null DIABOLO – Megosztott, integrált és összehangolt Erdészeti Információk a biogazdasági távlatokhoz

DIABOLO – Megosztott, integrált és összehangolt Erdészeti Információk a biogazdasági távlatokhoz

DIABOLO – Megosztott, integrált és összehangolt Erdészeti Információk a biogazdasági távlatokhoz

Támogató szervezet: Európai Bizottság, Horizon 2020 keretprogram Projekt ID: 633464

A projektről röviden:

Az európai gazdaság felé fokozott elvárásként fogalmazódik meg az innováció,  a termelékenység és versenyképesség növelése és ezzel egy időben az erőforrások hatékonyabb és környezet-kímélő felhasználása. A megújítható erőforrások területén az erdészet kiemelkedő szereppel bír. A DIABOLO projekt a fenti célok elérését segíti az erdészeti adatok összegyűjtésének módszertani fejlesztésével és az adatok széleskörű és összehangolt hasznosításával, kiemelt figyelmet fordítva az alábbiakra:

  • adatgyűjtési módszerek fejlesztése, hangsúlyozottan a nemzeti erdőleltárokra és megfigyelő rendszerekre vonatkozólag, annak érdekében, hogy pontosabb, összehangoltabb és aktuálisabb információink legyenek, melyek aztán beépíthetőek az EU erdészeti információs rendszereibe;
  • konzisztens, aktuális erdészeti információk biztosítása uniós politikák és nemzetközi folyamatok kialakításának támogatásához;
  • módszertanok kidolgozása a légi és űrfelvételeken, valamint a földi megfigyeléseken alapú platformokon gyűjtött adatok innovatív felhasználására.

 ​​A​ NÉBIH Erdészeti Igazgatósága, mint az Európai Erdőleltározási Hálózat (ENFIN) tagja a szisztematikus erdőleltározásban szerzett tapasztalatokkal segíti elő a projekt célok teljesülését.


Koordinátor: Luonnonvarakeskus (FI) 

 

Partnerek:

 

Projekt időtartama: 2015.03.01. - 2019.03.01.

EU támogatás: EUR 4 734 594,

Projekt honlap: http://diabolo-project.eu/ ​

Kapcsolódó cikk:
A NÉBIH Erdészeti Igazgatóság szakértői is részt vesznek a DIABOLO, EU által finanszírozott nemzetközi projektben


Friss hírek

Egy újabb „aranyhasú” hazajutásában segített az ÁHSZ
2020. augusztus 7, péntek

Egy újabb „aranyhasú” hazajutásában segített az ÁHSZ

Ismét eredményes akción van túl a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Állami Halőri Szolgálata (ÁHSZ). A halászati őrök a júniusban felderített ügyben az eljárást és bírságolást követően sikeresen visszaszállítottak az eredeti élőhelyére egy újabb jogszerűtlenül kifogott és áttelepített tőpontyot. A méretes, 27 kg-os, 92 cm testhosszúságú hal 17 km megtétele után került vissza a Vasmegyei megtalálási helyéről az eredeti „otthonába”.

Tovább >

Tűzgyújtási tilalom az alföldi térségben
2020. július 31, péntek

Tűzgyújtási tilalom az alföldi térségben

Az elmúlt napok átlagosnál melegebb időjárása miatt az alföldi térség erdőterületein található avar, gyep és tűlevél réteg kiszáradása miatt fokozott tűzveszély alakult ki. 2020. augusztus 1-től három megyében életbe lépett a tűzgyújtási tilalom. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) felhívja a lakosság figyelmét, hogy legyenek fokozottan körültekintőek, Magyarországon ugyanis az erdőtüzek 99 százalékát emberi mulasztás okozza.

Tovább >