null Interjú Dr. Abonyi Tamással

Interjú Dr. Abonyi Tamással

Interjú Dr. Abonyi Tamással, a NÉBIH Állategészségügyi Diagnosztikai Igazgatóságának vezetőjével

Hogyan zajlik egy nap a laborban?

A kórtani laboratóriumokban a boncolással indul a nap, a többi laboratóriumban a minta előkészítésével kezdenek. A vizsgálatok egy része még a megkezdés napján lezárul, de a bakteriális tenyésztéses vizsgálatok közül a gümőbaktériumok esetében akár 90 napig is eltart egy analízis. Az eredményeket az állatorvosaink értékelik, rögzítik, és megszerkesztik az eredményközlő levelet, a folyamat végén pedig számlázunk a vizsgálat finanszírozójának.

Naponta több ezer vizsgálatot végzünk, de sürgős eset, export, kiállítás vagy versenyre történő szállítás esetén igyekszünk utóbbiaknak prioritást adni.

Milyen vizsgálatokból tevődik össze ez a napi több ezer ellenőrzés?

Változó. Nálunk a minta lehet egy cső vér, egy szerv, teljes állati hulla, takarmány, ivóvíz, vagy például méhmérgezések esetén növényminta is, ezekből kell többféle vizsgálatot elvégezni. Egy kutya vérmintájából például csak egy analízist végzünk – nevezetesen a veszettség elleni ellenanyag mennyiségét határozzuk meg –, hogy a kutya exportra kerülhessen. Ugyanez a szám egy tenyészüsző esetében megközelíti a tízet.

Évente mintegy másfél millió vizsgálatot végzünk az ország állatállományának egészségvédelme érdekében.

Gyanítom, nem unatkoznak a rengeteg feladat mellett. Milyen egyéb teendő akad még a labormunka mellett?

A 2004-es EU-csatlakozás után jelölték ki a Nemzeti Referencia Laboratóriumokat. NRL-feladatot látunk el a szarvasmarhák gümőkórja, a Brucellosis, a lovak ragályos méhgyulladása, a takonykór, a baromfi pestis, a madárinfuenza, a klasszikus és az afrikai sertéspestis,  a kéknyelv betegség, a ragadós száj és körömfájás, a sertések hólyagos betegsége, a TSE kórképek és veszettség, továbbá a méhek és a halak betegségei területén. Az NRL státusz azt jelenti, hogy részt veszünk az Unió illetékes szerve által szervezett körvizsgálatokon és éves megbeszéléseken, illetve e kórképek esetében az ÁDI vizsgálati eredménye a betegség esetleges megállapításának, kizárásának feltétele.

Feltételezem, a versenyképes munka alapja a jó műszaki felszereltség is.

A világ jelenleg a kórokozók genetikai anyagának mind részletesebb kimutatására törekszik, így a PCR-technikát egyre több betegség esetén követelik meg, már nemcsak vírusos betegségeknél, hanem bakteriális kórokozók esetében is, például a gümőkórnál.

Legutóbbi műszerfejlesztésünk is ezt a célt szolgálta, új real time PCR-t (feltáró robotot), továbbá a szerológiai vizsgálatokat segítő ELISA mosó és leolvasó gépeket szerezhettünk be. Lehetőségünk nyílt a 14-15 éves mélyhűtők cseréjére is. Nemcsak a műszerpark fejlődött, hanem a BSL3-szintű „biztonsági laboratóriumunk” felújítására is lehetőséget kaptunk, a korszerűsítés után a térség legmodernebb légkezelőrendszerét sikerült kialakítani.

E fejlesztések hozzásegítenek a diagnosztikai képességeink fejlesztéséhez, hogy meg tudjunk felelni az állandóan növekvő igényeknek.

Ehhez komoly tudományos háttérrel is kell rendelkezni.

Munkatársaim a szakterületük nemzetközileg is elfogadott szakértői, több munkacsoportban is számít tudásukra az EU. Dr. Jánosi Szilárd laboratóriumvezető a gümőkór diagnosztikájának fejlesztésében kapott lehetőséget egy pályázat keretében módszerfejlesztésben váló közreműködésre. Dr. Dán Ádám laboratóriumvezető a molekuláris biológiai diagnosztikai fejlesztésekkel munkacsoportban is végez tevékenységet, ezekben a PRRS, a Q-láz, különböző halvírusok és a lépfene elleni fellépést szolgálja. Dr. Bálint Ádám laboratóriumvezető pedig a világhírű magyar professzor, Belák Sándor svédországi munkacsoportjához kap rendszeres meghívásokat a PRRS és az ASP diagnosztikai munkában eddig elért fejlesztések szélesebb körű kihasználása céljából.

Találkozik azért élő állatokkal is néhanapján?

Szeretem a szakmai kihívásokat, így gyakran veszek részt kiszállásokon. Pályám kezdete óta elkötelezett haszonállat-állatorvos vagyok, emellett állatvédelmi szempontok is vezérelnek, tehetek például az egészségesebb állattartásért.

Kihívást jelent ugyanakkor a hazai állatorvosok tekintélyének erősítése is: a helyszíni vizsgálatok során állnunk kell a versenyt a külföldi tulajdonosok külföldi állatorvosainak szakvéleményével, célom őket nemes vetélkedésben meggyőzni az én igazamról.


Friss hírek

2024. május 2, csütörtök

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.05.13.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >

2024. május 2, csütörtök

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.05.02.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >