Élelmiszerekkel terjedő vírusok hazai helyzetének felmérése, modellezése
Az élelmiszerekkel terjedő vírusok napjainkban komoly problémát okoznak robbanásszerű, tömeges megjelenésükkel, továbbá hogy csak tüneti kezelés lehetséges ezekben az esetben.
A norovírus (calicivírus) okozta fertőzések, járványok száma egyre jelentősebb. A járványos, Hepatitis A vírus által okozott májgyulladások száma azonban csökken. Emellett a kullancs-encephalitis vírusának fertőzött kecskék tejével történő terjedését több járványban igazolták. Ugyancsak igazolták a Hepatitis E vírus zoonózisként történő előfordulását is.
Ezért rendkívül fontosak a megelőző intézkedések, melyek magukba foglalják a hatósági kockázatbecslés és – ellenőrzés fejlesztését, továbbá a vállalkozások önellenőrző rendszereinek hatékonyabbá tételét.
Ezek megfelelő kialakításához nélkülözhetetlen, hogy az alábbi témakörökben tudásunkat bővítsük:
• az élelmiszerekkel terjedő vírusok hazai előfordulása
• a leginkább kockázatos élelmiszerek gyártási, -forgalmazási technológiájának ezen vírusok túlélésére gyakorolt hatásainak vizsgálata, majd modellezése.