null Hamisítások, csalások elleni küzdelem

Hamisítások, csalások elleni küzdelem

Hamisítások, csalások elleni küzdelem

Az ÉLBS kiemelt programként kezeli a hamisítások, csalások elleni küzdelmet, a fektekereskedelem felszámolását. Ezért az ehhez kapcsolódó kutatás-fejlesztés szintén kiemelten fontos a NÉBIH-nél.

Ezen a területen alapvető fontosságú a központi ellenőrzés megerősítése, amely jelenleg már folyamatban van. Figyelembe kell vennünk, hogy ezeket az eseményeket alapvetően más tényezők mozgatják, kihatnak rá szociológiai, pszichológiai és gazdasági tényezők is. Ezért a hagyományos, tudományos alapú kockázatbecslési módszereink nem működnek megfelelően ezekben az esetekben, más megközelítést kell alkalmaznunk. Ebben a témakörben szintén szerepet játszhat a hálózatkutatás, mely révén felderíthetjük, hogy az egyes vállakozások kivel állnak kapcsolatban.

A felderítések alapját képezhetik az ún. eredettérképek, melyek elkészítése néhány esetben már folyamatban van pl.  készülnek a méz-pollen, illetve pálinka-gyümölcs vonatkozásában. A jövőben  előtérbe kerülnek az állatfaj-azonosítások és - nyomonkövetések is (szürkemarha, mangalica, bivaly, ló).

Mindezek révén lehetővé válik, hogy - a hamisítások elleni küzdelemben alapvető fontosságú összehasonlító vizsgálatokhoz – alkalmas módszertan és adatbázis épüljön. Természetesen ez komoly kihívást rejt magában, számos kutatás-fejlesztési területtel, témakörrel.

A Hivatal fontos feladatának tekinti az internetes kereskedelem hatékonyabb ellenőrzését is.


Friss hírek

Palántázás a koronavírus járvány idején? Lehetséges!
2020. április 2, csütörtök

Palántázás a koronavírus járvány idején? Lehetséges!

A koronavírus járvány bizonyára elgondolkodtatja a konyhakerti kertészkedőket, mit kell másképpen csinálniuk, mint ahogyan szokták. Ebben a rendkívüli helyzetben valóban fontos a veszélyek tudatosítása és elkerülése, ennek érdekében a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei csokorba szedtek néhány hasznos tippet a veteményezők és palántázók részére.

Tovább >

Magyar ebfajták tervezett rendezvényei
2020. február 21, péntek

Magyar ebfajták tervezett rendezvényei

Magyar ebfajták tervezett rendezvényei 2020.

Tovább >