null Európai madárinfluenza helyzet

Európai madárinfluenza helyzet

Európai madárinfluenza helyzet
2018. június 1, péntek

Európa több tagállamában szórványosan továbbra is előfordul a magas patogenitású madárinfluenza okozta megbetegedés házi és vadon élő madarakban.

A 2018-as évben a magas patogenitású madárinfluenza okozta megbetegedés némileg csökkent a 2017-es év második feléhez képest, azonban továbbra is jelen van a kontinensen. Baromfiban a legtöbb esetet Bulgáriában mutatták ki, de 1-2 kitörést jelentettek Olaszországból, Hollandiából és Németországból is. A vírus túlnyomó többségben a 2016-2017-es magyarországi járványt is okozó H5N8 szerotípus volt, néhány esetben pedig a feltehetően az ebből a törzsből mutálódott H5N6 vírus.

Vadmadarak tekintetében Dánia (28 eset) és az Egyesült Királyság (20 eset) mutatta ki legtöbbször a vírus jelenlétét, de emellett detektálták Svédországban, Finnországban, Hollandiában, Németországban, Írországban és Szlovákiában is. Vadon élő madaraknál minden esetben a H5N6 szerotípus került kimutatásra.

A 2018. április 1-jétől június 1-éig kimutatott magas patogenitású madárinfluenza kitöréseket Európában az alábbi táblázat részletezi:

 2018. április 1 – június 1-ig

baromfi

vadmadár (+fogságban tartott)

Bulgária

9

0

Dánia

0

23

Svédország

0

6

Finnország

0

2

Németország

0

2

 

Baromfiban ebben az időszakban minden esetben H5N8 vírus került kimutatásra.

Vadmadarak esetében minden tagállam a H5N6-os szerotípust mutatta ki.

Magyarországon az utolsó madárinfluenza járványkitörés 2017. április 21-én fordult elő. Május 24-én a még fennálló korlátozásokat is fel lehetett oldani. A zárt tartást előíró országos főállatorvosi határozatok, mivel a víziszárnyas állományok kötelező zártan tartása csak járványhelyzetben, illetve különösen magas kockázat esetén indokolt, a korlátozások feloldása óta már nincsenek hatályban. Ugyanakkor továbbra is nagyon fontos a baromfiállományok fedett és oldalról is védett helyen történő etetése, itatása, mivel a vírus jelen van Európában vadon élő madarakban. Az elmúlt két hónapban három ország, Finnország, Hollandia és Olaszország (Mantova megye) jelentett HPAI esetet vadon élő madarakban. A baromfi állományok, különös tekintettel az eddig teljesen vagy részben  szabadtartású  víziszárnyas  telepek  járványügyi  biztonságának  fokozása  érdekében az országos főállatorvos 2017 februárjában részletes betelepítési és állattartási feltételeket írt elő 3/2017-es számú határozatában.

 

Letölthető információs anyagok
(Frissítve: 2018.június 1.)
Magas patogenitású madárifluenza-kitörések Európában 2018. január 1. és június 1. között (térkép)
Magas patogenitású madárifluenza-kitörések Európában 2018. április 1. és június 1. között (térkép)


Friss hírek

Elismert tenyésztő szervezetek
2020. február 21, péntek

Elismert tenyésztő szervezetek

Magyarországon elismert tenyésztő szervezetek

Tovább >

Üvegszilánkokat találtak fagyasztott rösztiben
2019. február 22, péntek

Üvegszilánkokat találtak fagyasztott rösztiben

Belga bejelentés szerint két francia vásárló Auchan sajátmárkás fagyasztott rösztiben üvegszilánkokat talált. A termékből Magyarországra is érkezett. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a RASFF rendszeren keresztül értesült a riasztásról.

Tovább >