null Felügyeleti (megfigyelési) körzetben tartott baromfikból származó friss hús unióban történő forgalmazásának eljárásrendje

Felügyeleti (megfigyelési) körzetben tartott baromfikból származó friss hús unióban történő forgalmazásának eljárásrendje

2022. november 11, péntek

Az Európai Bizottság felhatalmazáson alapuló rendeletei lehetőséget biztosítanak a felügyeleti (megfigyelési) körzetben tartott baromfikból származó friss húsok másik uniós tagállamba történő kiszállítására, melyet bizonyos feltételek teljesüléséhez kötnek. Különösen fontos, hogy a baromfihús kiszállítása a területileg illetékes állategészségügyi hatóság – járványügyi kockázatértékelésen alapuló – előzetes engedélyéhez kötött.

A felügyeleti (megfigyelési) körzetben tartott baromfikból származó friss hús másik tagállamba történő kiszállítását a területileg illetékes és hatáskörrel rendelkező állategészségügyi hatóságnak kell engedélyeznie. Az engedélyezés előtt az illetékes hatóságnak értékelnie kell az engedélyezésből adódó járványügyi kockázatokat. Az értékelésnek azt kell mutatnia, hogy az adott szállítással a madárinfluenza betegség terjedésének kockázata elhanyagolható.

A kiszállítást engedélyező, a származási létesítmény szerinti illetékes hatóságnak meg kell győződnie arról, hogy a rendeltetési létesítmény beleegyezik a kijelölésbe, valamint abba, hogy az így engedélyezett termékek minden egyes szállítmányát fogadja. Ehhez a szállítmányért felelős személynek a mellékelt, a fogadó fél által aláírt „Nyilatkozatot” kell az eljáró hatóság rendelkezésére bocsátania a kiszállítás előtt.

A szállítmányt minden esetben az INTRA-EMERGENCY TRACES bizonyítványnak kell kísérnie, ily módon TRACES rendszeren keresztül a fogadó tagország illetékes hatóságának előzetes értesítése is megvalósul.

Az előző járvány során több tagország a fentiektől eltérően megtagadta az ilyen szállítmányok fogadását. Ezért mindenképpen javasoljuk, hogy a kiszállítást kezdeményező vállalkozás a zökkenőmentes szállítás, valamint az esetleges későbbi viták elkerülése érdekében a fogadó kereskedelmi partneren keresztül egyeztesse le a célország állategészségügyi hatóságával, hogy a fentiek szerint megvalósuló kiszállításnak hatósági szempontból nincs akadálya.

Hivatkozott jogszabály:
*A Bizottság (EU) 2020/687 és 2020/2154 felhatalmazáson alapuló rendelete
Kapcsolódó tartalom:
Nyilatkozat/ Declaration

Friss hírek

2024. július 18, csütörtök

Stabilan végzi a borászati vizsgálatokat a Nébih laboratóriuma

A megszokott hatékonysággal és határidőkkel végzi a borászati vizsgálatokat a Nébih laboratóriuma. A hivatal az ágazat még eredményesebb kiszolgálása érdekében a kapacitás növelését lehetővé tevő új nagyműszert szerez be, valamint vizsgálja a külső laboratóriumok bevonásának lehetőségét is.

Tovább >

2024. július 18, csütörtök

Újra mentes az ország a magas patogenitású madárinfluenzától

Az Állategészségügyi Világszervezet (WOAH) vonatkozó előírásai szerint Magyarország visszanyerte magas patogenitású madárinfluenzától való mentességét. A teljes országra vonatkozó kedvező státusz lehetővé teszi az élő baromfi és baromfitermékek akadálymentes kereskedelmét az egyes harmadik országokkal.

Tovább >