Madárinfluenza kereskedelmi információk

Vissza

Részletes információk

USA
az Egyesült Királyság kivételével az APHIS által meghatározott Európai Baromfikereskedelmi Térség” (Horvátország és Bulgária kivételével az összes EU-tagállam, valamint az EFTA tagállamai) egész területe (innen származó, vagy azon áthaladó szállítmányok) - a továbbiakban EPTR; illetve Franciaország (innen származó, valamint azon áthaladó szállítmányok)
az EPTR-re kivetett korlátozás esetében - élő kacsa, kacsa keltetőtojás, fel nem dolgozott kacsa termékek és melléktermékek, egyes friss kacsatermékek; Franciaország esetében - élő baromfi, baromfi keltetőtojás, fel nem dolgozott szárnyastermékek és melléktermékek, egyes friss baromfitermékek

2023. október 1-től kezdődően

    • egyéb információ: mivel megítélése szerint nem tud megfelelő mélységű kockázat-értékelést végezni a vakcinázást alkalmazó tagállamokból származó termékek importja vonatkozásában, az APHIS a következő korlátozásokat vetette ki
      • Teljes importtilalom vonatkozik az „az Egyesült Királyság kivételével az APHIS által meghatározott Európai Baromfikereskedelmi Térségből” (Horvátország és Bulgária kivételével az összes EU-tagállam, valamint az EFTA tagállamai) származó, vagy azon áthaladó élő kacsa, kacsa keltetőtojás, fel nem dolgozott kacsa termékek és melléktermékek, egyes friss kacsatermékek szállítmányaira. Horvátország és Bulgária esetében a korábban, Newcastle-betegség miatt bevezetett korlátozások továbbra is életben vannak. A korlátozások minden olyan szállítmányt érintenek, melyet hatósági állatorvos által kiállított állategészségügyi exportbizonyítvánnyal szükséges kísérni.

·         A fel nem dolgozott kacsatermékek és melléktermékekre kivetett tilalom kiterjed a vadászat során elejtett állatok húsára, valamint a nem teljesen kikészített trófeákra.

·         Az élő kacsákra és keltetőtojásokra kivetett importtilalom alól csak az állatkertben tartott kacsafajok képeznek kivételt.

·         A szállítmányként feladott, feldolgozott kacsatermékek és melléktermékek esetében az APHIS által kiállított import-engedéllyel, és/vagy a feladó ország kormányzata által kiállított tanúsítvánnyal szükséges igazolni, hogy a termékeket az APHIS követelményeinek megfelelő kezelésnek vetették alá.

·         A szállítmányként feladott, friss, fel nem dolgozott kacsatojás és tojástermékek esetén szintén importtilalom áll fent. Ez alól az jelent kivételt, ha a termékeket a feladás helyről közvetlenül egy, az APHIS által engedélyezett pasztörizáló létesítménybe szállítják. Ebben az esetben nem szükséges a feldolgozott termékek esetében megkövetelt importengedély, valamint tanúsítvány.

·         Feldolgozott kacsatermékek és melléktermékek (ideértve a tojásokat és tojástermékeket is) személyes poggyászként szintén csak szigorú feltételek betartása mellett vihetők be az USA területére.

§  Teljes importtilalom vonatkozik a Franciaországból származó, vagy azon áthaladó élő baromfi, baromfi keltetőtojás, fel nem dolgozott szárnyastermékek és melléktermékek, egyes friss baromfitermékek szállítmányaira. A korlátozások minden olyan szállítmányt érintenek, melyet hatósági állatorvos által kiállított állategészségügyi exportbizonyítvánnyal szükséges kísérni.

·         A fel nem dolgozott szárnyastermékek és melléktermékekre kivetett tilalom kiterjed a vadászat során elejtett állatok húsára, valamint a nem teljesen kikészített trófeákra.

·         Az élő szárnyasra és keltetőtojásaikra kivetett importtilalom alól a következő kategóriák képeznek kivételt: állatkerti madarak; nem vakcinázott, kedvtelésből tartott madarak; galambok .

·         A szállítmányként feladott, feldolgozott szárnyastermékek és melléktermékek esetében az APHIS által kiállított import-engedéllyel, és/vagy a feladó ország kormányzata által kiállított tanúsítvánnyal szükséges igazolni, hogy a termékeket az APHIS követelményeinek megfelelő kezelésnek vetették alá.

·         A szállítmányként feladott, friss, fel nem dolgozott tojás és tojástermékek esetén szintén importtilalom áll fent. Ez alól az jelent kivételt, ha a termékeket a feladás helyről közvetlenül egy, az APHIS által engedélyezett pasztörizáló létesítménybe szállítják. Ebben az esetben nem szükséges a feldolgozott termékek esetében megkövetelt importengedély, valamint tanúsítvány.

·         Feldolgozott szárnyastermékek és melléktermékek (ideértve a tojásokat és tojástermékeket is) személyes poggyászként szintén csak szigorú feltételek betartása mellett vihetők be az USA területére.