null Az élelmiszer eredetű megbetegedések betegségterhe és az egészségügyi technológia-elemzés alkalmazása

Az élelmiszer eredetű megbetegedések betegségterhe és az egészségügyi technológia-elemzés alkalmazása

Az élelmiszer eredetű megbetegedések betegségterhe és az egészségügyi technológia-elemzés alkalmazása

Az élelmiszer eredetű megbetegedések óriási terhet rónak az egyénre magára és a társadalom egészére. Ezek a terhek magukba foglalják az egyén elvesztett bevételeit, az egészségügyi ellátás költségeit, a termelékenység csökkenését, a folyósított táppénzt, a megbetegedések kivizsgálásának költségeit, de a nagyobb események kapcsán akár az egyes termékek iránti csökkent keresletet is.

A betegségterhek felmérése, ezek modellezése kulcsfontosságú az élelmiszerlánc-felügyelet döntéshozatalában, prioritásképzésében is. A döntések során cost-benefit (vagy risk-benefit) megközelítést kell alkalmazni, de voltaképpen a “haszon” (benefit) oldal igen nehezen megfogható, nehezen mérhető. Ebben nyújtanak segítséget bizonyítékokon alapulva, objektív módon a betegségteher-vizsgálatok. A különböző mentesítési vagy gyérítési programjaink, illetve akár a táplálkozás-egészségügyi programok is ebben a koordináta-rendszerben értelmezhetők helyesen.

Nemzetközi szinten láthatunk több jó kezdeményezést is a már meglévő, pl. járványügyben használatos módszertanok továbbfejlesztésére. Ugyanakkor sehol sem kiforrott sem a módszertan, sem az elméleti alap, ezért kutatásra és módszerfejlesztésre is szükség van.

A cél tehát hosszú távon olyan modellek felépítése, melyek az élelmiszerláncot érintő (növény-, állat- és humánegészségügyi) gazdasági következményeket feldolgozzák, elemzik megalapozva ezzel többek között a hatékonyabb hatósági döntéshozatalt.


Friss hírek

Palántázás a koronavírus járvány idején? Lehetséges!
2020. április 2, csütörtök

Palántázás a koronavírus járvány idején? Lehetséges!

A koronavírus járvány bizonyára elgondolkodtatja a konyhakerti kertészkedőket, mit kell másképpen csinálniuk, mint ahogyan szokták. Ebben a rendkívüli helyzetben valóban fontos a veszélyek tudatosítása és elkerülése, ennek érdekében a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei csokorba szedtek néhány hasznos tippet a veteményezők és palántázók részére.

Tovább >

Magyar ebfajták tervezett rendezvényei
2020. február 21, péntek

Magyar ebfajták tervezett rendezvényei

Magyar ebfajták tervezett rendezvényei 2020.

Tovább >