Tajekoztato a 4/2020 (II. 28.) AM rendeletben foglalt tejpiaci jelentesrol

Tájékoztató a 4/2020 (II. 28.) AM rendeletben foglalt tejpiaci jelentésről

Tájékoztató a 4/2020 (II. 28.) AM rendeletben foglalt tejpiaci jelentésről
2020. április 17, péntek

A Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanácsnál működő piaci jelentéstételi kötelezettségről szóló piacszervezési intézkedés kiterjesztéséről szóló 8/2017. (III. 2.) FM rendelet 2020. február 28-án hatályát vesztette, azonban az Agrárminisztérium a Tej Terméktanács kérelmére a 4/2020 (II. 28.) AM rendelettel (továbbiakban: rendelet) elrendelte a piaci jelentéstételi kötelezettség 2023. február 28-ig történő meghosszabbítását.

A jelentéstételi kötelezettek köre és a jelentési határidő változatlan, a NÉBIH részére a rendelet 2.§ (1) bekezdése szerint megküldendő jelentésben szereplő termékek körében ugyanakkor van változás, a feldolgozás során vagy bérmunkában előállított termékekkel kapcsolatos jelentésbe bekerült a hagyományos rögös túró kategória, a kereskedelemmel kapcsolatos jelentésbe pedig rögös túró és a 1,5% zsírtartalmú UHT tej.

További változás, hogy a piaci folyamatoknak leginkább kitett termékek (1,5% zsírtartalmú UHT tej és trappista sajt) esetében a mennyiségi adatokon túl a súlyozott havi átlag fogyasztói árat is meg kell adni. Az ár mindkét termékkör esetében a speciális (bio, laktózmentes stb) termékek nélküli, belföldön értékesített mennyiséggel súlyozott, ÁFÁ-t is tartalmazó bruttó fogyasztói ár.

A rendelet szerinti új struktúrát a 2020. április hónapban leadott jelentésekben kell először alkalmazni.

A jelentésekben alkalmazott termék kategóriákkal és egyéb fogalmakkal kapcsolatos részletes információkat a Tej Terméktanács honlapján (https://tejtermek.hu/cikkek/piaci-jelentestetel) található a kitöltési útmutató tartalmazza.

Felhívjuk szíves figyelmüket, hogy a bérgyártásban előállított termékek esetén továbbra is érvényes, hogy arról a jelentést az előállítást megrendelő félnek kell benyújtani az előállítói adatlapon.

A NÉBIH-hez benyújtandó jelentéssel kapcsolatos egyéb tudnivalók:

 1. A tejpiaci jelentéssel kapcsolatos aktuális információk minden esetben megtalálhatók a https://portal.nebih.gov.hu/-/tejpiaci-jelentes honlapon. Kérem, rendszeresen kísérje figyelemmel a jelentéssel kapcsolatos információkat.
 2. A tejpiaci jelentés sablonjaként kizárólag a https://portal.nebih.gov.hu/-/tejpiaci-jelentes honlapon található sablonok használandók. Kérjük ellenőrizze, hogy jó sablont használ-e!
 3. Jelentését kizárólag e-mail-ben, kizárólag excel-formátumban kell eljuttatnia a tejpiacijelentes@nebih.gov.hu címre.
 4. Kérdését lehetőleg írásban tegye fel a tejpiacijelentes@nebih.gov.hu címen, igyekszünk rövid határidővel válaszolni. Telefonon nem adunk jelentéstételi kötelezettségre, mentességre, határidőtől való eltérésre vonatkozó információkat, azt elsősorban kisebb technikai problémák megoldására tartjuk fent!
 5. Kérjük a jelentések határidejét minden esetben tartsa be! A késve érkezett bejelentéseket nem minden esetben tudjuk figyelembe venni.
 6. Amennyiben téves adatot adott meg, és korrigálni szeretné, a jelentéstétel határidején belül bármikor megteheti. A legutolsó jelentést vesszük alapul.
 7. Amennyiben a jelentése hibás, megadott elérhetőségén értesítjük.
 8. A tejpiaci jelentés sablonjában módosítást nem szabad végezni: azaz oda sem sort, sem oszlopot, sem munkalapot beszúrni, vagy onnan kitörölni nem szabad, továbbá a tejpiaci jelentés sablonjában sem cellát, sem munkalapot nem szabad átnevezni. 
 9. Amennyiben a jelentéskötelezett több telephellyel is rendelkezik. elegendő egy jelentést benyújtania, amelyben az összes telephely tejpiaci adatait összesítve jeleníti meg. Ez esetben a jelentésben a központi telephely adatait kell feltüntetni és az e-mailben meg kell jeleníteni a többi telephely címét és engedélyeit.
 10. Kisereskedők tekintetében:
  1. Késztemék – 1 munkalap: az adott negyedév első hónapja (január, április stb.)
  2. Késztemék – 2 munkalap: az adott negyedév második hónapja (február, május stb.)
  3. Késztemék – 3 munkalap: az adott negyedév harmadik hónapja (március, június stb.)
  4. Minden negyedévben új táblázatot kell kezdeni.
 11. Nagykereskedők tekintetében:
  a. Késztermék munkalap: az adott hónap adatait kell feltüntetni
 12. Feldolgozók tekintetében:
  a. Késztemék munkalap: az adott hónap adatait kell feltüntetni.

Friss hírek

KÉSZLETJELENTÉS nagykereskedelmi tevékenységet végzők esetén
2018. június 14, csütörtök

KÉSZLETJELENTÉS nagykereskedelmi tevékenységet végzők esetén

A 127/2009 (IX. 29.) FVM rendeletben foglaltak szerint nagykereskedelmi tevékenységet végző természetes vagy jogi személy esetén adatszolgáltatási kötelezettség áll fenn minden borpiaci év végén (július 31.) a készletein található szőlőmust, szőlőmustsűrítmény, finomított szőlőmustsűrítmény és borkészlete vonatkozásában a borászati hatóság felé

Tovább >

Tejpiaci jelentés
2017. július 15, szombat

Tejpiaci jelentés

A Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanácsnál működő piaci jelentéstételi kötelezettségről szóló piacszervezési intézkedés kiterjesztéséről szóló 8/2017. (III. 2.) FM rendelet (a továbbiakban: Rendelet) kihirdetésével a rendelet hatálybalépését követően valamennyi Magyarország területén működő tejfeldolgozó, nyers tehéntej kivitellel foglalkozó tejtermelő, nagykereskedelemmel foglalkozó tejágazati szereplő, valamint a Rendelet szerint jelentési kötelezettség alá tartozó tej-kiskereskedő köteles piaci jelentést adni a rendeletben mellékletében meghatározott adattartalommal.

Tovább >