null Viruscollect II

Viruscollect II

Viruscollect II

NÉBIH-es kutatók: Melika George, Krizbai László

Az Euphresco-projekt célja a szabályozott növényvírusok és -viroidok referenciagyűjteményeiből nemzetközi hálózatot készíteni. A növényegészségügyre fordított globális kiadások visszafogása és a tapasztalt szakértők számának csökkenése rossz hatással volt a vírus- és viroidgyűjtemények minőségére és a diagnosztikai és kutatólaboratóriumi munka során használt izolátumok elérhetőségére.

A projekt támogatja az információ- és a referenciagyűjteményekből származó izolátumok  megosztását. A legtöbb laboratórium számára nem áll rendelkezésre az eszközháttér, hogy ISO 34 szabvány szerinti referenciagyűjteményt hozzon létre, miközben minden laboratóriumnak szüksége lenne olyan mintaanyagokra, amelyek egy alapvető minőségi szintet teljesítenek (pl. ISO 17025). Ennélfogva nemzetközi szintű együttműködés szükséges az izolátumokkal szembeni, minimális minőségi elvárások megfogalmazására, melyek használatával széleskörűen biztosíthatóak a megbízható referenciaizolátumok és -anyagok a növényvirológia számára.

A projekt céljai:

  • A résztvevő laboratóriumokban levő referenciagyűjtemények számára a minőségi sztenderdek meghatározása (pl. az izolátumok jellemzését, kezelését, tárolását illetően).
  • Az egyes laboratóriumok érdeklődése szerint jellemzett és csoportosított izolátumok biztosítása.
  • Az információmegosztást erősítendő a jellemzett izolátumok elhelyezése a Q-bankban. Az izolátumok így elérhetővé válnak a növénygyógyászati közösség számára.

 

Támogató szervezet: Euphresco

Koordinátor: Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NL)

Partnerek:

Anses (FR)

DSMZ (DE)

Science & Advice for Scottish Agriculture (UK)

Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (HU)

Wageningen UR (NL)

All-Russian Plant Quarantine Centre (RU)

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano (SI)

Projektmegvalósítás: 2013-

EU támogatás: EUR 247 000 (ebből NÉBIH: EUR 6 000)


Friss hírek

Tájékoztatás az idegenhonos inváziós dísznövényekkel kapcsolatos követelményekről
2020. szeptember 29, kedd

Tájékoztatás az idegenhonos inváziós dísznövényekkel kapcsolatos követelményekről

Egy 2016. évi tanulmány szerint az Unió számára veszélyt jelentő idegenhonos inváziós növényfajok 55%-a dísznövény szaporítóanyagokkal kerül be hazánkba, és az Unióban is egyre nagyobb problémát jelent a biodiverzitásra és az ökoszisztéma szolgáltatásokra gyakorolt kedvezőtlen hatásuk.

Tovább >

Dísznövény és zöldségpalánta szaporítóanyag-felügyeleti hatáskörök megoszlása
2020. szeptember 28, hétfő

Dísznövény és zöldségpalánta szaporítóanyag-felügyeleti hatáskörök megoszlása

A kormányzati szervezetek reformja keretében a szaporítóanyag-felügyeletben is jelentős változások léptek életbe 2017. január 1-től. A változások érintették a dísznövény- és zöldségpalánta szaporítóanyagok területét is.

Tovább >