Utolsó frissítés: 2020.07.23

2020.03.31-én két Csongrád megyei pecsenyekacsa-tartó gazdaság állományában is kimutatta a madárinfluenza vírusát a Nébih laboratóriuma. 

2020. március 25-én a madárinfluenza H5N8 altípusának jelenlétét igazolta egy Bács-Kiskun megyei kacsatartó gazdaságban a Nébih laboratóriuma.

2020. január 12-én magas patogenitású madárinfluenza vírus jelenlétét mutatta ki a Nébih egy Komárom-Esztergom megyei nagy létszámú pulykát tartó gazdaságban. Az Állategészségügyi Világszervezetnek (OIE) tett bejelentést követően a lentebb felsorolt országok jelezték, hogy ideiglenesen megtiltják Magyarországról élő baromfi és különböző baromfi termékek kiszállítását. 

A belföldi és az Európai Unióba történő kiszállítások a korlátozás alá eső területeken kívül zavartalanul folyhatnak. 

FIGYELEM! Külön értesítés nélkül is tilos mindazon export egészségügyi bizonyítványok használata, amelyekben Magyarország magaspatogenitású madráinfluenzától való mentességét szükséges leigazolni. Amennyiben az adott harmadik ország a fertőzött területektől eltérő helyről engedélyezi az élő baromfi, keltetőtojás, illetve baromfihús, -húskészítményeket  tartalmazó termékek bevitelét, az állategészségügyi bizonyítvány kizárólag az exportőr saját felelősségére használható, melyről írásban nyilatkoznia kell a bizonyítvány kiállítását megelőzően.

Felhívjuk a figyelmet arra, hogy az alábbi információ csak tájékoztató jellegű, a járványügyi helyzet függvényében a korlátozások változhatnak, enyhülhetnek, ezért a szállítások előtt javasoljuk, hogy közvetlenül tájékozódjanak az aktuális helyzetről!

A korlátozás adott esetben érintheti a fertőzött területen történő megállapítás napja előtti kiszállításokat is, ugyanis a madárinfluenza vírus leghosszabb lappangási ideje 21 nap. A már úton lévő, de harmadik országbeli rendeltetési helyére még meg nem érkezett szállítmányok esetében (például tengeri szállítás) is így előfordulhat, hogy a határon feltartóztatják.

Madárinfluenza kereskedelmi információk

Harmadik ország
Korlátozott terület
Korlátozott állat/termék
Korlátozott időszak
Egyéb információ
Harmadik ország Korlátozott terület Korlátozott állat/termék Korlátozott időszak Egyéb információ
Dél-Korea egész Magyarország területe Élő baromfi, baromfihús és étkezési tojás 2020.január 14-tól -
Egyesült Arab Emírségek Egész Magyarország területe Élő szárnyasok 2020. január 15-től
Fülöp-szigetek Egész Magyarország területe Baromfi és baromfitermék 2020. január 22-i értesítés alapján A tervezett baromfihúsra irányuló magyarországi exportakkreditációs látogatást elhalasztják, továbbá az egyetlen érvényben lévő naposcsibére és keltetőtojásra vonatkozó exportengedélyt a vírus okozta helyzet megoldásáig felfüggesztik.
Hongkong Hajdú-Bihar megye, Komárom-Esztergom megye, Bács-Kiskun megye, Csongrád megye, Békés megye baromfi és emberi fogyasztásra szánt baromfitermék (beleértve a tojást is), de nem beleértve a teljes konzerv baromfitermékeket 2020.05.04- től Békés megye, 2020.március 26-tól- Bács-Kiskun megye, 2020. január 14-tól Komárom-Esztergom megye, 2020. január 16-tól Hajdú-Bihar megye, 2020.04.02-től Csongrád megye 2020.06.25-én érkezett információ alapján a teljes konzerv baromfitermékek kivételt képeznek a tiltás alól. 2020.05.04-én kelt, 2020.05.13-án érkezett levél alapján azonnali hatállyal megtiltják a Békés megyéből származó, emberi fogyasztásra szánt baromfihús és baromfi termékek (beleértve a tojást is) exportját Békés megyéből is. 2020.04.02-án érkezett értesítés alapján a hongkongi illetékes hatóság azonnali hatállyal megtiltja az emberi fogyasztásra szánt baromfihús és baromfi termékek (beleértve a tojást is) exportját Csongrád megyéből is. 2020.03.27-én érkezett értesítés alapján Hongkong a korábbi korlátozás alá eső megyék mellett átmenetileg megtiltja a Bács-Kiskun megyéből származó baromfihús (húsrészek, belsőségek) és emberi fogyasztásra szánt baromfitermékek (beleértve a tojást is) bevitelét is.
Izrael Egész Magyarország területe Baromfi genetikai anyag, SPF tojás, étkezési tojás, baromfihús, baromfi húsliszt és toll-liszt, toll, galamb és fogságban tartott madarak 2020.március 26-től azonnali hatállyal 2020.03.26-i keltezésű, 03.27-án érkezett értesítés  alapján az izraeli hatóság a teljes országra vonatkozó tilalmat vezet be  a Bács megyei kitörés bejelentése kapcsán.
Japán Bács-Kiskun megye, Csongrád megye, Békés megye Baromfi és baromfitermék, tojás tartalmú termék. Még engedélyezett: Békés megyéből 2020. április 4-én vagy azelőtt előállított termékek bevitele, amennyiben a tárolás és szállítás körülményei az előírásoknak megfelelően történtek.származó Baromfitermékek Bács-Kiskun és Csongrád megyéből. Még engedélyezett: Bács-Kiskun és Csongrád megyékből 2020. február 29-én vagy azelőtti gyártásból származó baromfihús, baromfi termék és tojást tartalmazó termék behozatala, amennyiben a tárolás és szállítás körülményi az előírásoknak megfelelően történtek. A japán hatóságok állásfoglalása szerint sterilizált toll és pehely továbbra is szállítható még a madárinfluenzával érintett területekről is, amennyiben a szállítmányt formalin gázzal fertőtlenítik a beérkezést követően. 2020.05.07-én érkezett értesítés alapján: Békés megye 2020.április 5-től 2020.03.29-én érkezett értesítés alapján: Bács-Kiskun és Csongrád megye 2020. március 1-én vagy később gyártott baromfitermékek esetében Békés megyei megjelenése miatt a japán hatóság május 1-től megtiltja az élő baromfi és baromfitermékek exportját Békés megyéből. A 2020. április 4-én vagy azelőtt előállított termékek bevitele még engedélyezett, amennyiben a tárolás és szállítás körülményei az előírásoknak megfelelően történtek. A japán hatóságok állásfoglalása szerint sterilizált toll és pehely továbbra is szállítható még a madárinfluenzával érintett területekről is, amennyiben a szállítmányt formalin gázzal fertőtlenítik a beérkezést követően. Bács-Kiskun és Csongrád megyékből 2020. február 29-én vagy azelőtti gyártásból származó baromfihús, baromfi termék és tojást tartalmazó termék behozatala továbbra is engedélyezett, amennyiben a tárolás és szállítás körülményi az előírásoknak megfelelően történtek. 2020. március 1-én vagy későbbi időpontban gyártott baromfi termékek bevitele Japánba a továbbiakban nem engedélyezett Bács-Kiskun és Csongrád megyékből.2020. április 4-én vagy azelőtt előállított termékek bevitele még engedélyezett, amennyiben a tárolás és szállítás körülményei az előírásoknak megfelelően történtek. Komárom-Esztergom és Hajdú-Bihar megyékből újra lehetséges az export: élő baromfi (2020. június 22-én és azt követően export karanténban részesült élő állatok), hús és hústermékek (2020. június 22-én történt és azt követő vágásokból), tojások és tojástermékek (2020. június 22-én és azt követően tojt tojásokból származók).
Kína egész Magyarország területe Baromfi vagy baromfi termékek közvetlen vagy közvetve történő exportja (Kivéve azokat a baromfitermékeket, (pl.: toll) amelyeket vírus inaktivációval kezeltek az OIE szabvány szerint.) 2020.január 15-től 2020.január 23-i értesítés alapján a kínai Vámhivatal megerősíti a Magyarországról Kínába szállított, vagy küldött csomagok karanténellenőrzését. A megtalált baromfi és baromfitermékeket visszaküldi, vagy megsemmisíti. A hajókon, repülőgépeken és egyéb szállítóeszközökön Magyarországról Kínába érkező baromfi és baromfitermékek esetében, a Kínai határon történő tartózkodás, vagy átutazás során zárolási intézkedéseket foganatosít. A vámhatóság engedélye nélkül a zárópecsét nem bontható fel. A rakományból származó összes hulladékot, szennyvizet stb. a vámhatóság felügyelete alatt kell lekezelni és engedély nélkül nem szabad megsemmisíteni. A lefoglalt, illegálisan Magyarországról behozott baromfikat és baromfitermékeket a Vámhatóság felügyelete mellett megsemmisítik.
Kuvait Egész Magyarország területe Minden élő madár, szárnyas termék (friss, hűtött, fagyasztott, feldolgozott) és az azokat tartalmazó termékek valamint tojások importja tilalom alá esik Magyarország területéről, kivéve azon termékeké, melyek legalább 70 ℃-os hőkezelésen estek át. 2020. január 26-tól 2020. január 28-i értesítés alapján.
Mexikó Bács-Kiskun megye, Csongrád megye naposbaromfi és keltetőtojás (jelenleg nincs érvényes állategészségügyi export bizonyítvány) 2020. április 07-től Csongrád megye 2020. március 22-től Bács-Kiskun megye 2020.április 14-én érkezett, április 7-én kelt értesítés alapján Csongrád megye. 2020. március 31-én kelt, 2020. április 3-án érkezett értesítés alapján Bács-Kiskun megye.
Omán Egész Magyarország területe Élő szárnyasok, valamint az azokból készült feldolgozott termékek 2020. március 3-án érkezett értesítés alapján azonnali hatállyal. A hőkezelt termékek nem tartoznak a rendelet hatálya alá.
Oroszországi Föderáció Komárom-Esztergom megye, Hajdú-Bihar megye, Bács-Kiskun megye, Csongrád megye az élő baromfira és keltető tojásra; a kész baromfi hústermékekre és az összes összetételükben feldolgozott baromfitermékeket tartalmazó baromfitermékre, kivéve azon termékeket, amelyek összhangban az OIE Szárazföldi Állatok Egészségügyi Kódexének rendelkezéseivel a madárinfluenza-vírus megsemmisítését biztosító kezelésen estek át; - baromfi takarmányokra és takarmány-adalékanyagokra (kivéve a növényi eredetű takarmány és takarmány-adalékanyagokat, kémiai és mikrobiológiai szintézis takarmányt); - a korábban használt baromfi tartási, vágási és feldolgozási berendezésekre; - a hivatkozott területekről történő élő baromfi Oroszországi Föderáció területén történő tranzitjára. - az élő baromfira és keltető tojásra; - a baromfihúsra, kész baromfi hústermékekre és az összes összetételükben feldolgozott baromfitermékeket tartalmazó baromfitermékre, kivéve azon termékeket, amelyek összhangban az OIE Szárazföldi Állatok Egészségügyi Kódexének rendelkezéseivel a madárinfluenza-vírus megsemmisítését biztosító kezelésen estek át; - baromfi takarmányokra és takarmány-adalékanyagokra (kivéve a növényi eredetű takarmány és takarmány-adalékanyagokat, kémiai és mikrobiológiai szintézis takarmányt); - a korábban használt baromfi tartási, vágási és feldolgozási berendezésekre; - a hivatkozott területekről történő élő baromfi Oroszországi Föderáció területén történő tranzitjára. - az élő baromfira és keltető tojásra; - a baromfihúsra, kész baromfi hústermékekre és az összes összetételükben feldolgozott baromfitermékeket tartalmazó baromfitermékre, kivéve azon termékeket, amelyek összhangban az OIE Szárazföldi Állatok Egészségügyi Kódexének rendelkezéseivel a madárinfluenza-vírus megsemmisítését biztosító kezelésen estek át; - baromfi takarmányokra és takarmány-adalékanyagokra (kivéve a növényi eredetű takarmány és takarmány-adalékanyagokat, kémiai és mikrobiológiai szintézis takarmányt); - a korábban használt baromfi tartási, vágási és feldolgozási berendezésekre; - a hivatkozott területekről történő élő baromfi Oroszországi Föderáció területén történő tranzitjára. - az élő baromfira és keltető tojásra; - a baromfihúsra, kész baromfi hústermékekre és az összes összetételükben feldolgozott baromfitermékeket tartalmazó baromfitermékre, kivéve azon termékeket, amelyek összhangban az OIE Szárazföldi Állatok Egészségügyi Kódexének rendelkezéseivel a madárinfluenza-vírus megsemmisítését biztosító kezelésen estek át; - baromfi takarmányokra és takarmány-adalékanyagokra (kivéve a növényi eredetű takarmány és takarmány-adalékanyagokat, kémiai és mikrobiológiai szintézis takarmányt); - a korábban használt baromfi tartási, vágási és feldolgozási berendezésekre; - a hivatkozott területekről történő élő baromfi Oroszországi Föderáció területén történő tranzitjára. - az élő baromfira és keltető tojásra; - a baromfihúsra, kész baromfi hústermékekre és az összes összetételükben feldolgozott baromfitermékeket tartalmazó baromfitermékre, kivéve azon termékeket, amelyek összhangban az OIE Szárazföldi Állatok Egészségügyi Kódexének rendelkezéseivel a madárinfluenza-vírus megsemmisítését biztosító kezelésen estek át; - baromfi takarmányokra és takarmány-adalékanyagokra (kivéve a növényi eredetű takarmány és takarmány-adalékanyagokat, kémiai és mikrobiológiai szintézis takarmányt); - a korábban használt baromfi tartási, vágási és feldolgozási berendezésekre; - a hivatkozott területekről történő élő baromfi Oroszországi Föderáció területén történő tranzitjára. - az élő baromfira és keltető tojásra; - a baromfihúsra, kész baromfi hústermékekre és az összes összetételükben feldolgozott baromfitermékeket tartalmazó baromfitermékre, kivéve azon termékeket, amelyek összhangban az OIE Szárazföldi Állatok Egészségügyi Kódexének rendelkezéseivel a madárinfluenza-vírus megsemmisítését biztosító kezelésen estek át; - baromfi takarmányokra és takarmány-adalékanyagokra (kivéve a növényi eredetű takarmány és takarmány-adalékanyagokat, kémiai és mikrobiológiai szintézis takarmányt); - a korábban használt baromfi tartási, vágási és feldolgozási berendezésekre; - a hivatkozott területekről történő élő baromfi Oroszországi Föderáció területén történő tranzitjára. 2020. április 7-től Csongrád és Bács-Kiskun megyére 2020.január 28-tól Komárom-Esztergom megye, Hajdú-Bihar megye 2020. április 7-től: a hivatkozott termékek Magyarországról az Oroszországi Föderáció területére történő behozatala során a vonatkozó állategészségügyi bizonyítvány madárinfluenza megbetegedéstől való mentességre vonatkozó pontjában az alábbi beírást kell szerepeltetni: „Magyarország Komárom-Esztergom, Hajdu-Bihar, Csongrád és Bács-Kiskun megyék kivételével”. A beírás kézzel vagy írott szövegként is történhet, továbbá az állategészségügyi bizonyítványt kiállító állatorvosnak aláírásával és pecséttel hitelesítenie kell azt. A baromfiterméket Magyarországról történő behozatala a megfelelő bejegyzés nélkül kiállított állategészségügyi bizonyítványok kíséretében 2020. április 20-ig engedélyezett. 2020.január 28: A hivatkozott termékek Magyarországról az Oroszországi Föderáció területére történő behozatala során a vonatkozó állategészségügyi bizonyítvány madárinfluenza megbetegedéstől való mentességre vonatkozó pontjában az alábbi beírást kell szerepeltetni: „Magyarország Komárom-Esztergom megye kivételével”. A beírás kézzel vagy írott szövegként is történhet, továbbá az állategészségügyi bizonyítványt kiállító állatorvosnak aláírásával és pecséttel hitelesítenie kell azt. A baromfiterméket Magyarországról történő behozatala a megfelelő bejegyzés nélkül kiállított állategészségügyi bizonyítványok kíséretében 2020. február 4-ig engedélyezett.
Szaúd-Arábia Hajdú-Bihar megye, Komárom-Esztergom megye baromfi hús, étkezési tojás és az ezekből előállított termékek 2020. január 13-tól -
Szingapúr Bács-Kiskun megye, Csongrád megye, Békés megye és bármely más megye azon területei, melyek korlátozás alá kerülnek, amennyiben a védő-/megfigyelési körzet átnyúlik megyehatáron baromfi illetve baromfi termékek (kivéve OIE-standardeknek megfelelő hőkezelésen átesett termékek), díszmadarak Bács-Kiskun megye 2020.03.25-től, Csongrád megye 2020. 03. 31-től, Békés megye 2020. 04. 30-től 2020.05.05-én érkezett információk alapján: 2020.március 25-től kezdődően a tilalom alá esnek a Bács-Kiskun megye területéről, valamint a megfigyelési zónákon belülről  származó díszmadarak, baromfik, valamint baromfitermékek. 2020. március 31-től kezdődően ugyanezen korlátozások érvényesek Csongrád megyére is. 2020. április 30-tól a szigorítások Békés megyére is kiterjednek. A korlátozás nem vonatkozik a HPAI tekintetében  OIE-standardeknek megfelelő hőkezelésen átesett termékekre. Díszmadarak importja esetén -amelyre jelenleg nincs érvényes állategészségügyi export bizonyítvány- az export bizonyítványnak tartalmaznia kell egy módosítást: a madarak fogságban tartottak voltak és nem  Csongrád, Bács-Kiskun, valamint Békés megyében levő, illetve az érintett vállalkozásokat körülvevő – más megyébe is átnyúló – megfigyelési zónában található intézményekből származnak. A Komárom-Esztergom megyére vonatkozó korlátozások 2020. április 22-től, a Hajdú-Biharra vonatkozók pedig 2020. április 30-tól kedődően feloldásra kerültek.
Tajvan Egész Magyarország területe Baromfi és baromfitermék (kivéve 120°C-on 40 percig hőkezelt kacsa- és libatoll termékek) 2020.január 14-én és után kiállított fuvarlevelekkel feladott, a dátum után berakodott szállítmányok 2020.02.27-én érkezett értesítés alapján a tiltás nem vonatkozik 120°C-on 40 percig hőkezelt kacsa- és libatoll termékekre.
Malájzia Egész Magyarország területe naposbaromfi, keltetőtojás és baromfihús (nincs érvényben jelenleg exportra jóváhagyott üzem, és naposbaromfi vagy keltetőtojás exportjához elfogadott állategészségügyi export bizonyítvány minta) 2020.április 30. 2020.június 25-én érkezett értesítés alapján.
Szudán Egész Magyarország területe élő madár, baromfi 2020. július 20-i értesítés alapján 2020. július 20-i értesítés alapján