null NÉBIH-megfelelés

NÉBIH-megfelelés

2016. február 24, szerda

Az EU2020 Stratégia természetesen jóval szerteágazóbb, és több területet fog át, mint az agrár-élelmiszer szektor számára – s így a NÉBIH-re vonatkozóan is – tavaly októberben elfogadott, középtávú stratégia, az ÉLBS 2013-2022. Ugyanakkor az ÉLBS célkitűzéseinek megvalósulása több ponton is jelentheti Magyarország számára az EU2020-al kapcsolatos elvárásoknak történő megfelelést, a célszámok elérését.

Az ÉLBS 5. programja - Modern oktatás-képzés címmel – révén az agrár-élelmiszer szektorba bekapcsolódó oktatást, képzést kívánja átalakítani. Ennek eredménye az lesz, hogy olyan, a piaci igényeket is minden szempontból kielégítő szakemberek képezhetőek majd, akik a munkaerőpiac számára releváns és megfelelő szaktudással rendelkeznek, ebből kifolyólag a szakképesítés megszerzését követően rövid időn belül el tudnak majd helyezkedni, így a foglalkoztatottság országunkban – az agrár-élelmiszer szektorban - növekedni fog. Ez különösen fontos a szektorunkban, ahol most jellemzően nagyon alacsony a foglalkoztatottság.

Az oktatást korán elhagyók arányára is hatással lehetünk, amennyiben a frissen végzettek olyan piacképes tudást kaphatnak, amely révén nagyobb eséllyel tudnak utána elhelyezkedni és elérni a megfelelő életminőséget. Ezáltal vonzóvá válnak a jelenleg egyre csökkenő érdeklődést kiváltó, azonban az agrár-élelmiszer szektor számára fontos szakterületek.

Emellett az ÉLBS 6. programjával – Partnerség a kutatásban címmel– szándékozik elősegíteni a hazai K+F+I fellendítését a teljes agráriumra kiterjedően, mely célkitűzés szintén egybecseng az EU 2020 egyik célkitűzésével, valamint a Bizottság által meghatározott mutatószám növekedésével (KFI tevékenység a GDP 1,8%-a). Természetesen az erősődő K+F+I tevékenységek magával hozza új munkahelyek teremtését is, továbbá a szektorban dolgozók fizetésének növekedése révén életminőségük további javulását is.

Az ÉLBS fő célja, hogy mindenkor és mindenkinek megfelelő mennyiségű, de legfőképp jó minőségű és biztonságos élelmiszert lehessen biztosítani, ebbe természetesen beletartoznak a leszakadó társadalmi csoportok is, akik különösen nagy élelmiszer-biztonsági kockázatnak vannak kitéve, mely kockázatot az ÉLBS nagy erőkkel igyekszik minimálisra csökkenteni. Ezáltal tehát a leszakadó csoportok - legalább élelmiszer-biztonsági szempontból - egyre kevésbé számítanak majd leszakadó rétegnek, visszaintegrálódhatnak a társadalomba.

Az ÉLBS alapvető célkitűzéseit természetesen egy fenntartható és környezetbarát agrár-élelmiszeripar megteremtése mellett kívánja elérni (beleértve az élelmiszeripari hulladékok megfelelő kezelését, az élelmiszer-feldolgozó üzemek technológiai korszerűsítését), mely szintén egybecseng az EU 2020 céljai közül az energiafelhasználás hatékonyságának növelésével. Valamelyest a megújuló energiaforrások használatához és a CO2-kibocsájtás csökkentéséhez is kapcsolódhatnak ezen terveink, hiszen a megfelelő hulladékkezeléssel és korszerű technológiákkal csökkenthető az élelmiszeripar hozzájárulása az üvegházhatású gázok kibocsájtásához.


Friss hírek

2024. június 4, kedd

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.06.04.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >

2024. június 4, kedd

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.06.04.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >