null Támogatja a Nébih az állattartókat a járványvédelmi intézkedési terv elkészítésében

Támogatja a Nébih az állattartókat a járványvédelmi intézkedési terv elkészítésében

2021. november 25, csütörtök

Szakszerű segédlettel és előre elkészített vázlattal segíti a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) az állattartók számára jogszabályban* előírt járványvédelmi intézkedési terv kidolgozását. A megfelelő intézkedési terv megléte fontos mind a járványok megelőzése, mind azok hatékony elfojtása érdekében. Emellett a kártalanítás mértékét növelő tényező lehet egy esetleges járvány okozta állatelhullás vagy telepfelszámolás esetén.

A járványvédelmi intézkedési terv összeállítását segítő segédanyagokat dolgoztak ki a Nébih szakemberei a gazdák részére. A tervvázlat 16 pontban foglalja össze azokat a tartalmi elemeket, amelyeket – a jogszabályi, szakmai megfelelőség és a hatékony védekezés érdekében – feltétlenül javasolt beépíteniük az állattartóknak. A vázlat tematikus pontjaira épülő segédlet pedig a legfontosabb gyakorlati teendők megvalósításához ad részletes támpontokat. Ide tartozik például a járványügyi helyzet előzetes elemzése, a járványügyi kockázatok mértékének szakszerű meghatározása, a kockázatkezelés, valamint a határidővel ellátott, konkrét felelősökhöz kötött intézkedések kijelölése.

Alapvetően tehát mindkét dokumentum a hivatkozott rendeletben* említett járványvédelmi intézkedési terv elkészítéséhez nyújt segítséget az állattartóknak. Emellett a jövőben sorvezetőként szolgálhat a hatósági szakemberek számára is, azaz kiindulási alapot jelenthet a hatósági és telepaudit eljárások során a kész tervek elbírálásához. 

Hivatkozott jogszabály:
* 74/2013. (VIII. 30.) VM rendelet az egyes állat-járványügyi intézkedésekről és az azokkal összefüggő állami kártalanításról, 1. melléklet


Friss hírek

2025. december 22, hétfő

Biztonságos ünnepi készülődés: élelmiszerbiztonsági tanácsok a karácsonyi menühöz

Karácsonykor ismét előtérbe kerülnek a családi receptgyűjtemények, amelyek alapjául szolgálnak az ünnepi menüsor összeállításának. A karácsonyi vendéglátás során kiemelten fontos, hogy az ízek és hagyományok megőrzése mellett az élelmiszerbiztonsági szempontokat is maradéktalanul érvényesítsük. Ennek támogatására a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Oktatási Programja idén is összeállította a legfontosabb élelmiszerbiztonsági iránymutatásokat, amelyek betartása különösen javasolt a hagyományos karácsonyi menüsor elkészítése során.

Tovább >

2025. december 19, péntek

Fokozott laboratóriumi kapacitás a szőlő aranyszínű sárgaság betegség elleni védekezéshez

Idén közel 4000 mintát vizsgált a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma a szőlő aranyszínű sárgasága betegség (FD) felderítésére. A 2025-ben tapasztalt megemelkedett esetszámra reagálva a hivatal megsokszorozta laboratóriumi kapacitását, a vizsgálatok pedig három helyszínen zajlottak. A Nébih hangsúlyozza, hogy a védekezés folyamatos, és arra kéri a termelőket, hogy tartsák be a növényvédelmi előírásokat, valamint a betegség gyanúját haladéktalanul jelentsék a hatóságoknak.

Tovább >