Koronavírus járvánnyal kapcsolatos tájékoztatás az áruszállításról

A COVID-19 humán koronavírus világjárvány alatt az Európai Unió tagállamai, és ezek között Magyarország is minden erőfeszítést megtesz, hogy továbbra is biztosítsa a tagállamok közötti és az Európai Unión kívül, úgynevezett harmadik országokba történő szabad áruforgalmat, különös tekintettel az alapvető termékekre, amelyek közé tartoznak az állati eredetű élelmiszeripari termékek és a gazdasági haszonállatok. 
Az élő állat szállítmányok esetében különösen fontos a gyors áthaladás a határátkelőhelyeken, hogy biztosítottak legyenek a gazdasági haszonállatok szállítás közbeni védelméről szóló 1/2005/EK tanácsi rendeletben foglalt rendelkezések.

Figyelem! Az oldalon közölt adatok bár hivatalos forrásokból származnak, csak tájékoztató jellegűek!

EU tagállami állategészségügyi határátkelőhelyekről

 • Élőállat szállítmányok 1/2005/EK rendeletben előírt pihentetése Magyarországon

  Utolsó frissítés: 2020.03.26.


  Magyarországon elvégezhető az élőállatok 24 órás pihentetése az erre a célra kijelölt ellenőrző (pihentető) állomásokon, azonban minden esetben be kell jelenteni a sofőrt a rendőrségnek a torzs@orfk.police.hu e-mail címen, valamint a ​Népegészségügyi Szakigazgatási Szervnek (NSZSZ). A jelenlegi előírások alapján, ha megáll valahol a gépjárművezető a szállítmánnyal, akkor automatikusan karanténba kerül, de erről nem kerül kiadásra hivatalos karantén határozat, viszont nem hagyhatja el a vezetőfülkét (a gyakorlatban a pihentetésre kijelölt helyet). A 24 órás pihentetés leteltét követően továbbindulás csak a rendőrség írásos engedélyével lehetséges, amelyet szintén a torzs@orfk.police.hu-tól kell kérni, valamint szintén meg kell küldeni a területileg illetékes NSZSZ-nak is. A kérelembe minden esetbe be kell írni nagybetűkkel, hogy ÉLŐÁLLAT TRANZIT SZÁLLÍTÁS.

  A fentiek kivitelezése további intézkedésig az alábbi módon történjen:

  A részletezett eljárásrend kizárólag abban az esetben alkalmazandó, ha a szállítmányozó egy magyarországi pihentető állomáson kívánja elvégezni az állatok 24 órás pihentetését.

  EU tagállamból történő tranzit szállítás esetén indulást megelőzően a szállítmányozó köteles angol nyelven tájékoztatni az illetékeseket, (torzs@orfk.police.hu, pallosl@nebih.gov.hu, aai@nebih.gov.hu) hogy hol és mikor kíván pihentetni Magyarországon, melyik határátkelőhelyen fog belépni Magyarország területére, továbbá meg kell adnia a szállítmányozó cég nevét, a sofőr nevét és természetes személyazonosító adatait, valamint a szállítójármű rendszámát. Ez a levél kinyomtatva legyen a gépjárművezetőnél a magyar határon történő belépésnél. A pihentetést követően pedig az ellenőrző állomás közreműködjön a pihentető állomásról történő tovább indulás engedélyezését kérő email elküldésében.

 • EU tagállami állategészségügyi határátkelőhelyekről

  Hasznos link:

  https://covid-19.sixfold.com/

  CSEHORSZÁG

  Utolsó frissítés: 2020.03.26.

  A Cseh Köztársaságban a cseh állategészségügyi hatóság tájékoztatása alapján nincsenek jelenleg érvényben korlátozások az élő állatok szállítására. A koronavírus járvány miatt bevezetett intézkedések első napjaiban hosszú várakozási idő volt a határokon, de a határátkelőhelyeken a sorok kiküszöbölésére több intézkedést hoztak:

  - „zöld sávokat” jelöltek ki (prioritási sávok romlandó áruk, élőállatok stb szállításához.)

  - 2020.március 19-én 18:00 órától kitiltották a nehéz tehergépjárműveket a határátkelőhelyekhez vezető D1, D2, D5, D8 és D 11 jelzésű autópályákról és autóutakról. A tilalom 60 napig marad érvényben. Az élő állatok szállítmányok mentesülnek e korlátozás alól!

  ROMÁNIA

  Utolsó frissítés: 2020.03.24

  A román közlekedési tárca a belügyminisztériummal közösen az EU-tagállamok és nem EU országok fuvarozóinak Románia területén az alábbi tranzitútvonalakat jelölte ki, annak érdekében, hogy a folyosók kiszámítható, folyamatos és biztonságos áruszállítást – beleértve az élelmiszerek, egészségügyi felszerelések és gyógyszereket is – tegyék lehetővé a fuvarozók számára a COVID-19 járvány terjedésének korlátozására bevezetett szükségállapot körülményei között.

  1. Folyosó (Magyarország-Bulgária viszonylat)

  1. változat : Nădlac (határátkelő) –Arad – Timișoara - Lugoj- Ilia – Deva – Simeria – Sebeș -Sibiu- Râmnicu Vâlcea – Pitești – București – Giurgiu (határátkelő)
  2. változat :Borș (határátkelő) – Oradea – Cluj Napoca – Alba Iulia - Sebeș -Sibiu- Râmnicu Vâlcea – Pitești – București – Giurgiu (határátkelő)
  Pótlólagos folyosó: București - Constanța A2 (A konstancai kikötő felé Bukarestből)

  2. Folyosó (Bulgária-Moldova viszonylat)

  Giurgiu (határátkelő) – București – Urziceni – Buzău – Focșani – Bacău – Suceava - Siret (határátkelő)

  3. Folyosó (Magyarország-Bulgária viszonylat)

  Nădlac (határátkelő) - Arad – Timișoara - Lugoj – Caransebeș – Orșova- Drobeta Turnu Severin – Șimian – Maglavit- Calafat (határátkelő)

  4. Folyosó (Szerbia-Ukrajna viszonylat)

  Moravița (határátkelő) – Timișoara – Arad – Oradea- Satu Mare – Halmeu (határátkelő)

  5. Folyosó (Magyarország-Moldova viszonylat)

  Nădlac (határátkelő)- Arad – Timișoara – Lugoj – Ilia – Deva – Simeria – Sebeș – Sibiu – Brașov – Târgu Secuiesc – Lepșa – Focșani – Tesila – Tecuci – Bârlad – Huși – Albița (határátkelő)
  A kijelölt útvonalak részletezése a megjelentetett sajtóközlemény keretében az alábbi linken érhető el:https://i0.1616.ro/media/2/2621/33217/19313020/2/culoare.pdf

  BULGÁRIA

  Utolsó frissítés: 2020.03.20

  A bolgár hatóság tájékoztatása szerint jelenleg nincs fennakadás az élőállat szállításban, a jelenlegi információk szerint Kapitan Andreevon a várakozási idő 30 perc.
  Bár Törökország felé hosszú a sor a Kapitan Andreevo-i állategészségügyi határállomáson, az élőállat szállítóknak zöld utat adnak a külső sávban, a rendőrség folyamatosan segíti az átjutást.

   

 • Hasznos EU linkek

 • Kedvtelésből tartott állatok kereskedelmi célú szállítmányainak indítása Magyarországról

  OLASZORSZÁG

  Módosítva: 2020.04.03

  Az olasz állategészségügyi hatóságtól kapott információk alapján Olaszország területén a kedvtelésből tartott állatok forgalmazására szolgáló üzletek (pet shopok) legalább 2020. április 13-ig zárva tartanak (szükség esetén meghosszabbítható), ezáltal, valamint az ott alkalmazott kijárási tilalom miatt sem lehetséges pl. kutyát, macskát vásárolni. Az országba irányuló, eladásra szánt állatok az olasz hatóság feltételezése szerint a jelenleg hatályos különleges jogrend értelmében jogszabálysértő úton juthatnának gazdához, ezért az ilyen jellegű szállítmányok indításának megtagadását kérik.