null A PPV (Szilva pox vírus) disztribúciójának szimulációs modellje

A PPV (Szilva pox vírus) disztribúciójának szimulációs modellje

A PPV (Szilva pox vírus) disztribúciójának szimulációs modellje

NÉBIH-es kutatók: Melika George, Krizbai László

A PPV (plum pox virus; szilvahimlő) a legnagyobb gazdasági károkat okozó csonthéjas betegség világszerte. A karanténlistán levő, ma már Európa-szerte elterjedt vírus a Prunus nemzetséget – így olyan csonthéjasokat, mint például a szilva, az őszi- és a kajszibarack – támadja; mechanikai úton (pl. szedéssel, metszéssel), pollenekkel és levéltetvek révén terjed.

Biológiai, szerológiai és molekuláris tulajdonságok alapján nyolc PPV törzset különböztetünk meg, ezek között akadnak agresszívebbek (pl. PPV-M) és kevésbé agresszívek (pl. PPV-D). A hatékony kontrollhoz és a felügyeleti stratégia kialakításához fontos a PPV-mentes, illetve a vírusra toleráns vagy rezisztens növények használata, a fertőzött fák eltávolítása, illetve a levéltetvek irtása.

A legutóbbi ellenőrzésekből egyértelműnek tűnik, hogy az eddig a PPV-nek tulajdonított tüneteket – a levélen és a gyümölcsön levő gyűrűs foltok, a „leopárdfoltos” mag, illetve az idejekorán, féléretten lehulló gyümölcs – más vírusok is okozhatják. A projekt egyik célja, hogy meghatározza a PPV-elleni fellépés számára a kapcsolatot a tipikus PPV-szimptomák és a PPV valódi jelenléte között növénytípusok és tünettípusok alapján is.

A kutatás célkitűzései:

  • Empirikus adat beszerzése a toleráns és rezisztens Prunus fajok közötti PPV-ről.

  • Empirikus adat gyűjtése a vadon termő fajok közötti PPV-ről.

  • A PPV-hez hasonló tünetekkel járó fertőzések azonosítása.

  • A PPV-törzsek megkülönböztetése polimeráz-láncreakció-alapú technikával.

  • Az eredményekből következtetések megfogalmazása a vírus felügyeleti stratégiáját illetően.

 

Támogató szervezet: Euphresco

Koordinátor: AGES (AT)

Partnerek:

Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (HU)

Instituto Nacional de Investigacion y Tecnologia Agraria y Alimentaria (ES)

Projektmegvalósítás: 2013-

Támogatás: EUR 33 560 (ebből NÉBIH: EUR 5000)


Friss hírek

Idén is biztosítja a Nébih az anyatehéntartás-támogatást igénybe vevő állattartók részére a szaporítási események előremenő bejelentését
2022. december 1, csütörtök

Idén is biztosítja a Nébih az anyatehéntartás-támogatást igénybe vevő állattartók részére a szaporítási események előremenő bejelentését

A hatályos jogszabályban* foglaltak szerint – a korábbi évekhez hasonlóan – továbbra is azok a szarvasmarhatartók jogosultak az anyatehéntartás-támogatás igénybevételére, akik határidőn belül eleget tesznek az adatszolgáltatási kötelezettségüknek. Ehhez nyújt segítséget a Nébih fejlesztése, amely 2022. december 1-jétől előremenően is lehetővé teszi az év végéig esedékes online és papíralapú adatszolgáltatást.

Tovább >

Januártól módosul a növényvédelmi drónpilótaképző intézmények jelentkezésére vonatkozó feltételrendszer és eljárásrend
2022. november 30, szerda

Januártól módosul a növényvédelmi drónpilótaképző intézmények jelentkezésére vonatkozó feltételrendszer és eljárásrend

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) módosította a pilóta nélküli légijárműves (drónos) növényvédelmi alapképzés megszervezésére és lebonyolítására vonatkozó feltételrendszert és eljárásrendet. Az új változat 2023. január 1-jétől lép hatályba.

Tovább >