null Bemutatkozás

Bemutatkozás

Bemutatkozás

Az élelmiszerlánc-biztonsággal összefüggő kérdések folyamatosan újabb tudományos problémákat vetnek fel, amelyek megválaszolása elengedhetetlen a magyar élelmiszerek fogyasztóinak hosszú távú biztonsága és az élelmiszerágazat versenyképessége szempontjából

A 21. század legnagyobb globális kihívásai fokozódó mértékben és sok esetben hátrányosan, más esetekben pedig kiszámíthatatlan módon hatnak az élelmiszer-gazdaságra, valamint az élelmiszer- és takarmánybiztonságra is. A globális környezeti és éghajlati változások például új kórokozók, új (például allergizáló hatású) polleneket termelő gyomnövények és mikotoxinokat termelő penészgombák elterjedéséhez vezetnek. Új technológiák jelennek meg (például a modern biotechnológiai módszerek, nanotechnológia, klónozás), amelyek révén új élelmiszerek és új diagnosztikai módszerek keletkeznek. Számos területen, így például az erdészeti kutatásaink révén is a kutatók egész Európára kiterjedő, összehangolt munkájára van szükség (a Diabolo projekt során integrált, a hatékonyságot és a környezetvédelmet szem előtt tartó erdészeti adatbázis készül). Ezek az eszközök sok szempontból ígéretesnek tűnnek, ugyanakkor új élelmiszerlánc-biztonsági kihívásokat is jelentenek. A kockázatok között ugyanakkor megtalálhatjuk azokat is, amelyekről több emberöltőnyi ismerettel rendelkezünk, ugyanakkor mégis minden évben megbetegedések sokaságát okozzák.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) ezeken a területeken jelentős kutatás-fejlesztés-innovációs tevékenységet végez.

A NÉBIH fő K+F+I tevékenységei legfőképpen a fentiekben megfogalmazott veszélyek, kockázatok, folyamatok hatékonyabb kimutatását, mérését célzó tevékenységekhez kapcsolódnak.

Kutatásaink másik fontos irányvonala az élelmiszerlánccal kapcsolatba hozható adatok új típusú értékeléséhez, elemzéséhez kötődik, beleértve a komplex rendszerelemzéseket, hálózatkutatást, adatbányászatot és más releváns számítástudományi eszközök alkalmazását is. Ide tartozik az új kockázatkezelési és folyamatellenőrzési módszerek felkutatása, feltárva a különböző IKT alkalmazásokat és nyomonkövetési technikákat, mint lehetőségeket.

Szintén érdekeltek vagyunk olyan módszerek fejlesztésében, melyek révén mérhető az élelmiszerlánc-felügyeleti szervek munkájának hatékonysága a teljes élelmiszerlánc mentén. Emellett olyan – eddig az élelmiszerlánc-biztonság területén nem alkalmazott – elemzési módszerekkel, modellekkel kísérletezünk, melyek a döntéshozatali folyamatot átláthatóvá és tény alapúvá teszi, valamint integrálja a hagyományos kockázatbecslési területeken kívüli információkat (társadalmi, gazdasági, etikai, stb.) is.

Emellett ahhoz, hogy a kockázatelemzés minden részét lefedhessük, új kockázatkommunikációs módszereket is keresünk, melyek révén hatékonyan osztható meg az információ minden érintettel, különösen a fogyasztókkal.

Friss hírek

Befejeződött a LABOR rendszer fejlesztése
2022. január 20, csütörtök

Befejeződött a LABOR rendszer fejlesztése

A 2022. január 1-jén átadott utolsó funkciókkal lezárult az állategészségügyi diagnosztikát kiszolgáló LABOR rendszer kialakítása és üzembe helyezése. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) 2021. július 1-jétől több lépcsőben hajtotta végre az ágazat ügyviteli rendszerének átvezetését a digitális térbe. Ezzel megvalósult a modernizációs intézkedések kiemelt célja, azaz jelentősen egyszerűsödött a diagnosztikai vizsgálatok megrendelése, valamint létrejött a hiteles és gyors elektronikus eredményközlés háttere.

Tovább >

Megtiltotta az EU a titán-dioxid felhasználását az élelmiszerekben
2022. január 20, csütörtök

Megtiltotta az EU a titán-dioxid felhasználását az élelmiszerekben

Az EU 2022. január 18-án megjelent rendelete alapján 2022. augusztus 7-ig állíthatók elő a titán-dioxid (E171) élelmiszer-adalékanyag felhasználásával készített élelmiszerek, amelyek legkésőbb a minőségmegőrzési vagy fogyaszthatósági idejük lejártáig maradhatnak a forgalomban. A döntést az indokolja, hogy az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) legfrissebb értékelése szerint nem biztonságos a színezék felhasználása az élelmiszerekben.

Tovább >