null Tovabbra is bemutathatoak elektronikusan az allatorvosi venyek

Továbbra is bemutathatóak elektronikusan az állatorvosi vények

2020. október 1, csütörtök

A tavaszi járványidőszakban a Nébih engedélyezte, hogy a társállatok kezelésére szolgáló vényköteles állatgyógyászati készítmények kiváltásához elég a vényt elektronikus formában (pl. e-mailben, okostelefonon) bemutatni. A hatóság felhívja az érintettek figyelmét, hogy a járványhelyzet alakulása indokolttá teszi az intézkedés fenntartását, így a patikákban továbbra is lehetséges a vények elektronikus úton történő bemutatása. Fontos, hogy a könnyítés nem vonatkozik az antibiotikumokra, valamint a kábítószerként kezelendő állatgyógyászati készítményekre!

A Nébih szakemberei tavasszal átfogó ellenőrzést tartottak az állatpatikákban, amelynek – a hiányosságok feltárása és kijavítása mellett – deklarált célja volt a hatósági támogatási lehetőségek kidolgozása. A járványhelyzetre tekintettel a hatóság engedélyezte, hogy a társállatok kezelésére szolgáló vényköteles állatgyógyászati készítmények kiváltásához elég legyen a vényt elektronikus formában (pl. e-mailben, okostelefonon) bemutatni. Így olyan esetekben, amikor nem feltétlenül szükséges az állat állatorvos általi fizikai vizsgálata, kevesebb utánajárással is megoldható az állat gyógykezelése, illetve a paraziták elleni védekezés.  
 
A járványhelyzet alakulása indokolttá teszi az intézkedés fenntartását, így a patikákban továbbra is lehetséges a vények elektronikus úton történő bemutatása. A könnyítés nem vonatkozik az antibiotikumokra, valamint a kábítószerként kezelendő állatgyógyászati készítményekre, amelyek szigorú ellenőrzése közegészségügyi és állategészségügyi szempontból egyaránt kulcsfontosságú.


Friss hírek

2022. augusztus 25, csütörtök

Tenyészethez kell rendelni a meghatalmazásokat az antibiotikum felhasználás jelentési rendszerben

Fontos újítás lép életbe hamarosan az antibiotikum felhasználás jelentésére szolgáló rendszerben: az állatorvosoknak meghatalmazottjaikat konkrét tenyészetekhez kell rendelniük. A jogosultságokat mind az online, mind a papír alapú nyomtatvánnyal létrehozott meghatalmazásoknál szükséges beállítani. Az augusztus 29-én élesedő fejlesztés az átláthatóbb ügyintézést és az adatvédelem fokozását szolgálja.

Tovább >

2021. július 6, kedd

Változás az állatgyógyászati készítmények forgalomba hozatali engedélye érvényességében

Az állatgyógyászati készítmények forgalomba hozatali engedélyeinek megújítása 2022. január 28-át követően megszűnik. Az ezután kiadott forgalomba hozatali engedélyek korlátlan ideig érvényesek lesznek.

Tovább >