agancs, szarvasmarha, tej, halliszt
 

TRACES élő állat, állati termékekútmutatók

Módosítva: 2024.04.08

Rendszerfrissítés esetén hasznos információ:

Minden rendszerfrissítés után, ha hibaüzenetet kap, érdemes teljesen kijelentkezni a TRACES-NT rendszerből és az EU-Login-ból is (esetleg további hibaüzenet esetén törölni a gyorsítótárat és a böngésző előzményeit), majd újra bejelentkezni.

TRACES-NT EXPORT (Uniós kivitel)

Egyes harmadik országok által a TRACES NT-ben kiadott állategészségügyi EXPORT-bizonyítványok sablonjaival kapcsolatban felvetett aggodalmakra tekintettel értesítik a tagállamokat, hogy a Bizottság Kétoldalú Nemzetközi Kapcsolatok osztálya szoros kapcsolatban áll az érintett harmadik országokkal.

Abban az esetben, ha egyes harmadik országok nem fogadják el a TRACES NT-ben kiadott exportbizonyítványokat, a Bizottság kéri, hogy a tagállamok készüljenek fel arra, hogy a TRACES Classic platform bezárása után, ezeket az exportbizonyítványokat a TRACES-en kívül tudják kiállítani.

Amennyiben erre merül fel igény, úgy az érvényes eljárásrend szerint kérvényezhető az adott termékkörre a többnyelvű export bizonyítvány minta összeállítása:

https://portal.nebih.gov.hu/-/elo-allat-es-allati-termek-export-bizonyitvanyokkal-kapcsolatos-alap-eljarasrend

A jelenleg érvényes, TRACES rendszeren kívüli, úgynevezett bilaterálisan egyeztetett export bizonyítványok listája: 

https://portal.nebih.gov.hu/export-bizonyitvanyok

Korábbi hírek

TRACES rendszer élő állat, állati termék

3 típusú kereskedelmi gyakorlatot különböztetünk meg a TRACES hálózaton belül:


•    kereskedelem az EU-n belül, ún. „INTRA” kereskedelemi modul (egyes élő állatok és magas kockátzatú állati termékekhez), „DOCOM” modul (egyes állati melléktermékekhez)
•    kereskedelem 3. országokkal – „IMPORT, EXPORT” modul (egyes élő állatok és állati termékek EU-ba való importjához és exportjához)
•    tranzit átszállítás – 3. országból 3. országba az EU-n keresztül átszállított áru („IMPORT” modulon belül rögzített)

  • Harmadik országokból származó, állategészségügyi ellenőrzés köteles, növényegészségügyi ellenőrzés köteles vagy ÖKO termékek IMPORT bizonyítványa mellé a TRACES rendszerben, az Uniós állat- és növényegészségügyi határállomásokon az Unióba történő beléptetéshez létre kell hozni egy Egészségügyi dokumentumot. 
    A beléptetéshez szükséges elektronikus dokumentum neve: Közös Egészségügyi Beléptetési Okmány (KEBO; angolul: Common Health Entry Document (CHED)), illetve az ökológiai gazdálkodásból származó termékek esetén Ellenőrzési Tanúsítvány (angolul: Certificate of Inspection (COI))

 

Útmutatók