null Növényvédő szernek nem minősülő növényvédelmi hatású termékek, növényvédelmi célú eszközök és anyagok, makroszervezetek engedélyezése

Növényvédő szernek nem minősülő növényvédelmi hatású termékek, növényvédelmi célú eszközök és anyagok, makroszervezetek engedélyezése

Növényvédő szernek nem minősülő növényvédelmi hatású termékek, növényvédelmi célú eszközök és anyagok, makroszervezetek engedélyezése

Magyarországon a növényvédő szernek nem minősülő növényvédelmi hatású készítmények, így a 1107/2009/EK rendelet hatálya alá kerülő védőanyagok, kölcsönhatás-fokozók, segédanyagok és hatásjavítók, valamint az ezután is nemzeti szinten szabályozandó feromoncsapdák, makroszervezetek és egyéb, főleg fizikai hatáson alapuló készítmények engedélyezésének követelményrendszere a 89/2004 FVM rendelet 9-es mellékletében található meg.

Általánosságban elmondható, hogy a 89/2004. FVM rendelet 9. melléklete alapján engedélyezhető termékek engedélyezéséhez szükséges vizsgálatok a következők:
- hazai biológiai vizsgálatok
- fizikai-kémiai tulajdonságokról vizsgálat
- eltarthatósági vizsgálat
- toxikológaiai- és ökotoxikológiai vizsgálatok, vagy irodalmi adatok

Ez a követelményrendszer némileg emlékeztet a növényvédő szerek adatkövetelményeire, vagyis adatokat kér valamennyi szakterületről, de az adatszolgáltatás lényegesen enyhébb, mint a növényvédő szereknél.

Ameddig az Európai Bizottság nem teszi közzé a védőanyagok, kölcsönhatás-fokozók, segédanyagok és hatásjavítók értékelésére vonatkozó rendeletét, ezen anyagokat nemzeti hatáskörben lehet értékelni és engedélyezni.

 

Nyomtatványok
89_2004_FVM_9melleklet
89_2004_AMD_Annex9


Friss hírek

Egy újabb „aranyhasú” hazajutásában segített az ÁHSZ
2020. augusztus 7, péntek

Egy újabb „aranyhasú” hazajutásában segített az ÁHSZ

Ismét eredményes akción van túl a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Állami Halőri Szolgálata (ÁHSZ). A halászati őrök a júniusban felderített ügyben az eljárást és bírságolást követően sikeresen visszaszállítottak az eredeti élőhelyére egy újabb jogszerűtlenül kifogott és áttelepített tőpontyot. A méretes, 27 kg-os, 92 cm testhosszúságú hal 17 km megtétele után került vissza a Vasmegyei megtalálási helyéről az eredeti „otthonába”.

Tovább >

Tűzgyújtási tilalom az alföldi térségben
2020. július 31, péntek

Tűzgyújtási tilalom az alföldi térségben

Az elmúlt napok átlagosnál melegebb időjárása miatt az alföldi térség erdőterületein található avar, gyep és tűlevél réteg kiszáradása miatt fokozott tűzveszély alakult ki. 2020. augusztus 1-től három megyében életbe lépett a tűzgyújtási tilalom. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) felhívja a lakosság figyelmét, hogy legyenek fokozottan körültekintőek, Magyarországon ugyanis az erdőtüzek 99 százalékát emberi mulasztás okozza.

Tovább >