kacsa

Madárinfluenza kereskedelmi információk

Utolsó frissítés: 2024.05.10.

FIGYELEM! Az alábbi táblázatban szereplő, hazánkkal szemben korlátozást bevezető harmadik országok esetében továbbra is érvényben vannak a korlátozások mindaddig, amíg az adott harmadik ország nem jelzi ennek ellenkezőjét.

Minden harmadik ország saját hatáskörben dönt az importkorlátozások bevezetéséről vagy feloldásáról. Az ezzel kapcsolatos visszajelzésekkel az alábbi táblázat folyamatosan frissül. Abban az esetben, ha nem érhető el friss információ a célországgal kapcsolatban, javasoljuk, hogy az importőr partnerükön keresztül érdeklődjenek a célország központi hatóságánál.

Felhívjuk a figyelmet arra, hogy az alábbi információ mellett az adott termékre vonatkozó exportbizonyítványban foglalt követelményeknek is teljesülniük kell, így a tervezett szállítmány indítása előtt javasoljuk ennek ellenőrzését is. A kiszállítás csak abban az esetben valósulhat meg, ha az exportbizonyítványban foglalt követelmények is teljesülnek, és az alább közölt, madárinfluenza miatt bevezetett korlátozások is lehetővé teszik azt.

Az alábbi információ csak tájékoztató jellegű, a járványügyi helyzet függvényében a korlátozások változhatnak, ezért a szállítások előtt javasoljuk, hogy közvetlenül tájékozódjanak az aktuális helyzetről!

Madárinfluenza kereskedelmi információk

Harmadik ország
Korlátozott terület
Korlátozott állat/termék
Részletek
Harmadik ország Korlátozott terület Korlátozott állat/termék Részletek
Egyesült Királyság Az EU-tagállamok által korlátozás alá vont területek Az élő baromfi és a friss baromfihús behozatalát felfüggesztik azokból az uniós területekből, ahol az EU-tagállamok a kereskedelmi célú baromfi és a fogságban tartott madarak magas patogenitású madárinfluenza-járvány kitörése miatt korlátozzák a behozatalt. Az EU-tagállamok által korlátozás alá vont területekről származó baromfihústermékek esetében hőkezelést kell végezni.
USA az Egyesült Királyság kivételével az APHIS által meghatározott Európai Baromfikereskedelmi Térség” (Horvátország és Bulgária kivételével az összes EU-tagállam, valamint az EFTA tagállamai) egész területe (innen származó, vagy azon áthaladó szállítmányok) - a továbbiakban EPTR; illetve Franciaország (innen származó, valamint azon áthaladó szállítmányok) az EPTR-re kivetett korlátozás esetében - élő kacsa, kacsa keltetőtojás, fel nem dolgozott kacsa termékek és melléktermékek, egyes friss kacsatermékek; Franciaország esetében - élő baromfi, baromfi keltetőtojás, fel nem dolgozott szárnyastermékek és melléktermékek, egyes friss baromfitermékek
Fehérorosz Köztársaság Bács-Kiskun, Békés, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Hajú-Bihar és Csongrád-Csanád megye vadon élő, állatkerti és cirkuszi madarak; étkezési tojás; fogékony állatfajokból nyert állati eredetű összetevőket tartalmazó takarmányok és takarmány-adalékanyagok (kivéve a macskák, kutyák, vadászgörények, más görényfélék, rágcsálók, akváriumi és terráriumi állatok számára készült takarmány-adalékanyagok és hőkezelt kész takarmányok)
Peru Magyarország naposcsibe, keltetőtojás
Marokkó Magyarország baromfihús és a belőle származó termékek
Katar nincs nincs
Vietnám A magas patogenitású madárinfluenzával érintett megyék területe baromfitermékek
Ukrajna A magas patogenitású madárinfluenza kitörés miatt kijelölt korlátozás alatt álló területek. Keltetőtojás, baromfi és ezekből származó termékek (kivétel: olyan módszerrel kezelt termékek, amely garantálja a betegség kórokozójának elpusztítását).
Thaiföld nincs nincs (csak olyan termék szállítható, ami olyan állatból készült, amit az országmentesség WOAH által való elismerése (június 28) után vágtak.)
Tajvan Magyarország teljes területe Baromfi és baromfitermék (kivéve 120°C-on 40 percig hőkezelt kacsa- és libatoll termékek)
Szudán Magyarország teljes területe élő madár, baromfi
Szingapúr Borsod-Abaúj-Zemplén, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád-Csanád, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok és Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye teljes területe, Somogy valamint egyéb vármegyék azon területei, amelyekre a kitörések miatt felállított korlátozások átnyúlnak. élő baromfi és baromfitermékek (kivéve a WOAH standardeknek megfelelő hőkezelésen átesett termékek), díszmadarak, vadmadarak
Szaúd-Arábia Magyarország teljes területe keltetőtojás és naposbaromfi
Oroszországi Föderáció Nógrád, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Komárom-Esztergom*, Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád, Békés és Hajdú-Bihar vármegye, Borsod-Abaúj-Zemplén és Jász-Nagykun-Szolnok vármegye, Győr-Moson-Sopron vármegye, Komárom-Esztergom vármegye; Győr-Moson-Sopron Vármegye élő szárnyas és keltetőtojás; baromfihús, baromfiból készült kész hústermékek és baromfifeldolgozással készült termékeket tartalmazó minden típusú baromfitermék, a madárinfluenza-vírusok elpusztítását biztosító feldolgozásnak alávetett áruk kivételével az OIE Szárazföldi Állat-egészségügyi Kódexének rendelkezései szerint; takarmány és takarmány-adalékanyagok szárnyasok számára (a növényi eredetű takarmányok és takarmány-adalékanyagok, valamint a kémiai és mikrobiológiai szintézisből származó takarmányok és takarmány-adalékanyagok kivételével); a szárnyasok tartásához, vágásához és darabolásához használt berendezések.
Omán Magyarország teljes területe élő baromfi, a belőlük készült termékek, belsőségeik és származékaik
Mexikó Békés és Somogy Vármegye naposcsibék és keltetőtojások
Malajzia nincs nincs
Kuvait Magyarország teljes területe Minden élő madár, szárnyas termék (friss, hűtött, fagyasztott, feldolgozott) és az azokat tartalmazó termékek valamint tojások importja tilalom alá esik Magyarország területéről, kivéve azon termékeké, melyek legalább 70 ℃-os hőkezelésen estek át.
Kína Magyarország teljes területe Baromfi vagy baromfi termékek közvetlen vagy közvetve történő exportja (Kivéve azokat a baromfitermékeket, (pl.: toll) amelyeket vírus inaktivációval kezeltek az OIE szabvány szerint.)
Izrael Magyarország teljes területe (2023.11.08. értesítés alapján) Baromfi genetikai anyag, baromfihús (ide értve a libahúst), nem kezelt toll, galambok és egyéb, fogságban tartott madarak. 2023.12.20-i értesítés alapján az izraeli hatóság feloldotta a fagyasztott baromfihúsra vonatkozó korlátozást, amennyiben az üzem nem áll korlátozás alatt, nem fogadott korlátozott területről baromfit, és mentes területen található; baromfi szaporítóanyag, hűtött baromfihús, kezeletlen toll, fogságban tartott madarak, galambok
Fülöp-szigetek nincs-2023.08.09-től nincs- 2023.08.09-től
Egyesült Arab Emírségek Magyarország (FONTOS információ és kivételek: lásd, egyéb információk) Minden háziasított és vad illetve díszmadár, naposcsibe, keltetőtojás és ezekből származó nem hőkezelt termékek, kivéve a vágóhídi hulladékot
Dél-Korea Magyarország teljes területe Szárnyasok (baromfi, naposcsibe, keltetőtojás, nem baromfik közé tartozó madarak, vadmadarak), baromfihús és termékek, étkezési tojás. Kivétel a tilalom alól: sterilizáló hatású hőkezelésen átesett termékek.
Bosznia-Hercegovina - 2020. 09. 15-i kezdettel minden korlátozás feloldva
Kanada Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád-Csanád, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Hajdú-Bihar és Jász-Nagykun-Szolnok megye az EU-s és hazai jogszabályoknak megfelelően korlátozás alá helyezett területei a fogékony fajok egyedei, termékei, illetve mellékterméket (baromfi, baromfitermékek és -melléktermékek)
Hongkong 2024.04.17-től Hongkong átmenetileg megtiltja valamennyi emberi fogyasztásra szánt baromfi és baromfitermékek behozatalát Békés és Jász-Nagykun-Szolnok vármegyékben. 2023. december 21-től Hongkong megtiltotta az élő baromfi és emberi fogyasztásra szánt baromfi eredetű termékek importját Győr-Moson-Sopron vármegyéből; 2023. november 9-től Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye, november 15-től Csongrád-Csanád, november 17-től pedig Jász-Nagykun-Szolnok vármegye, december 13-tól Komárom-Esztergom vármegye teljes területe. Hongkong Somogy megyére tiltást vezetett be élő baromfira és baromfi eredetű termékekre január 18-tól. élő baromfi és baromfi eredetű termékek (baromfihúst – ide értve a testeket, a darabokat, a zsigereket; valamint és egyéb baromfi eredetű termékeket – beleértve a tojást is)
Japán az alábbi táblázat szerint élő baromfi, baromfihús és baromfi eredetű termékek (ide értve a tojást tartalmazó termékeket is)