null Informatikai fejlesztésekhez köthető kutatás-fejlesztések

Informatikai fejlesztésekhez köthető kutatás-fejlesztések

Informatikai fejlesztésekhez köthető kutatás-fejlesztések

A nyomonkövetéshez szükséges adatbázisok kialakításával, bővítésével és működtetésével kapcsolatban jelentős informatikai fejlesztéseket tervezünk, melyek egy része már jelenleg is zajlik.

Az élelmiszer-biztonság és azon belül az élelmiszerek nyomonkövethetősége sarkalatos pont, mellyel kapcsolatban az Európai Uniós élelmiszerszabályozás is egyre szigorúbb. Az ellátási lánc minden szereplője számára több rendelet is meghatározza az élelmiszer-biztonságra, higiéniára és nyomon követhetőségre vonatkozó minimális előírásokat, azaz a „termőföldtől az asztalig” koncepciót.

Az élelmiszerlánc mentén mégis komoly problémákat jelent az élő állatok és a termékek nyomonkövetése és nyomonkövethetősége. Ezért szükség lenne a már létező nyomonkövetési rendszerek adaptálására, ezek további funkciókkal való bővítésére (pl. hőmérsékletérzékelés, indikatív tulajdonságok), valamint esetlegesen új rendszerek kidolgozására az agrár-élelmiszer szektorban.

A tervek szerint készül egy élőállat és termék nyomonkövetési rendszer, mely a meglévő, egymással nem kommunikáló, 1990-es évek technológiájára épülő szakterületi informatikai rendszerek kiváltását célozza a hivatali üzletifolyamat-keretrendszerbe implementálva, egyúttal pedig megvalósul a kapcsolódó hatósági folyamatok újraszervezése, egyszerűsítése, ügyfélbaráttá tétele. (Ez az irányvonal kapcsolatban van az állat-mozgásokra vonatkozó hálózatkutatás irányvonalával.)

Mindezek mellett azonban a témában való szélesebb körű, előremutató kutatásokra a NÉBIH-ben a kapacitást és a tudást fejleszteni szükséges. Ezért ezekkel kapcsolatosan – támaszkodva a már kialakított, értékes adatbázisainkra – szeretnénk az elemzési, modellezési kapacitásainkat bővíteni kutatási pályázatok segítségével, valamint nemzetközi és hazai szakértőkből álló konzorciumokban részt venni. Mindehhez szükségünk lesz olyan intézményekre, melyek a témában jártasak, és maguk is végeznek ehhez kapcsolódó kutatásokat. 


Friss hírek

Palántázás a koronavírus járvány idején? Lehetséges!
2020. április 2, csütörtök

Palántázás a koronavírus járvány idején? Lehetséges!

A koronavírus járvány bizonyára elgondolkodtatja a konyhakerti kertészkedőket, mit kell másképpen csinálniuk, mint ahogyan szokták. Ebben a rendkívüli helyzetben valóban fontos a veszélyek tudatosítása és elkerülése, ennek érdekében a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei csokorba szedtek néhány hasznos tippet a veteményezők és palántázók részére.

Tovább >

Magyar ebfajták tervezett rendezvényei
2020. február 21, péntek

Magyar ebfajták tervezett rendezvényei

Magyar ebfajták tervezett rendezvényei 2020.

Tovább >