null Az élelmiszer eredetű megbetegedések betegségterhe és az egészségügyi technológia-elemzés alkalmazása

Az élelmiszer eredetű megbetegedések betegségterhe és az egészségügyi technológia-elemzés alkalmazása

Az élelmiszer eredetű megbetegedések betegségterhe és az egészségügyi technológia-elemzés alkalmazása

Az élelmiszer eredetű megbetegedések óriási terhet rónak az egyénre magára és a társadalom egészére. Ezek a terhek magukba foglalják az egyén elvesztett bevételeit, az egészségügyi ellátás költségeit, a termelékenység csökkenését, a folyósított táppénzt, a megbetegedések kivizsgálásának költségeit, de a nagyobb események kapcsán akár az egyes termékek iránti csökkent keresletet is.

A betegségterhek felmérése, ezek modellezése kulcsfontosságú az élelmiszerlánc-felügyelet döntéshozatalában, prioritásképzésében is. A döntések során cost-benefit (vagy risk-benefit) megközelítést kell alkalmazni, de voltaképpen a “haszon” (benefit) oldal igen nehezen megfogható, nehezen mérhető. Ebben nyújtanak segítséget bizonyítékokon alapulva, objektív módon a betegségteher-vizsgálatok. A különböző mentesítési vagy gyérítési programjaink, illetve akár a táplálkozás-egészségügyi programok is ebben a koordináta-rendszerben értelmezhetők helyesen.

Nemzetközi szinten láthatunk több jó kezdeményezést is a már meglévő, pl. járványügyben használatos módszertanok továbbfejlesztésére. Ugyanakkor sehol sem kiforrott sem a módszertan, sem az elméleti alap, ezért kutatásra és módszerfejlesztésre is szükség van.

A cél tehát hosszú távon olyan modellek felépítése, melyek az élelmiszerláncot érintő (növény-, állat- és humánegészségügyi) gazdasági következményeket feldolgozzák, elemzik megalapozva ezzel többek között a hatékonyabb hatósági döntéshozatalt.


Friss hírek

Hamisított élelmiszereket vont ki a forgalomból a Nébih
2020. június 15, hétfő

Hamisított élelmiszereket vont ki a forgalomból a Nébih

Egy fővárosi, egyebek mellett élelmiszert is árusító üzlet ellenőrzése során számos, jogellenesen meghosszabbított minőségmegőrzési idejű, ezért hamisítottnak minősülő élelmiszert vontak ki a forgalomból a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei.

Tovább >

200 darab haszonállat forgalmi korlátozását rendelte el a Nébih egy Pest megyei állattartó telepen
2020. június 10, szerda

200 darab haszonállat forgalmi korlátozását rendelte el a Nébih egy Pest megyei állattartó telepen

Egy Pest megyei állattartó telepen tartottak ellenőrzést júniusban a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei. A telepen a juhok tartását be sem jelentette az állattartó, a sertés- és juhállomány egyedei közt egyaránt jelöletlen állatok voltak. A kötelező nyilvántartások vezetésének hiányán túl az előírt, kötelező vizsgálatok elvégzését sem tudta igazolni a gazda. A Nébih ellenőrei 166 db házi sertés és 34 db juh forgalmi korlátozását rendelték el.

Tovább >