null Hamisítások, csalások elleni küzdelem

Hamisítások, csalások elleni küzdelem

Az ÉLBS kiemelt programként kezeli a hamisítások, csalások elleni küzdelmet, a fektekereskedelem felszámolását. Ezért az ehhez kapcsolódó kutatás-fejlesztés szintén kiemelten fontos a NÉBIH-nél.

Ezen a területen alapvető fontosságú a központi ellenőrzés megerősítése, amely jelenleg már folyamatban van. Figyelembe kell vennünk, hogy ezeket az eseményeket alapvetően más tényezők mozgatják, kihatnak rá szociológiai, pszichológiai és gazdasági tényezők is. Ezért a hagyományos, tudományos alapú kockázatbecslési módszereink nem működnek megfelelően ezekben az esetekben, más megközelítést kell alkalmaznunk. Ebben a témakörben szintén szerepet játszhat a hálózatkutatás, mely révén felderíthetjük, hogy az egyes vállakozások kivel állnak kapcsolatban.

A felderítések alapját képezhetik az ún. eredettérképek, melyek elkészítése néhány esetben már folyamatban van pl.  készülnek a méz-pollen, illetve pálinka-gyümölcs vonatkozásában. A jövőben  előtérbe kerülnek az állatfaj-azonosítások és - nyomonkövetések is (szürkemarha, mangalica, bivaly, ló).

Mindezek révén lehetővé válik, hogy - a hamisítások elleni küzdelemben alapvető fontosságú összehasonlító vizsgálatokhoz – alkalmas módszertan és adatbázis épüljön. Természetesen ez komoly kihívást rejt magában, számos kutatás-fejlesztési területtel, témakörrel.

A Hivatal fontos feladatának tekinti az internetes kereskedelem hatékonyabb ellenőrzését is.


Friss hírek

2024. június 4, kedd

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.06.04.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >

2024. június 4, kedd

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.06.04.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >