null Interjú Dr. Kulcsár Gáborral

Interjú Dr. Kulcsár Gáborral

Interjú Dr. Kulcsár Gáborral a NÉBIH Állatgyógyászati Termékek Igazgatóságának vezetőjével

Miért választotta a hivatal kínálta karriert?

1994 januárjában, közvetlenül az egyetem befejezését követően kezdtem el dolgozni a jogelőd intézményben, az Állatgyógyászati Oltóanyag-, Gyógyszer- és Takarmányellenőrző Intézetben. Az állatorvosi mikrobiológiának családi hagyományai voltak nálunk – édesapám és nagybátyám is ezen a területen dolgozott – így végül nagyon örültem, hogy felvételt nyertem az intézetbe, ahol vírusvakcinák ellenőrzésével kezdtem el foglalkozni.

Ugorjunk át két évtizedet. Mivel foglalkozik az Állatgyógyászati Termékek Igazgatósága most?

A napi rutinmunkát az állatgyógyászati termékek (gyógyszerek, oltóanyagok, biocidok, gyógyhatású termékek, segédanyagok és ápolószerek) engedélyezése és ellenőrzése jelenti. Az ellenőrzés a két laboratóriumunkban és a gödöllői állatházban zajlik. De nem csak a termékeket, hanem azok gyártóit és nagykereskedőit is engedélyezzük és ellenőrizzük.

Ezen kívül vannak fontos járványvédelmi feladataink is. Működtetjük az állami járványvédelmi készlet központi raktárát és elosztóját, aktívan részt veszünk a rókák veszettség elleni orális vakcinázásának megszervezésében, de szerepünk van pl. a kéknyelv betegség elleni oltóanyagok állami célra történő beszerzésében is.

Az igazgatóság és jogelődje évtizedek óta hasznos, elismert tagja a magyar állategészségügyi igazgatásnak, sikert jelent, hogy hozzájárulunk az élelmiszerlánc biztonságának megőrzéséhez.

Mi ennek a sikernek a fokmérője?

Az elégedett ügyfelek. Gyors, határozott, jogszerű és szakmai szempontból is megalapozott döntéseket hozunk – elismerést jelent, hogy azokat az ügyfelek akkor is elfogadják, ha azok számukra esetleg kedvezőtlenek.

A mindennapi munkamenet mellett a kutatásokra – melyek nagy része az oltóanyag-fejlesztéshez kötődik – is büszkék vagyunk. Azt valljuk, hogy akkor lehet egy közigazgatási eljárás végén jó döntést hozni, ha megvan mögötte az elmélyült szakmai  tudás, amely ezt megalapozza.

Milyen kutatásokat képzeljünk el?

A tudományos munkánk természetesen nem öncélú, mindig van valami konkrét, a napi munkánkhoz kapcsolódó része is. Részt vettünk például egy újgenerációs, klasszikus sertéspestis elleni vakcina kifejlesztésére irányuló EU-projektben, amely közel 10 éves kutatást követően eljutott oda, hogy a vakcina jelölt vírusból az Európai Gyógyszerügynökség által engedélyezett termék lett.

Egy másik EU pályázatunk humán vakcina fejlesztéséhez kapcsolódott. Itt érdekes tapasztalatokat szereztünk a humán területen folyó kutatás-fejlesztési munkáról.

„Kakukktojásnak” nevezném azt a projektünket, amely a bioterrorizmus elleni harccal foglalkozott. Kevésbé kötődik az ÁTI szakmai profiljához, de meglepő módon a napi munkánkban is jól tudjuk használni. Egy kollégánk ugyanis, aki e pályázatot vezette, részt vett a kritikus infrastruktúrák védelméről szóló jogszabály megalkotásában, felhasználva a projektben szerzett tapasztalatait.

Folyamatosan foglalkozunk az állatgyógyászati vakcinákat „szennyező” mikroorganizmusokkal, az ún. idegen ágensekkel is. Ebben a témában már több előadást tartottunk és szakcikkeket is közöltünk.

Ezek eddig sikertörténetek, de – gondolom –, megoldandó problémákkal is szembesülnek olykor.

Igen, ilyen például az állatgyógyászati célú antibiotikumok engedélyezése és felelős használata, a növekvő antibiotikum-rezisztencia. A humán területtel összefogva fontos olyan megoldásokat találni, amelyek lehetővé teszik, hogy az antibiotikumokat a jövő nemzedék is hatékonyan tudja majd használni. Ehhez természetesen széles körű, nemzetközi együttműködésre van szükség. A NÉBIH-en belül az ÁTI élére állt ennek a kezdeményezésnek, koordináljuk az Antibiotikum munkacsoport tevékenységét és igen sokat tettünk a Nemzeti Cselekvési Terv kidolgozásáért.

A másik aktuális terület jelenleg az állatgyógyászati készítményekről szóló új EU-jogszabály megalkotása. Ez a rendelet igen nagy változásokat fog hozni mind az ipar, mind a hatóságok számára. A brüsszeli munkacsoporti üléseken fontos feladatunk a magyar érdekek képviselete az FM-mel együttműködve.

Ha már említette Brüsszelt: milyen nemzetközi kapcsolatrendszere van az igazgatóságnak?

A szakterület több Európai Uniós bizottságában és szakmai munkacsoportjában képviseljük a Hivatalt. Kollégáim Londonban az Európai Gyógyszerügynökségnél, Strasbourgban az Európai Gyógyszerminőségi Igazgatóságnál és természetesen Brüsszelben látnak el szakértői feladatokat. A sok utazás nagy terhet jelent, de büszkén vállaljuk ezt a feladatot.

Az évek során, köszönhetően a pályázatoknak igen jó együttműködést alakítottunk ki több európai egyetemmel, kutató intézettel és laboratóriummal is. Ezeknek a kapcsolatoknak is köszönhető, hogy idén szeptemberben egy jelentős nemzetközi konferenciát hozunk Budapestre, amely elviszi a NÉBIH nevét és jó hírét a világba.

Hivatali igazgatóként dolgozva maradt azért még közvetlen kapcsolata az állatokkal?

Az egyetem befejezését követően néhány évig másodállásban dolgoztam a kisállat-praxisban, de mára valóban eltávolodtam a klinikai munkától. A nálunk zajló állatkísérletekben azonban igyekszem aktívan részt venni, nem ijedek meg egy vérvételtől vagy akár egy ellési beavatkozástól sem.


Friss hírek

2023. szeptember 19, kedd

Faanyag nyomon követéséhez alapvetően szükséges adatok

A tűzifaszezon közeledtével a faanyag útjának nyomon követése a kitermelés helyétől egészen a kandallóig egyre fontosabb minden érintett szereplő számára. A faanyag kereskedelmi lánc szereplők felügyeletét a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Erdészeti Igazgatósága, mint kijelölt erdészeti hatóság látja el. A Nébih ellenőrzései arra világítottak rá, hogy a feltárt hiányosságok, szabálytalanságok mögött mindig tetten érhető a faanyag nyomon követéséhez használt adatkörök, az azokból összeállított nyilvántartások elégtelensége. 

Tovább >

2023. augusztus 31, csütörtök

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2023.08.31.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >