null Bemutatkozás

Bemutatkozás

Bemutatkozás

Az élelmiszerlánc-biztonsággal összefüggő kérdések folyamatosan újabb tudományos problémákat vetnek fel, amelyek megválaszolása elengedhetetlen a magyar élelmiszerek fogyasztóinak hosszú távú biztonsága és az élelmiszerágazat versenyképessége szempontjából

A 21. század legnagyobb globális kihívásai fokozódó mértékben és sok esetben hátrányosan, más esetekben pedig kiszámíthatatlan módon hatnak az élelmiszer-gazdaságra, valamint az élelmiszer- és takarmánybiztonságra is. A globális környezeti és éghajlati változások például új kórokozók, új (például allergizáló hatású) polleneket termelő gyomnövények és mikotoxinokat termelő penészgombák elterjedéséhez vezetnek. Új technológiák jelennek meg (például a modern biotechnológiai módszerek, nanotechnológia, klónozás), amelyek révén új élelmiszerek és új diagnosztikai módszerek keletkeznek. Számos területen, így például az erdészeti kutatásaink révén is a kutatók egész Európára kiterjedő, összehangolt munkájára van szükség (a Diabolo projekt során integrált, a hatékonyságot és a környezetvédelmet szem előtt tartó erdészeti adatbázis készül). Ezek az eszközök sok szempontból ígéretesnek tűnnek, ugyanakkor új élelmiszerlánc-biztonsági kihívásokat is jelentenek. A kockázatok között ugyanakkor megtalálhatjuk azokat is, amelyekről több emberöltőnyi ismerettel rendelkezünk, ugyanakkor mégis minden évben megbetegedések sokaságát okozzák.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) ezeken a területeken jelentős kutatás-fejlesztés-innovációs tevékenységet végez.

A NÉBIH fő K+F+I tevékenységei legfőképpen a fentiekben megfogalmazott veszélyek, kockázatok, folyamatok hatékonyabb kimutatását, mérését célzó tevékenységekhez kapcsolódnak.

Kutatásaink másik fontos irányvonala az élelmiszerlánccal kapcsolatba hozható adatok új típusú értékeléséhez, elemzéséhez kötődik, beleértve a komplex rendszerelemzéseket, hálózatkutatást, adatbányászatot és más releváns számítástudományi eszközök alkalmazását is. Ide tartozik az új kockázatkezelési és folyamatellenőrzési módszerek felkutatása, feltárva a különböző IKT alkalmazásokat és nyomonkövetési technikákat, mint lehetőségeket.

Szintén érdekeltek vagyunk olyan módszerek fejlesztésében, melyek révén mérhető az élelmiszerlánc-felügyeleti szervek munkájának hatékonysága a teljes élelmiszerlánc mentén. Emellett olyan – eddig az élelmiszerlánc-biztonság területén nem alkalmazott – elemzési módszerekkel, modellekkel kísérletezünk, melyek a döntéshozatali folyamatot átláthatóvá és tény alapúvá teszi, valamint integrálja a hagyományos kockázatbecslési területeken kívüli információkat (társadalmi, gazdasági, etikai, stb.) is.

Emellett ahhoz, hogy a kockázatelemzés minden részét lefedhessük, új kockázatkommunikációs módszereket is keresünk, melyek révén hatékonyan osztható meg az információ minden érintettel, különösen a fogyasztókkal.

Friss hírek

Egy újabb „aranyhasú” hazajutásában segített az ÁHSZ
2020. augusztus 7, péntek

Egy újabb „aranyhasú” hazajutásában segített az ÁHSZ

Ismét eredményes akción van túl a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Állami Halőri Szolgálata (ÁHSZ). A halászati őrök a júniusban felderített ügyben az eljárást és bírságolást követően sikeresen visszaszállítottak az eredeti élőhelyére egy újabb jogszerűtlenül kifogott és áttelepített tőpontyot. A méretes, 27 kg-os, 92 cm testhosszúságú hal 17 km megtétele után került vissza a Vasmegyei megtalálási helyéről az eredeti „otthonába”.

Tovább >

Tűzgyújtási tilalom az alföldi térségben
2020. július 31, péntek

Tűzgyújtási tilalom az alföldi térségben

Az elmúlt napok átlagosnál melegebb időjárása miatt az alföldi térség erdőterületein található avar, gyep és tűlevél réteg kiszáradása miatt fokozott tűzveszély alakult ki. 2020. augusztus 1-től három megyében életbe lépett a tűzgyújtási tilalom. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) felhívja a lakosság figyelmét, hogy legyenek fokozottan körültekintőek, Magyarországon ugyanis az erdőtüzek 99 százalékát emberi mulasztás okozza.

Tovább >