agancs, szarvasmarha, tej, halliszt
 

TRACES élő állat, állati termékekútmutatók

Módosítva: 2022.12.06

Friss hírek:

2022.12.06

Gazdasági szereplők szekcióinak frissítése,  ÉRVÉNYES státusz megkövetelése egyes létesítmény típusok esetén

Hivatkozással a 2021/547/EU rendelettel módosított 2019/1715/EU IMSOC-rendelet 45. cikkére, a TRACES rendszert üzemeltető Európai Bizottság arról küldött lértesítést, hogy frissítették az EU állategészségügyi és szaporítóanyag létesítmény szekciókat a TRACES INTRA moduljában. 

Az állategészségügyi és a szaporítóanyag fejezetekben változott: 

 

  • •    a fő kategóriába sorolás,
  • •    változott néhány szekció kódja,
  • •    továbbá megszűntek a szaporítóanyag fejezetben a SEM, EMB, GERM-CONF, GERM-OTH szekciók

A korábbi SEM és EMB kategóriák az "Állategészségügyi" fejezetben találhatóak. 
A korábbi GERM-CONF és GERM-OTH kategóriák a "Germinal product" (EFTA, Európai Unió) fejezetben találhatóak. A megváltozott kategóriákba sorolt létestíményeket át kell sorolni az új kategóriákba.

Az eredeti angol nyelvű leíráshoz kattintson IDE 
A frissített magyar nyelvű szekciókhoz kattintson IDE

ÉRVÉNYES (valid) státusz megkövetelése egyes INTRA létesítmények és gazdasági szereplők esetén- 2023. január végétől

Több tagállam ismételt kérésére, most úgy döntött a Bizottság, hogy megkezdi bizonyos ellenőrzési szabályok fokozatos bevezetését a TRACES-ben. 

Ezek az ellenőrzési szabályok a TRACES-ben az "érvényes" státuszú, azaz a helyi hatóság által kiadott engedélyek, nyilvántartásba vétel alapján jóváhagyott, érvényesített, validált  létesítmények és gazdasági szereplők lesznek csak választhatóak származási, berakodási, és rendeltetési helyként. Az átmenet fokozatosan zajlik majd, az ellenőrzési szabályok első csoportját a tervek szerint 2023. január végén hajtják végre a TRACES-ben, és az élő állatokra vonatkozó Unión belüli, INTRA bizonyítványokra és a hosszútávú állatszállításokhoz kötelezően mellékelt ÚTINAPLÓRA (Animal Journey Log) vonatkozik majd.
 

Rendszerfrissítés esetén hasznos információ:

Minden rendszerfrissítés után, ha hibaüzenetet kap, érdemes teljesen kijelentkezni a TRACES-NT rendszerből és az EU-Login-ból is (esetleg további hibaüzenet esetén törölni a gyorsítótárat és a böngésző előzményeit), majd újra bejelentkezni.

TRACES Classic

A TRACES Classic rendszer végelgesen leállításra került 2022. január 6-án.  Ezen dátumot követően kizárólag a TRACES-NT rendszer almoduljai működnek.

 

TRACES-NT EXPORT (Uniós kivitel)

Egyes harmadik országok által a TRACES NT-ben kiadott állategészségügyi EXPORT-bizonyítványok sablonjaival kapcsolatban felvetett aggodalmakra tekintettel értesítik a tagállamokat, hogy a Bizottság Kétoldalú Nemzetközi Kapcsolatok osztálya szoros kapcsolatban áll az érintett harmadik országokkal.

Abban az esetben, ha egyes harmadik országok nem fogadják el a TRACES NT-ben kiadott exportbizonyítványokat, a Bizottság kéri, hogy a tagállamok készüljenek fel arra, hogy a TRACES Classic platform bezárása után, ezeket az exportbizonyítványokat a TRACES-en kívül tudják kiállítani.

Amennyiben erre merül fel igény, úgy az érvényes eljárásrend szerint kérvényezhető az adott termékkörre a többnyelvű export bizonyítvány minta összeállítása:

https://portal.nebih.gov.hu/-/elo-allat-es-allati-termek-export-bizonyitvanyokkal-kapcsolatos-alap-eljarasrend

A jelenleg érvényes, TRACES rendszeren kívüli, úgynevezett bilaterálisan egyeztetett export bizonyítványok listája: 

https://portal.nebih.gov.hu/export-bizonyitvanyok

TRACES rendszer élő állat, állati termék

3 típusú kereskedelmi gyakorlatot különböztetünk meg a TRACES hálózaton belül:


•    kereskedelem az EU-n belül, ún. „INTRA” kereskedelemi modul (egyes élő állatok és magas kockátzatú állati termékekhez), „DOCOM” modul (egyes állati melléktermékekhez)
•    kereskedelem 3. országokkal – „IMPORT, EXPORT” modul (egyes élő állatok és állati termékek EU-ba való importjához és exportjához)
•    tranzit átszállítás – 3. országból 3. országba az EU-n keresztül átszállított áru („IMPORT” modulon belül rögzített)

  • Harmadik országokból származó, állategészségügyi ellenőrzés köteles, növényegészségügyi ellenőrzés köteles vagy ÖKO termékek IMPORT bizonyítványa mellé a TRACES rendszerben, az Uniós állat- és növényegészségügyi határállomásokon az Unióba történő beléptetéshez létre kell hozni egy Egészségügyi dokumentumot. 
    A beléptetéshez szükséges elektronikus dokumentum neve: Közös Egészségügyi Beléptetési Okmány (KEBO; angolul: Common Health Entry Document (CHED)), illetve az ökológiai gazdálkodásból származó termékek esetén Ellenőrzési Tanúsítvány (angolul: Certificate of Inspection (COI))

 

Útmutatók