null Felügyeleti (megfigyelési) körzetben tartott baromfikból származó friss hús unióban történő forgalmazásának eljárásrendje

Felügyeleti (megfigyelési) körzetben tartott baromfikból származó friss hús unióban történő forgalmazásának eljárásrendje

2022. november 11, péntek

Az Európai Bizottság felhatalmazáson alapuló rendeletei lehetőséget biztosítanak a felügyeleti (megfigyelési) körzetben tartott baromfikból származó friss húsok másik uniós tagállamba történő kiszállítására, melyet bizonyos feltételek teljesüléséhez kötnek. Különösen fontos, hogy a baromfihús kiszállítása a területileg illetékes állategészségügyi hatóság – járványügyi kockázatértékelésen alapuló – előzetes engedélyéhez kötött.

A felügyeleti (megfigyelési) körzetben tartott baromfikból származó friss hús másik tagállamba történő kiszállítását a területileg illetékes és hatáskörrel rendelkező állategészségügyi hatóságnak kell engedélyeznie. Az engedélyezés előtt az illetékes hatóságnak értékelnie kell az engedélyezésből adódó járványügyi kockázatokat. Az értékelésnek azt kell mutatnia, hogy az adott szállítással a madárinfluenza betegség terjedésének kockázata elhanyagolható.

A kiszállítást engedélyező, a származási létesítmény szerinti illetékes hatóságnak meg kell győződnie arról, hogy a rendeltetési létesítmény beleegyezik a kijelölésbe, valamint abba, hogy az így engedélyezett termékek minden egyes szállítmányát fogadja. Ehhez a szállítmányért felelős személynek a mellékelt, a fogadó fél által aláírt „Nyilatkozatot” kell az eljáró hatóság rendelkezésére bocsátania a kiszállítás előtt.

A szállítmányt minden esetben az INTRA-EMERGENCY TRACES bizonyítványnak kell kísérnie, ily módon TRACES rendszeren keresztül a fogadó tagország illetékes hatóságának előzetes értesítése is megvalósul.

Az előző járvány során több tagország a fentiektől eltérően megtagadta az ilyen szállítmányok fogadását. Ezért mindenképpen javasoljuk, hogy a kiszállítást kezdeményező vállalkozás a zökkenőmentes szállítás, valamint az esetleges későbbi viták elkerülése érdekében a fogadó kereskedelmi partneren keresztül egyeztesse le a célország állategészségügyi hatóságával, hogy a fentiek szerint megvalósuló kiszállításnak hatósági szempontból nincs akadálya.

Hivatkozott jogszabály:
*A Bizottság (EU) 2020/687 és 2020/2154 felhatalmazáson alapuló rendelete
Kapcsolódó tartalom:
Nyilatkozat/ Declaration

Friss hírek

2023. december 4, hétfő

December 4-től kezdődik a téli szezonális ellenőrzés

Dr. Nobilis Márton élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkár december 4. és 31. között országos téli szezonális ellenőrzést rendelt el. Az ellenőrzéseket – a korábbiakhoz hasonlóan – a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) koordinálja, melyben a vármegyei kormányhivatalok, a járási hivatalok és a Nébih szakemberei egyaránt közreműködnek. A csaknem egyhónapos mustra célkitűzése a téli ünnepi időszak legnépszerűbb termékeinek és vendéglátóhelyeinek ellenőrzése.

Tovább >

2023. december 1, péntek

A Nébih idén is lehetőséget ad az anyatehéntartás-támogatást igénybe vevők számára az adatok előremenő bejelentésére

Az anyatehéntartás-támogatást igénylő állattartóknak a Nébih idén is segítséget nyújt a támogatás feltételeként megszabott, szaporítási eseményekre vonatkozó adatszolgáltatási kötelezettségük teljesítésében. Az intézkedés jelentősen könnyíti az állattartók számára a támogatási rendeletben foglalt adminisztrációs feladataik teljesítését, mindamellett a legegyszerűbben továbbra is a webENAR felületen tehetnek eleget a kötelezettségnek.

Tovább >