null Viruscollect II

Viruscollect II

NÉBIH-es kutatók: Melika George, Krizbai László

Az Euphresco-projekt célja a szabályozott növényvírusok és -viroidok referenciagyűjteményeiből nemzetközi hálózatot készíteni. A növényegészségügyre fordított globális kiadások visszafogása és a tapasztalt szakértők számának csökkenése rossz hatással volt a vírus- és viroidgyűjtemények minőségére és a diagnosztikai és kutatólaboratóriumi munka során használt izolátumok elérhetőségére.

A projekt támogatja az információ- és a referenciagyűjteményekből származó izolátumok  megosztását. A legtöbb laboratórium számára nem áll rendelkezésre az eszközháttér, hogy ISO 34 szabvány szerinti referenciagyűjteményt hozzon létre, miközben minden laboratóriumnak szüksége lenne olyan mintaanyagokra, amelyek egy alapvető minőségi szintet teljesítenek (pl. ISO 17025). Ennélfogva nemzetközi szintű együttműködés szükséges az izolátumokkal szembeni, minimális minőségi elvárások megfogalmazására, melyek használatával széleskörűen biztosíthatóak a megbízható referenciaizolátumok és -anyagok a növényvirológia számára.

A projekt céljai:

  • A résztvevő laboratóriumokban levő referenciagyűjtemények számára a minőségi sztenderdek meghatározása (pl. az izolátumok jellemzését, kezelését, tárolását illetően).
  • Az egyes laboratóriumok érdeklődése szerint jellemzett és csoportosított izolátumok biztosítása.
  • Az információmegosztást erősítendő a jellemzett izolátumok elhelyezése a Q-bankban. Az izolátumok így elérhetővé válnak a növénygyógyászati közösség számára.

 

Támogató szervezet: Euphresco

Koordinátor: Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NL)

Partnerek:

Anses (FR)

DSMZ (DE)

Science & Advice for Scottish Agriculture (UK)

Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (HU)

Wageningen UR (NL)

All-Russian Plant Quarantine Centre (RU)

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano (SI)

Projektmegvalósítás: 2013-

EU támogatás: EUR 247 000 (ebből NÉBIH: EUR 6 000)


Friss hírek

2023. szeptember 19, kedd

Faanyag nyomon követéséhez alapvetően szükséges adatok

A tűzifaszezon közeledtével a faanyag útjának nyomon követése a kitermelés helyétől egészen a kandallóig egyre fontosabb minden érintett szereplő számára. A faanyag kereskedelmi lánc szereplők felügyeletét a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Erdészeti Igazgatósága, mint kijelölt erdészeti hatóság látja el. A Nébih ellenőrzései arra világítottak rá, hogy a feltárt hiányosságok, szabálytalanságok mögött mindig tetten érhető a faanyag nyomon követéséhez használt adatkörök, az azokból összeállított nyilvántartások elégtelensége. 

Tovább >

2023. augusztus 31, csütörtök

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2023.08.31.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >