kacsa

Madárinfluenza kereskedelmi információk

Utolsó frissítés: 2023.03.24.

FIGYELEM! Az alábbi táblázatban szereplő, hazánkkal szemben korlátozást bevezető harmadik országok esetében továbbra is érvényben vannak a korlátozások mindaddig, amíg az adott harmadik ország nem jelzi ennek ellenkezőjét.

Minden harmadik ország saját hatáskörben dönt az importkorlátozások bevezetéséről vagy feloldásáról. Az ezzel kapcsolatos visszajelzésekkel az alábbi táblázat folyamatosan frissül. Abban az esetben, ha nem érhető el friss információ a célországgal kapcsolatban, javasoljuk, hogy az importőr partnerükön keresztül érdeklődjenek a célország központi hatóságánál.

Felhívjuk a figyelmet arra, hogy az alábbi információ mellett az adott termékre vonatkozó exportbizonyítványban foglalt követelményeknek is teljesülniük kell, így a tervezett szállítmány indítása előtt javasoljuk ennek ellenőrzését is. A kiszállítás csak abban az esetben valósulhat meg, ha az exportbizonyítványban foglalt követelmények is teljesülnek, és az alább közölt, madárinfluenza miatt bevezetett korlátozások is lehetővé teszik azt.

Az alábbi információ csak tájékoztató jellegű, a járványügyi helyzet függvényében a korlátozások változhatnak, ezért a szállítások előtt javasoljuk, hogy közvetlenül tájékozódjanak az aktuális helyzetről!

Madárinfluenza kereskedelmi információk

Harmadik ország
Korlátozott terület
Korlátozott állat/termék
Részletek
Harmadik ország Korlátozott terület Korlátozott állat/termék Részletek
Fehérorosz Köztársaság Bács-Kiskun, Békés, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Hajú-Bihar és Csongrád-Csanád megye vadon élő, állatkerti és cirkuszi madarak; étkezési tojás; fogékony állatfajokból nyert állati eredetű összetevőket tartalmazó takarmányok és takarmány-adalékanyagok (kivéve a macskák, kutyák, vadászgörények, más görényfélék, rágcsálók, akváriumi és terráriumi állatok számára készült takarmány-adalékanyagok és hőkezelt kész takarmányok)
Peru Magyarország naposcsibe, keltetőtojás
Marokkó Magyarország baromfihús és a belőle származó termékek
Katar nincs nincs
Vietnám A magas patogenitású madárinfluenzával érintett megyék területe baromfitermékek
Ukrajna A magas patogenitású madárinfluenza kitörés miatt kijelölt korlátozás alatt álló területek. Keltetőtojás, baromfi és ezekből származó termékek (kivétel: olyan módszerrel kezelt termékek, amely garantálja a betegség kórokozójának elpusztítását).
Thaiföld nincs nincs (2022. július 27. után vágott állatból készült termékek)
Tajvan Magyarország teljes területe Baromfi és baromfitermék (kivéve 120°C-on 40 percig hőkezelt kacsa- és libatoll termékek)
Szudán Magyarország teljes területe élő madár, baromfi
Szingapúr Bács-Kiskun, Békés és Csongrád-Csanád megyék díszmadarak, baromfik, baromfitermékek
Szaúd-Arábia Magyarország teljes területe keltetőtojás és naposbaromfi
Oroszországi Föderáció Szabolcs-Szatmár-Bereg, Komárom-Esztergom*, Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád, Békés és Hajdú-Bihar* megye, * lásd a részleteket! élő baromfi és keltető tojás; kész baromfi hústermékek és az összes összetételükben feldolgozott baromfitermékeket tartalmazó baromfitermék fajta, kivéve azon termékeket, amelyek összhangban az OIE Szárazföldi Állatok Egészségügyi Kódexének rendelkezéseivel a madárinfluenza-vírus megsemmisítését biztosító kezelésen estek át; baromfi takarmányok és takarmány-adalékanyagok (kivéve a növényi eredetű takarmány és takarmány-adalékanyagokat, kémiai és mikrobiológiai szintézis takarmányt valamint a kémiai és mikrobiológiai szintézis takarmány); a korábban használt baromfi tartási, vágási és feldolgozási berendezések; emellett tiltott a hivatkozott területekről történő élő baromfi és keltetőtojás Oroszországi Föderáció területén történő tranzitja
Omán Magyarország teljes területe élő baromfi, a belőlük készült termékek, belsőségeik és származékaik
Mexikó Bács-Kiskun, Békés, Csongrád-Csanád megyék naposcsibék és keltetőtojások
Malajzia nincs nincs
Kuvait Magyarország teljes területe Minden élő madár, szárnyas termék (friss, hűtött, fagyasztott, feldolgozott) és az azokat tartalmazó termékek valamint tojások importja tilalom alá esik Magyarország területéről, kivéve azon termékeké, melyek legalább 70 ℃-os hőkezelésen estek át.
Kína Magyarország teljes területe Baromfi vagy baromfi termékek közvetlen vagy közvetve történő exportja (Kivéve azokat a baromfitermékeket, (pl.: toll) amelyeket vírus inaktivációval kezeltek az OIE szabvány szerint.)
Izrael Magyarország teljes területe (2022.11.07-i értesítés alapján) nem kezelt toll, galambok és egyéb, fogságban tartott madarak
Fülöp-szigetek Magyarország teljes területe háziasított és vadon élő madarak és a belőlük származó termékek (baromfihús, naposcsibe, tojás, szaporítóanyag)
Egyesült Arab Emírségek Magyarország (FONTOS információ és kivételek: lásd, egyéb információk) Minden háziasított és vad illetve díszmadár, naposcsibe, keltetőtojás és ezekből származó nem hőkezelt termékek, kivéve a vágóhídi hulladékot
Dél-Korea Magyarország teljes területe Szárnyasok (baromfi, naposcsibe, keltetőtojás, nem baromfik közé tartozó madarak, vadmadarak), baromfihús és termékek, étkezési tojás. Kivétel a tilalom alól: sterilizáló hatású hőkezelésen átesett termékek.
Bosznia-Hercegovina - 2020. 09. 15-i kezdettel minden korlátozás feloldva
Kanada Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád-Csanád, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Hajdú-Bihar és Jász-Nagykun-Szolnok megye az EU-s és hazai jogszabályoknak megfelelően korlátozás alá helyezett területei a fogékony fajok egyedei, termékei, illetve mellékterméket (baromfi, baromfitermékek és -melléktermékek)
Hongkong Bács-Kiskun megye, Csongrád-Csanád megye, Nógrád megye emberi fogyasztásra szánt baromfihús és baromfi eredetű termék
Japán Bács-Kiskun, Békés megye, Csongrád-Csanád, Hajdú-Bihar Pest megye élő baromfi és baromfi eredetű termékek