kacsa

Madárinfluenza kereskedelmi információk

Utolsó frissítés: 2021.02.24.

Madárinfluenza vírus jelenlétét igazolta 2021. január 6-án a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma Komárom-Esztergom megyei nagy létszámú pulykát tartó gazdaságokban. A hatóság a szükséges intézkedéseket haladéktalanul megtette, az állományok leölését már a gyanú alapján megkezdték a szakemberek. A vonuló vadmadarak miatt a betegség fokozott veszélyt jelent a baromfiállományokra. A Nébih ezúton is felhívja minden állattartó figyelmét a zártan tartás és a járványvédelmi intézkedések betartásának fontosságára.

FIGYELEM! Az alábbi táblázatban szereplő, hazánkkal szemben korlátozást bevezető harmadik országok esetében továbbra is érvényben vannak a korlátozások mindaddig, amíg az adott harmadik ország nem jelzi ennek ellenkezőjét.

Minden harmadik ország saját hatáskörben dönt az importkorlátozások bevezetéséről vagy feloldásáról. Az ezzel kapcsolatos visszajelzésekkel az alábbi táblázat folyamatosan frissül. Abban az esetben, ha nem érhető el friss információ a célországgal kapcsolatban, javasoljuk, hogy az importőr partnerükön keresztül érdeklődjenek a célország központi hatóságánál.

Felhívjuk a figyelmet arra, hogy az alábbi információ csak tájékoztató jellegű, a járványügyi helyzet függvényében a korlátozások változhatnak, ezért a szállítások előtt javasoljuk, hogy közvetlenül tájékozódjanak az aktuális helyzetről!

 

Előzmény:

Az OIE szerinti, madárinfluenzától való mentességre vonatkozó előírásokat 2020. szeptember 8-tól Magyarország újra teljesíteni tudja, és erről mind az OIE-t, mind a főbb kereskedelmi partner harmadik országokat az Agrárminisztérium értesítette.

Az uniós és hazai jogszabályokban előírtak szerint az utolsó korlátozás alatti területet 2020. július 10-én oldotta fel az állategészségügyi hatóság. A belföldi és az Európai Unióba történő kiszállítások ettől kezdve zavartalanul folyhatnak.

Dr. Bognár Lajos országos főállatorvos 2020. 09.08-án hivatalos levélben tájékoztatta a fontosabb partnerországok illetékes hatóságait a kedvező besorolásról a korábban hozott importkorlátozások feloldása érdekében.

Madárinfluenza kereskedelmi információk

Harmadik ország
Korlátozott terület
Korlátozott állat/termék
Korlátozott időszak
Egyéb információ
Harmadik ország Korlátozott terület Korlátozott állat/termék Korlátozott időszak Egyéb információ
Bosznia-Hercegovina nincs nincs 2020. 09. 15-i kezdettel minden korlátozás feloldva. 2020. 09. 15-i kezdettel Bosznia-Hercegovina feloldott minden, HPAI miatt baromfira és baromfitermékre bevezetett importkorlátozást.
Dél-Korea Magyarország egész területe Szárnyasok (baromfi, naposcsibe, keltetőtojás, nem baromfik közé tartozó madarak, vadmadarak), baromfihús és termékek, étkezési tojás. Kivétel a tilalom alól: sterilizáló hatású hőkezelésen átesett termékek. 2021.01.08-tól kezdődően 2021.01.12-én érkezett információk alapján 2021.01.08-tól tilos a korlátozott állatok és termékek exportja. Előzmény: 2020.01.14-től tiltott az élő baromfi, baromfihús és étkezési tojás exportja.
Egyesült Arab Emírségek Magyarország teljes területe Komárom-Esztergom megye: 2020.12.14-e után előállított / levágott állatokból származó baromfihús és étkezési tojás, kiegészítve a Magyarország teljes területére vonatkozó korlátozásokkal. Magyarország: minden élő, háziasított vagy vad szárnyas, díszmadarak, keltetőtojás, naposcsibe és az ezekből származó kezeletlen melléktermékek. 2020.01.14-től kezdődően Előzmény: 2020.01.15-től az élő szárnyasok exportja tiltott Magyarország teljes területére vonatkozóan.
Fülöp-szigetek Kerekegyháza (Bács-Kiskun megye) élő baromfi és vadmadarak, illetve termékeik (hús, naposbaromfi, tojás, sperma) 2021.01.29-től kezdődően Előzmény: 2020.12.01-től a Fülöp-szigetek állategészségügyi hatósága minden tiltást feloldott.
Hongkong Komárom-Esztergom és Bács-Kiskun megye emberi fogyasztásra szánt baromfi és baromfitermékek, beleértve a tojást is 2021.01.15-től Bács-Kiskun megye 2021.01.07-től Komárom-Esztergom megye 2021.01.15-től Bács-Kiskun, 2021.01.07-től Komárom-Esztergom megyéből származó baromfi és baromfitermékek (a tojást is beleértve) exportja tiltott. 2020.10.09-én érkezett értesítés alapján 2020.10.09-étől olyan friss vagy fagyasztott baromfihús és baromfitermékek (a tojást is beleértve) exportja megengedett, melyek a kikelés óta madárinfluenzától mentes országból, országrészről vagy területről származnak. Emberi fogyasztásra szánt tojás csak új vagy megfelelően fertőtlenített csomagolóanyagban exportálható, amennyiben madárinfluenzától mentes országból, országrészről vagy területről származik. 2020.06.25-én érkezett információ alapján a teljes konzerv baromfitermékek kivételt képeznek a tiltás alól.
Izrael Magyarország teljes területe Baromfi genetikai anyag, nyers (hűtött vagy fagyasztott) baromfihús (KIVÉVE: lásd, egyéb információ), toll, galamb és fogságban tartott madarak. A tiltás nem vonatkozik a teljesen feldolgozott hústermékekre, a kezelt tollra és az SPF tojásra. 2021.01.19-től kezdődően. 2021.02.01-i értesítés alapján a nyers (hűtött vagy fagyasztott) baromfihús exportja Izraelbe abban az esetben megengedett, amennyiben az engedélyezett üzem, ahonnan származik nem madárinfluenza miatt korlátozott területen található, és ilyen területekről származó élő baromfit és alapanyagot nem fogadott a betegség lappangási idejének kezdete óta (Komárom-Esztergom megye: 2020.12.12., Bács-Kiskun megye: 2020.12.21.).
Japán Bács-Kiskun, Komárom-Esztergom és Győr-Moson-Sopron megye élő baromfi, baromfi hús, baromfi termékek és tojást tartalmazó termékek (kivételt képeznek Komárom-Esztergom és Győr-Moson-Sopron megyék esetében a 2020.12.11-i, Bács-Kiskun megye esetében a 2020.12.20. vagy azelőtti gyártásból származó baromfihús, baromfi termékek és tojást tartalmazó termékek, amennyiben a tárolás és szállítás körülményei az előírásoknak megfelelően történtek) 2021.01.15-től kezdődően Bács-Kiskun megye 2021.01.07-től kezdődően Komárom-Esztergom és Győr-Moson-Sopron megyék 20201.01.15-től Bács-Kiskun megye, 2021.01.07-től Komárom-Esztergom és Győr-Moson-Sopron megyék területéről (gazdaságok és vágóhidak tekintetében egyaránt) tiltott a korlátozott állatok/termékek exportja. A korlátozást a kitöréstől számított három hónapig tartja fenn a japán hatóság, amennyiben nem kerül sor újabb megbetegedésre. Ha nincs újabb megbetegedés, az Agrárminisztérium járványügyi tájékoztatása után újraindulhat az export az érintett területekről. 2020.10.08-i értesítés alapján Békés és Bács-Kiskun megyékből újra lehetséges az export: élő baromfi (2020. október 8-án és azt követően export karanténban részesült élő állatok), hús és hústermékek (2020. október 8-án történt és azt követő vágásokból), tojások és tojástermékek (2020. október 8-án és azt követően tojt tojásokból származók). 2020.09.01-i értesítés alapján a japán illetékes hatóság feloldotta a korábban madárinfluenza-kitörés miatt bevezetett exporttilalmat Csongrád-Csanád megyére vonatkozóan. Az említett megyékből az alábbi termékek bevitele engedélyezett: - olyan élő baromfi, amelynek export céljából történő karanténozása 2020. szeptember 2-án vagy azt követően kezdődött; - olyan baromfihús és baromfihúst tartalmazó termékek, amelyek 2020. szeptember 2-án vagy azt követően levágott állatokból származnak; - a 2020. szeptember 2-án vagy azt követően rakott tojás, illetve az abból előállított termékek A japán hatóságok állásfoglalása szerint sterilizált toll és pehely továbbra is szállítható még a madárinfluenzával érintett területekről is, amennyiben a szállítmányt formalin gázzal fertőtlenítik a beérkezést követően. Komárom-Esztergom és Hajdú-Bihar megyékből újra lehetséges az export: élő baromfi (2020. június 22-én és azt követően export karanténban részesült élő állatok), hús és hústermékek (2020. június 22-én történt és azt követő vágásokból), tojások és tojástermékek (2020. június 22-én és azt követően tojt tojásokból származók).
Kanada Komárom-Esztergom, Győr-Moson-Sopron és Bács-Kiskun megye a fogékony fajok egyedei, termékei, illetve melléktermékei (baromfi, baromfitermékek és -melléktermékek) 2021.01.19-től kezdődően Bács-Kiskun megye 2021.01.07-től kezdődően Komárom-Esztergom és Győr-Moson-Sopron megye A vonatkozó kanadai internetes felület információi alapján, melyet legutóbb 2021. 01. 19-én frissítettek.
Kína egész Magyarország területe Baromfi vagy baromfi termékek közvetlen vagy közvetve történő exportja (Kivéve azokat a baromfitermékeket, (pl.: toll) amelyeket vírus inaktivációval kezeltek az OIE szabvány szerint.) 2020.január 15-től 2020.január 23-i értesítés alapján a kínai Vámhivatal megerősíti a Magyarországról Kínába szállított, vagy küldött csomagok karanténellenőrzését. A megtalált baromfi és baromfitermékeket visszaküldi, vagy megsemmisíti. A hajókon, repülőgépeken és egyéb szállítóeszközökön Magyarországról Kínába érkező baromfi és baromfitermékek esetében, a Kínai határon történő tartózkodás, vagy átutazás során zárolási intézkedéseket foganatosít. A vámhatóság engedélye nélkül a zárópecsét nem bontható fel. A rakományból származó összes hulladékot, szennyvizet stb. a vámhatóság felügyelete alatt kell lekezelni és engedély nélkül nem szabad megsemmisíteni. A lefoglalt, illegálisan Magyarországról behozott baromfikat és baromfitermékeket a Vámhatóság felügyelete mellett megsemmisítik.
Kuvait Egész Magyarország területe Minden élő madár, szárnyas termék (friss, hűtött, fagyasztott, feldolgozott) és az azokat tartalmazó termékek valamint tojások importja tilalom alá esik Magyarország területéről, kivéve azon termékeké, melyek legalább 70 ℃-os hőkezelésen estek át. 2020. január 26-tól 2020. január 28-i értesítés alapján.
Mexikó Komárom-Esztergom és Bács-Kiskun megye három napnál nem idősebb naposcsibék és keltető/megtermékenyített tojások 2021.01.13-tól kezdődően Komárom-Esztergom megye 2021.01.25-től kezdődően Bács-Kiskun megye Előzmény: 2020.12.04-től a mexikói hatóság minden korlátozást feloldott.
Omán Magyarország teljes területe élő baromfi, a belőlük készült termékek, belsőségeik és származékaik 2021.02.18-i értesítés alapján azonnali hatállyal Előzmény: 2020. október 20-i értesítés alapján Omán feloldotta az élő baromfira, a belőlük készült termékekre és származékaikra vonatkozó exporttilalmat.
Oroszországi Föderáció Komárom-Esztergom megye, Bács-Kiskun megye, Csongrád megye, Békés megye FIGYELEM! A megjegyzésben részletezett feltételekkel 2020. szeptember 30-tól engedélyezett Hajdú-Bihar megye! élő baromfi és keltető tojás; kész baromfi hústermékek és az összes összetételükben feldolgozott baromfitermékeket tartalmazó baromfitermék, kivéve azon termékeket, amelyek összhangban az OIE Szárazföldi Állatok Egészségügyi Kódexének rendelkezéseivel a madárinfluenza-vírus megsemmisítését biztosító kezelésen estek át; - baromfi takarmányok és takarmány-adalékanyagok (kivéve a növényi eredetű takarmány és takarmány-adalékanyagokat, kémiai és mikrobiológiai szintézis takarmányt); - a korábban használt baromfi tartási, vágási és feldolgozási berendezések; - a hivatkozott területekről történő élő baromfi Oroszországi Föderáció területén történő tranzitja. 2020. április 7-től Csongrád és Bács-Kiskun megyére 2020.január 28-tól Komárom-Esztergom megye 2020.szeptember 29-ig Hajdú-Bihar megye 2020. október 07-én érkezett, 2020. szeptember 30-án kelt értesítés alapján az orosz állategészségügyi hatóság feloldotta a Hajdú-Bihar megyét érintő korlátozásokat, az alábbi termékekre vonatkozóan: - élő baromfi és keltető tojás; baromfihús, kész baromfi hústermékek és minden típusú baromfitermék; baromfi takarmányok és takarmány-adalékanyagok; a korábban használatban levő baromfi tartási, vágási és feldolgozási berendezések. Ehhez kérik feltüntetni a vonatkozó állategészségügyi bizonyítványok madárinfluenza-megbetegedéstől való mentességére vonatkozó pontjában az alábbi szöveg feltüntetését: „Magyarország Békés, Komárom-Esztergom, Csongrád-Csanád és Bács-Kiskun megyéi kivételével” A beírás kézzel vagy írott szövegként is történhet, továbbá az állategészségügyi bizonyítványt kiállító állatorvosnak aláírásával és pecséttel hitelesítenie kell azt. A tájékoztatás a következő export bizonyítványokat érinti: 02.3/666/1/2012. Naposbaromfi és keltetőtojás 02.3/666/2/2012 Baromfihús és –húskészítmények (AZ OÁIR rendszerben megjegyzésként is feltüntettük az információt)
Szaúd-Arábia nincs nincs 2020.10.27-től feloldva 2020.11.02-án érkezett, 2020.10.27-én kelt hivatalos feljegyzés alapján Szaúd-Arábia feloldott a Komárom-Esztergom megyei Ács városban, valamint a Hajdú-Bihar megyei Létavértes városban igazolt HPAI kitörés miatt elrendelt megyei tiltást.
Szingapúr Komárom-Esztergom, Bács-Kiskun megye és bármely más megye azon területei, melyek korlátozás alá kerülnek, amennyiben a védő-/megfigyelési körzet átnyúlik megyehatáron baromfi illetve baromfi termékek (kivéve OIE-standardeknek megfelelő hőkezelésen átesett termékek), díszmadarak Komárom-Esztergom: 2021.01.06-tól; Bács-Kiskun: 2021.01.14-től 2021.01.06-tól kezdődően a tilalom alá esnek a Komárom-Esztergom megye területéről, valamint a megfigyelési zónákon belülről  származó díszmadarak, baromfik, valamint baromfitermékek. A korlátozás nem vonatkozik a HPAI tekintetében  OIE-standardeknek megfelelő hőkezelésen átesett termékekre. Ugyanezen korlátozások vonatkoznak 2021.01.14-től Bács-Kiskun megyére is - azzal a kitétellel, hogy a 2020.12.24-e előtt levágott és 2021.01.14-e előtt feladott szállítmányokat elfogadják. Díszmadarak importja esetén (amelyre jelenleg nincs érvényes állategészségügyi export bizonyítvány) az export-bizonyítványnak tartalmaznia kell egy módosítást: a madarak fogságban tartottak voltak és nem  Komárom-Esztergom, valamint Bács-Kiskun megyében levő, illetve az érintett vállalkozásokat körülvevő – más megyébe is átnyúló – megfigyelési zónában található intézményekből származnak. 2020. szeptember 14-én kelt levelében, tekintettel az OIE-előírások értelmében való mentesség visszaszerzésére, a szingapúri hatóság 2020. szeptember 8-i hatállyal feloldotta az összes, HPAI vonatkozásában Bács-Kiskun, Békés és Csongrád-Csanád megyékre bevezetett korlátozást. 2020. május 5-i információk alapján a Komárom-Esztergom megyére vonatkozó korlátozások 2020. április 22-től, a Hajdú-Biharra vonatkozók pedig 2020. április 30-tól kezdődően feloldásra kerültek.
Tajvan Egész Magyarország területe Baromfi és baromfitermék (kivéve 120°C-on 40 percig hőkezelt kacsa- és libatoll termékek) 2020.január 14-én és után kiállított fuvarlevelekkel feladott, a dátum után berakodott szállítmányok 2020.02.27-én érkezett értesítés alapján a tiltás nem vonatkozik 120°C-on 40 percig hőkezelt kacsa- és libatoll termékekre.
Malájzia Magyarország teljes területe naposbaromfi és keltetőtojás 2021.02.04-től kezdődően Előzmény: 2020. november 30-i értesítés alapján a maláj hatóság minden korlátozást feloldott.
Szudán Egész Magyarország területe élő madár, baromfi 2020. július 20-i értesítés alapján 2020. július 20-i értesítés alapján
Ukrajna A magas patogenitású madárinfluenza kitörés miatt kijelölt korlátozás alatt álló területek. Keltetőtojás, baromfi és ezekből származó termékek (kivétel: olyan módszerrel kezelt termékek, amely garantálja a betegség kórokozójának elpusztítását). 2021.01.06-tól kezdődően Előzmény: 2020. szeptember 24-i kezdettel az ukrán élelmiszerbiztonsági szolgálat valamennyi importkorlátozást feloldotta.
Thaiföld nincs nincs (lásd: egyéb információ) 2020.10.07-i kezdettel minden korlátozás feloldva. 2020.09.08. után gyártott termékek exportja megengedett. 2020.10.07-i kezdettel Thaiföld feloldott minden madárinfluenza miatt bevezetett importkorlátozást.
Vietnám magas patogenitású madárinfluenzával érintett megyék területe baromfitermékek 2020.11.17-től kezdődően 2020.11.17.-től a regionalizáció elvét tartalmazó módosított állategészségügyi bizonyítvánnyal a HPAI mentes megyékből engedélyezett a baromfitermékek exportja