Koronavírus járvánnyal kapcsolatos tájékoztatás az áruszállításról

A COVID-19 humán koronavírus világjárvány alatt az Európai Unió tagállamai, és ezek között Magyarország is minden erőfeszítést megtesz, hogy továbbra is biztosítsa a tagállamok közötti és az Európai Unión kívül, úgynevezett harmadik országokba történő szabad áruforgalmat, különös tekintettel az alapvető termékekre, amelyek közé tartoznak az állati eredetű élelmiszeripari termékek és a gazdasági haszonállatok. 
Az élő állat szállítmányok esetében különösen fontos a gyors áthaladás a határátkelőhelyeken, hogy biztosítottak legyenek a gazdasági haszonállatok szállítás közbeni védelméről szóló 1/2005/EK tanácsi rendeletben foglalt rendelkezések.

Figyelem! Az oldalon közölt adatok bár hivatalos forrásokból származnak, csak tájékoztató jellegűek!

EU tagállami állategészségügyi határátkelőhelyekről

 • Élőállat szállítmányok 1/2005/EK rendeletben előírt pihentetése Magyarországon

  Utolsó frissítés: 2020.03.26.


  Magyarországon elvégezhető az élőállatok 24 órás pihentetése az erre a célra kijelölt ellenőrző (pihentető) állomásokon, azonban minden esetben be kell jelenteni a sofőrt a rendőrségnek a torzs@orfk.police.hu e-mail címen, valamint a ​Népegészségügyi Szakigazgatási Szervnek (NSZSZ). A jelenlegi előírások alapján, ha megáll valahol a gépjárművezető a szállítmánnyal, akkor automatikusan karanténba kerül, de erről nem kerül kiadásra hivatalos karantén határozat, viszont nem hagyhatja el a vezetőfülkét (a gyakorlatban a pihentetésre kijelölt helyet). A 24 órás pihentetés leteltét követően továbbindulás csak a rendőrség írásos engedélyével lehetséges, amelyet szintén a torzs@orfk.police.hu-tól kell kérni, valamint szintén meg kell küldeni a területileg illetékes NSZSZ-nak is. A kérelembe minden esetbe be kell írni nagybetűkkel, hogy ÉLŐÁLLAT TRANZIT SZÁLLÍTÁS.

  A fentiek kivitelezése további intézkedésig az alábbi módon történjen:

  A részletezett eljárásrend kizárólag abban az esetben alkalmazandó, ha a szállítmányozó egy magyarországi pihentető állomáson kívánja elvégezni az állatok 24 órás pihentetését.

  EU tagállamból történő tranzit szállítás esetén indulást megelőzően a szállítmányozó köteles angol nyelven tájékoztatni az illetékeseket, (torzs@orfk.police.hu, pallosl@nebih.gov.hu, aai@nebih.gov.hu) hogy hol és mikor kíván pihentetni Magyarországon, melyik határátkelőhelyen fog belépni Magyarország területére, továbbá meg kell adnia a szállítmányozó cég nevét, a sofőr nevét és természetes személyazonosító adatait, valamint a szállítójármű rendszámát. Ez a levél kinyomtatva legyen a gépjárművezetőnél a magyar határon történő belépésnél. A pihentetést követően pedig az ellenőrző állomás közreműködjön a pihentető állomásról történő tovább indulás engedélyezését kérő email elküldésében.

 • EU tagállami állategészségügyi határátkelőhelyekről

  Hasznos link:

  https://covid-19.sixfold.com/

  CSEHORSZÁG

  Utolsó frissítés: 2020.03.26.

  A Cseh Köztársaságban a cseh állategészségügyi hatóság tájékoztatása alapján nincsenek jelenleg érvényben korlátozások az élő állatok szállítására. A koronavírus járvány miatt bevezetett intézkedések első napjaiban hosszú várakozási idő volt a határokon, de a határátkelőhelyeken a sorok kiküszöbölésére több intézkedést hoztak:

  - „zöld sávokat” jelöltek ki (prioritási sávok romlandó áruk, élőállatok stb szállításához.)

  - 2020.március 19-én 18:00 órától kitiltották a nehéz tehergépjárműveket a határátkelőhelyekhez vezető D1, D2, D5, D8 és D 11 jelzésű autópályákról és autóutakról. A tilalom 60 napig marad érvényben. Az élő állatok szállítmányok mentesülnek e korlátozás alól!

  ROMÁNIA

  Utolsó frissítés: 2020.03.24

  A román közlekedési tárca a belügyminisztériummal közösen az EU-tagállamok és nem EU országok fuvarozóinak Románia területén az alábbi tranzitútvonalakat jelölte ki, annak érdekében, hogy a folyosók kiszámítható, folyamatos és biztonságos áruszállítást – beleértve az élelmiszerek, egészségügyi felszerelések és gyógyszereket is – tegyék lehetővé a fuvarozók számára a COVID-19 járvány terjedésének korlátozására bevezetett szükségállapot körülményei között.

  1. Folyosó (Magyarország-Bulgária viszonylat)

  1. változat : Nădlac (határátkelő) –Arad – Timișoara - Lugoj- Ilia – Deva – Simeria – Sebeș -Sibiu- Râmnicu Vâlcea – Pitești – București – Giurgiu (határátkelő)
  2. változat :Borș (határátkelő) – Oradea – Cluj Napoca – Alba Iulia - Sebeș -Sibiu- Râmnicu Vâlcea – Pitești – București – Giurgiu (határátkelő)
  Pótlólagos folyosó: București - Constanța A2 (A konstancai kikötő felé Bukarestből)

  2. Folyosó (Bulgária-Moldova viszonylat)

  Giurgiu (határátkelő) – București – Urziceni – Buzău – Focșani – Bacău – Suceava - Siret (határátkelő)

  3. Folyosó (Magyarország-Bulgária viszonylat)

  Nădlac (határátkelő) - Arad – Timișoara - Lugoj – Caransebeș – Orșova- Drobeta Turnu Severin – Șimian – Maglavit- Calafat (határátkelő)

  4. Folyosó (Szerbia-Ukrajna viszonylat)

  Moravița (határátkelő) – Timișoara – Arad – Oradea- Satu Mare – Halmeu (határátkelő)

  5. Folyosó (Magyarország-Moldova viszonylat)

  Nădlac (határátkelő)- Arad – Timișoara – Lugoj – Ilia – Deva – Simeria – Sebeș – Sibiu – Brașov – Târgu Secuiesc – Lepșa – Focșani – Tesila – Tecuci – Bârlad – Huși – Albița (határátkelő)
  A kijelölt útvonalak részletezése a megjelentetett sajtóközlemény keretében az alábbi linken érhető el:https://i0.1616.ro/media/2/2621/33217/19313020/2/culoare.pdf

  BULGÁRIA

  Utolsó frissítés: 2020.03.20

  A bolgár hatóság tájékoztatása szerint jelenleg nincs fennakadás az élőállat szállításban, a jelenlegi információk szerint Kapitan Andreevon a várakozási idő 30 perc.
  Bár Törökország felé hosszú a sor a Kapitan Andreevo-i állategészségügyi határállomáson, az élőállat szállítóknak zöld utat adnak a külső sávban, a rendőrség folyamatosan segíti az átjutást.

   

 • Hasznos EU linkek

 • Kedvtelésből tartott állatok kereskedelmi célú szállítmányainak indítása Magyarországról

  OLASZORSZÁG

  Módosítva: 2020.04.03

  Az olasz állategészségügyi hatóságtól kapott információk alapján Olaszország területén a kedvtelésből tartott állatok forgalmazására szolgáló üzletek (pet shopok) legalább 2020. április 13-ig zárva tartanak (szükség esetén meghosszabbítható), ezáltal, valamint az ott alkalmazott kijárási tilalom miatt sem lehetséges pl. kutyát, macskát vásárolni. Az országba irányuló, eladásra szánt állatok az olasz hatóság feltételezése szerint a jelenleg hatályos különleges jogrend értelmében jogszabálysértő úton juthatnának gazdához, ezért az ilyen jellegű szállítmányok indításának megtagadását kérik.

   

Szállítási információk

Határidő hosszabbítás a lejáró állatszállítási okmányoknál
2020. április 22, szerda

Határidő hosszabbítás a lejáró állatszállítási okmányoknál

A koronavírus járványra tekintettel a Nébih meghosszabbítja az állatszállítást végző járművezetők képesítési bizonyítványainak, valamint a szállítóeszközök jóváhagyási igazolásainak érvényességi idejét. Az intézkedés a március 10-e után lejárt dokumentumokra vonatkozik és további rendelkezésig, de legalább 2020. június 1-jéig érvényes.

Ismét szállíthatók kereskedelmi célból kedvtelésből tartott állatok Olaszországba
2020. április 15, szerda

Ismét szállíthatók kereskedelmi célból kedvtelésből tartott állatok Olaszországba

Az olasz központi állategészségügyi hatóság tájékoztatás szerint 2020. április 14-től feloldották a kedvtelésből tartott állatokra vonatkozó kereskedelmi tilalmat. Az intézkedés eredményeként a magyar hatóság is újból engedélyezi a kereskedelmi célú kutya és macskaszállítmányok Olaszországba történő indítását.

Kereskedelmi korlátozás: átmenetileg tilos kutyát és macskát vinni Olaszországba
2020. április 7, kedd

Kereskedelmi korlátozás: átmenetileg tilos kutyát és macskát vinni Olaszországba

Bizottsági iránymutatás az alapvető áruk légi forgalmának fenntartása érdekében
2020. március 30, hétfő

Bizottsági iránymutatás az alapvető áruk légi forgalmának fenntartása érdekében

Az áruszállító sofőrök továbbra is végezhetik munkájukat
2020. március 27, péntek

Az áruszállító sofőrök továbbra is végezhetik munkájukat

Tájékoztatás élőállat és állati eredetű élelmiszerek szállításával kapcsolatosan
2020. március 23, hétfő

Tájékoztatás élőállat és állati eredetű élelmiszerek szállításával kapcsolatosan

Tájékoztatás áruszállítással kapcsolatban
2020. március 19, csütörtök

Tájékoztatás áruszállítással kapcsolatban