null Növényvédő szernek nem minősülő növényvédelmi hatású termékek, növényvédelmi célú eszközök és anyagok, makroszervezetek engedélyezése

Növényvédő szernek nem minősülő növényvédelmi hatású termékek, növényvédelmi célú eszközök és anyagok, makroszervezetek engedélyezése

Magyarországon a növényvédő szernek nem minősülő növényvédelmi hatású készítmények, így a 1107/2009/EK rendelet hatálya alá kerülő védőanyagok, kölcsönhatás-fokozók, segédanyagok és hatásjavítók, valamint az ezután is nemzeti szinten szabályozandó feromoncsapdák, makroszervezetek és egyéb, főleg fizikai hatáson alapuló készítmények engedélyezésének követelményrendszere a 89/2004 FVM rendelet 9-es mellékletében található meg.

Általánosságban elmondható, hogy a 89/2004. FVM rendelet 9. melléklete alapján engedélyezhető termékek engedélyezéséhez szükséges vizsgálatok a következők:
- hazai biológiai vizsgálatok
- fizikai-kémiai tulajdonságokról vizsgálat
- eltarthatósági vizsgálat
- toxikológaiai- és ökotoxikológiai vizsgálatok, vagy irodalmi adatok

Ez a követelményrendszer némileg emlékeztet a növényvédő szerek adatkövetelményeire, vagyis adatokat kér valamennyi szakterületről, de az adatszolgáltatás lényegesen enyhébb, mint a növényvédő szereknél.

Ameddig az Európai Bizottság nem teszi közzé a védőanyagok, kölcsönhatás-fokozók, segédanyagok és hatásjavítók értékelésére vonatkozó rendeletét, ezen anyagokat nemzeti hatáskörben lehet értékelni és engedélyezni.

 

Nyomtatványok
89_2004_FVM_9melleklet
89_2004_AMD_Annex9


Friss hírek

2024. június 4, kedd

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.06.04.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >

2024. június 4, kedd

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.06.04.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >