null Viruscollect II

Viruscollect II

Viruscollect II

NÉBIH-es kutatók: Melika George, Krizbai László

Az Euphresco-projekt célja a szabályozott növényvírusok és -viroidok referenciagyűjteményeiből nemzetközi hálózatot készíteni. A növényegészségügyre fordított globális kiadások visszafogása és a tapasztalt szakértők számának csökkenése rossz hatással volt a vírus- és viroidgyűjtemények minőségére és a diagnosztikai és kutatólaboratóriumi munka során használt izolátumok elérhetőségére.

A projekt támogatja az információ- és a referenciagyűjteményekből származó izolátumok  megosztását. A legtöbb laboratórium számára nem áll rendelkezésre az eszközháttér, hogy ISO 34 szabvány szerinti referenciagyűjteményt hozzon létre, miközben minden laboratóriumnak szüksége lenne olyan mintaanyagokra, amelyek egy alapvető minőségi szintet teljesítenek (pl. ISO 17025). Ennélfogva nemzetközi szintű együttműködés szükséges az izolátumokkal szembeni, minimális minőségi elvárások megfogalmazására, melyek használatával széleskörűen biztosíthatóak a megbízható referenciaizolátumok és -anyagok a növényvirológia számára.

A projekt céljai:

  • A résztvevő laboratóriumokban levő referenciagyűjtemények számára a minőségi sztenderdek meghatározása (pl. az izolátumok jellemzését, kezelését, tárolását illetően).
  • Az egyes laboratóriumok érdeklődése szerint jellemzett és csoportosított izolátumok biztosítása.
  • Az információmegosztást erősítendő a jellemzett izolátumok elhelyezése a Q-bankban. Az izolátumok így elérhetővé válnak a növénygyógyászati közösség számára.

 

Támogató szervezet: Euphresco

Koordinátor: Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NL)

Partnerek:

Anses (FR)

DSMZ (DE)

Science & Advice for Scottish Agriculture (UK)

Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (HU)

Wageningen UR (NL)

All-Russian Plant Quarantine Centre (RU)

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano (SI)

Projektmegvalósítás: 2013-

EU támogatás: EUR 247 000 (ebből NÉBIH: EUR 6 000)


Friss hírek

Idén is biztosítja a Nébih az anyatehéntartás-támogatást igénybe vevő állattartók részére a szaporítási események előremenő bejelentését
2022. december 1, csütörtök

Idén is biztosítja a Nébih az anyatehéntartás-támogatást igénybe vevő állattartók részére a szaporítási események előremenő bejelentését

A hatályos jogszabályban* foglaltak szerint – a korábbi évekhez hasonlóan – továbbra is azok a szarvasmarhatartók jogosultak az anyatehéntartás-támogatás igénybevételére, akik határidőn belül eleget tesznek az adatszolgáltatási kötelezettségüknek. Ehhez nyújt segítséget a Nébih fejlesztése, amely 2022. december 1-jétől előremenően is lehetővé teszi az év végéig esedékes online és papíralapú adatszolgáltatást.

Tovább >

Januártól módosul a növényvédelmi drónpilótaképző intézmények jelentkezésére vonatkozó feltételrendszer és eljárásrend
2022. november 30, szerda

Januártól módosul a növényvédelmi drónpilótaképző intézmények jelentkezésére vonatkozó feltételrendszer és eljárásrend

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) módosította a pilóta nélküli légijárműves (drónos) növényvédelmi alapképzés megszervezésére és lebonyolítására vonatkozó feltételrendszert és eljárásrendet. Az új változat 2023. január 1-jétől lép hatályba.

Tovább >