null Kockázatcsökkentés: hatékonyabb kockázatbecslés

Kockázatcsökkentés: hatékonyabb kockázatbecslés

A jelenlegi előrejelzéseink szerint (WHO global strategy for food safety: safer food for better health; European Commission Directorate General for Health and Consumers: Scoping study – Delivering on EU food safety and nutrition in 2050 - Scenarios of future change and policy responses. Framework Contract for evaluation and evaluation related services - Lot 3: Food Chain; Final Report, 2013.) a jövőben az élelmiszerlánc-biztonságra olyan mozgatórugók, kihívások lesznek hatással, mint:

•   a globális kereskedelem és gazdasági fejlődés;

•   a globális együttműködés és szabványosítás (standardizálás),

•   a magánszektor élelmiszerstandardjainak növekvő jelentősége,

•   egy multipoláris világ kialakulása;

•   uniós kormányzás;

•   a demográfiai és társadalmi kohézió, népességnövekedés, társadalmi egyenlőtlenségek;

•   a fogyasztói attitűd- és viselkedés-változás;

•   az új élelmiszerlánc-technológiák; verseny a kulcserőforrásokért; klímaváltozás; növekvő számú élelmiszerlánc-kockázatok (zoonózisok, környezetszennyezés) és katasztrófák (biológiai terrorizmus, szabotázs);

•   az új agrár-élelmiszerlánc struktúrák megjelenése, helyi, regionális és alternatív élelmiszerláncok jelentőségének növekedése.

E tényezők mindegyike hatással lehet az asztalunkra kerülő élelmiszerre annak termőföldtől induló útja során. A NÉBIH kockázatcsökkentő munkájának célja, hogy minél több részletre kitérőe elemzések készülhessenek az élelmiszer minőségét és egészséges voltát érintő veszélyekről. 

Az élelmiszerlánc-felügyelet alapvető feladata a tényezők minél pontosabb nyomonkövetése, megismerése, feltérképezése, annak érdekében, hogy egyrészt képesek legyünk a bekövetkezett élelmiszerlánc-események pontos okának, forrásának felderítésére (nyomonkövetésére; back-tracing), másrészt – és ez a fontosabb és előremutatóbb , hogy képesek legyünk predikciókat (forward prediction) tenni, előrejelezni a különböző ágensek felbukkanását, terjedését, a kritikus helyeket, termékeket, vállalkozásokat, azért, hogy megelőzzük ezeket.

A hatósági ellenőrzés és a mintavétel tervezésének továbbfejlesztése olyan tématerület, amely kiemelten fontos a fenti célok elérésében. Mivel a kockázatcsökkentés több tényezővel is elérhető, a NÉBIH több projektkoncpecióval is rendelkezik annak érdekében, hogy az élelmiszerlánc-felügyeleti döntések, beavatkozások megalapozottabbak legyenek.

Az élelmiszer eredetű megbetegedések betegségterhe és az egészségügyi technológia-elemzés alkalmazása

Hálózatkutatás


Friss hírek

2024. június 4, kedd

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.06.04.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >

2024. június 4, kedd

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.06.04.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >