alkalmazásával tehermentesítsék az ingázó munkavállalókat.

Ami az idénymunkásokat, különösen a mezőgazdasági ágazatban dolgozókat illeti, a tagállamok feladata, hogy a válság következtében fellépő munkaerőhiány kezelése céljából egyeztessenek egymással, hogy pontosan mely szakmai területeken szorulnak segítségre, valamint hogy kialakítsák a szóban forgó munkavállalók zökkenőmentes határátlépéséhez szükséges egyedi eljárásokat. A mezőgazdaságban dolgozó idénymunkások, bizonyos körülmények között, alapvetően fontos feladatokat látnak el a betakarításban, a növénytermesztésben és -gondozásban. Ilyen helyzetben a tagállamoknak kritikus feladatot ellátó munkavállalóként kell kezelniük ezeket a személyeket is, és tájékoztatniuk kell a munkáltatókat arról, hogy kötelesek gondoskodni a megfelelő egészségvédelemről és biztonságról.

A Bizottság közlemény itt olvasható: https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/hu/ip_20_545


Friss hírek

2021. május 13, csütörtök

Véget ért az ebek kötelező veszettség elleni oltására adott türelmi idő

A fokozatos nyitáshoz igazodva megszűnt a kutyák veszettség elleni ismétlő oltásának beadatására tavaly márciusban elrendelt türelmi idő. A hatóság kéri az érintett kutyatartókat, hogy lehetőség szerint mielőbb pótolják állatuknál az esetlegesen elmaradt oltást.

Tovább >

2020. november 16, hétfő

Vendéglátó-, és közétkeztető létesítményekre vonatkozó intézkedések 2020. november 4-től visszavonásig

A Nébih összegyűjtötte a veszélyhelyzet kihirdetésével összefüggő, a vendéglátó- és közétkeztető létesítményekre vonatkozó legfontosabb és aktuális információkat.

Tovább >