Halászati ellenőrzés és nyomon követés támogatása

Halászati ellenőrzés és nyomon követés támogatása

2025. június 17, kedd

MAHOP_PLUSZ-1.1.1-24-2024-00001

A kedvezményezett neve: Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal
A támogatás összege: 1.495.600.000 Ft
Támogatás mértéke: 100%
A projekt tervezett befejezési dátuma: 2029.12.31. 

A „Halászati ellenőrzés és nyomon követés támogatása programra” nyert számottevő, 1,495 milliárd forint vissza nem térítendő európai uniós támogatásból származó pályázati forrást a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a Magyar Halgazdálkodási Operatív Program Plusz keretén belül.
A projekt legfontosabb, kiemelt eleme a halászati ágazati ellenőrzés támogatásának keretében egy hal és haltermék-nyomon követési rendszer kialakítása a meglévő FELIR rendszerarchitektúra továbbfejlesztésével az ágazat digitalizálásának támogatása érdekében. A tervezett rendszer nemcsak a tagállami hatóságokat segíti a haltételek útjának nyomon követésében, de (eltérő jogosultsági szinteken) a terméklánc szereplőinek is megkönnyítheti a bejövő és kimenő tételek adminisztrációját, egészen az utolsó halkereskedelmi pontig. A fejlesztés során törekedni kell arra, hogy a jelenlegi papíralapú kísérődokumentumok kiváltásra kerüljenek.
A fenti célok elérésének, a hatékony ellenőrzési munkavégzés biztosításának, a korábban már kiépített és továbbfejlesztendő Halgazdálkodási Szakrendszer üzembiztos működtetésének előfeltétele a szükséges informatikai hardver és licence park frissítése is. 
A fentiek támogatására és kiegészítéseképpen adatcserét és adatelemzést elősegítő EU-s programon kívánunk részt venni, illetve magunk is szeretnénk szervezni külföldi tanulmányutat annak érdekében, hogy megismerjük más tagállam által már kialakított nyomon követési gyakorlatot. Nagyon fontos célunk továbbá az ellenőrzést és a halgazdálkodási tevékenységet végző személyek képzésére is. Mindemellett a halgazdálkodási ágazat szereplőinek, illetve a horgászoknak, halfogyasztóknak is szeretnénk tájékoztatást adni tevékenységünkről, elért eredményeinkről. 
Tekintettel arra, hogy a helyszíni ellenőrzések rendkívül fontossággal bírnak, az illegális halkereskedelem felszámolása érdekében a helyszíni ellenőrzésekhez szükséges eszközök beszerzését tervezzük a projektben megvalósítani.

Letölthető anyagok
Halőri ismeretek - tananyag

Friss hírek

2025. június 26, csütörtök

SURVector – Vektorok nyomában az egészség védelmében

Mi közük van a szúnyogoknak és kullancsoknak a mindennapi biztonságunkhoz? A SURVector projekt célja, hogy a „One Health” szemlélet jegyében összekapcsolja az emberi, állati és környezeti egészséget. Nemzetközi összefogással építjük ki a kórokozókat terjesztő vektorok – például kullancsok és szúnyogok – országos monitorozását, azonosítását és vizsgálatát, hogy időben és hatékonyan reagálhassunk az egyre gyakoribb, vektorfertőzésekhez köthető veszélyekre.

Tovább >

2025. január 20, hétfő

MYMATCH projekt a klímaváltozás okozta élelmiszerbiztonsági kihívások megoldásáért

Az Európai Horizont programnak köszönhetően decemberben elindult a MYMATCH kutatási és innovációs projekt. A négy éven át tartó projekt 9 európai országból 12 elismert partnert köt össze annak érdekében, hogy megoldásokat találjanak az élelmiszerbiztonság sürgető kérdéseire a klímaváltozásból fakadó kihívásokkal összefüggésben. A tervek szerint a projekt végeredménye egy mesterséges intelligencián alapuló Mikotoxin Menedzsment Platform lesz, amely személyre szabottan segíti majd az élelmiszerrendszerben részt vevőket.

Tovább >

null Budapest XIII.ker.-153.számú vizsgálat-Németh László Gimnázium Tálalókonyha

Budapest XIII.ker.-153.számú vizsgálat-Németh László Gimnázium Tálalókonyha

Budapest XIII.ker.-153.számú vizsgálat-Németh László Gimnázium Tálalókonyha

153. számú vizsgálat - Mintavétel helye: (tálalókonyha)

Németh László Gimnázium Tálalókonyha (1131 Budapest, Nővér utca 15-17.)

A menü minősítése:

kiválóan megfelelt átlag feletti ÁTLAGOS átlag alatti nem megfelelő

 

 

Menü: Lebbencsleves, Finom főzelék főtt virslivel

Mintavétel ideje: 2017. március 28.

Napi adag: 309 adag/ebéd

Főzőkonyha:
D+M Vendéglátó Kft.
(1138 Budapest, Gyöngyösi sétány 7.)

Részletes érzékszervi minősítés:

Lebbencsleves (0,25l/adag)

Külső megjelenés: Fűszerpaprikától enyhén narancspirosra színezett lében néhány nagy burgonyakocka, eltérő alakú és méretű sárga és fehérrépa darabok, világosdrappra pirított nagykocka és metélt tészta. A zöldségek gondosan tisztítottak. A leves alján fekete fűszerszemcsék, tetején zöldfűszerlevél foszlányok és apró zsírcseppek láthatók.
Állomány: A lé hígan folyó. A burgonya kellően puha. A sárgarépa és a tészta túlfőtt, a fehérrépa fás részeket nem tartalmaz.
Illat: A fűszerpaprika illata érezhető, aroma és fűszerszegény, kissé jellegtelen. Idegen szagtól mentes.
Íz: Sós, paprikás, a zöldségek íze nem érvényesül. Kevésbé jellegzetes, aroma és fűszerszegény. Ízhatása nem teljesen harmonikus. Idegen íztől mentes.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Finom főzelék főtt virslivel (0,25l+1 db/adag)

Külső megjelenés: Drapposzöld besűrített főzőlében viszonylag egyenletesen apró kockára vágott karalábé, sárgarépa, zöldborsószemek és sok petrezselyemzöld, sok fűszerszemcse. 1db, emészthető bélbe töltött, hosszú, vékony főtt virsli. Burkolata barna, belseje fakórózsaszín húspép.
Állomány: A főzőlé csomómentesen besűrített, sima. A zöldségek puhák, de nem szétfőttek. A virsli burkolata roppanós, a húspép rugalmasan puha. Kevés rágási maradék van.
Illat: A karalábé és a konzervborsó illata dominál. Kevésbé harmonikus. A virsli enyhén füstölt, savanykás, főtt húspép illatú. Tiszta idegen szagtól mentes.
Íz: A főzelék ízében az édes íz dominál. A sok zöldségtől tartalmas, de aromaszegény. A virsli kellően sós, fűszeres, enyhén füstölt. Együtt fogyasztva összhatása nem teljesen harmonikus.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Részletes összetétel/anyaghányad:

Adatbekérés folyamatban van.
 


Friss hírek

2025. november 26, szerda

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2025.11.26.)

A Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >

2025. november 14, péntek

Tájékoztató a növényvédő szer felhasználáskor keletkező hulladékok jogszerű kezeléséről

A gazdálkodók és a növényvédő szerrel szolgáltatást végző vállalkozások felelőssége nem merül ki a növényvédő szerek okszerű, szakszerű és biztonságos kijuttatásában. Minden esetben számolni kell a keletkező hulladékokkal is, melyek megfelelő kezelése az emberi egészség, a környezet és a természet védelme érdekében is kiemelt jelentőségű.

Tovább >