null Iratminták TRACES rendszert érintő üzemzavar vagy előre tervezett üzemszünet idejére

Iratminták TRACES rendszert érintő üzemzavar vagy előre tervezett üzemszünet idejére- tájékoztató jelleggel 

2022. szeptember 09.

Ha a TRACES több mint 24 órán keresztül nem érhető el, minden illetékes hatóság (központi vagy regionális, a nemzeti struktúrától függően) e-mailben vagy faxon továbbítja a következő információkat: 
az EU-n belüli kereskedelem (INTRA) és a hivatalos beléptetési okmányok (KEBO) I. részét azon országnak, ahová a szállítmányt küldik. 

Az üres hivatalos okmányminta másolata megtalálható a TRACES TRAINING felületen, amennyiben ez a felület nem érintett a hibában:  https://webgate.training.ec.europa.eu/sanco/traces/ 

A TRACES TRAINING felületre való bejelentkezéshez a személyes TRACES-NT (éles) felhasználó névvel és jelszóval lehet belépni. Ha a TRACES TRAINING környezet sem működik, akkor közvetlenül a TRACES TEAM Ügyfélszolgálattól kérhető egy biankó (PDF) másolat az adott dokumentum sablonról (állategészségügyi bizonyítvány, vagy KEBO előjelentő):


- sanco-traces@ec.europa.eu 
- telefonon:        +32 2 297 63 50
- fax:                     +32 2 299 43 14

Az információkat az érintett illetékes hatóságnak kell felrögzíteni utólag a TRACES-NT (éles) környezetbe, amint az újra elérhető.


2021. 04.21

Amennyiben a TRACES rendszer vagy annak bármely funkciója egy óránál hosszabb ideig nem elérhető, a szállítási információk rögzítéséhez vagy megosztásához a mellékelt iratminták használhatók. A dokumentumokon a „készenléti idő alatt előállított” szövegnek is szerepelnie kell!

Fontos, hogy miután a rendszer ismét elérhető, a papír alapon rögzített információkat az elektronikus felületre is fel kell vezetni!

Az előre tervezett üzemszünetekről a Bizottság két héttel korábban tájékoztatja a felhasználókat a TRACES Classic és TRACES-NT felületén keresztül. Kérjük, kísérjék figyelemmel az érintett honlapok nyitóoldalát!


 

Lényeges, hogy az iratminták kizárólag a TRACES rendszert érintő üzemzavar vagy üzemszünet esetén használhatók, egyéb helyi szoftver vagy hardverhibából eredő működési zavar esetén nem.  
A rendszerek folyamatos fejlesztése, frissítése miatt javasoljuk, hogy ha hibát tapasztal, ellenőrizze, nem a böngészőhöz kötődő probléma áll-e annak hátterében. Megoldás lehet: másik böngésző használata, a sütik tisztítása, az oldal frissítése.

FIGYELEM! A TRACES exportbizonyítvány-modellek frissítése, valamint új TRACES exportbizonyítvány modellek felkerülése az Európai Unió Bizottsága részéről a rendszerbe folyamatos. A frissített- és új bizonyítványmintákat az “Új export bizonyítványok” menüpontba tüntetjük fel. Ezért rendszerleállás esetén érdemes mindig először az Új export bizonyítványok pontban megnézni, létezik-e frissített, vagy új bizonyítványminta és csak utána az Export bizonyítványok menüpontban keresni.

Kérjük, hogy kérdés, probléma esetén írjanak a aai@nebih.gov.hu, traces@nebih.gov.hu e-mail címekre!