null Tájékoztató lovak romániai utaztatásának feltételeiről

Tájékoztató lovak romániai utaztatásának feltételeiről

Lovastúrák, lovak mozgatása Romániába, illetve azon keresztül.

Módosítva: 2022.08.26

A jó idő beköszöntével egyre több alkalommal indulunk lovainkkal hosszú tereptúrákra, versenyekre, hagyományőrző kulturális rendezvényeken veszünk részt. Mielőtt útnak indulnánk, nagyon fontos, hogy tájékozódjunk az úti célként választott területen előforduló lovainkra esetleg veszélyt jelentő járványos megbetegedésekről, fertőzésekről. Ugyancsak fontos utánajárni, hogy az Európai Unió jogszabályai lehetővé teszik-e a barangolást más tagállamok kies területein.

A lovak más tagországba való mozgatására irányadó feltételeket 2021. április 21-től az új Állategészségügyi Rendelet, (2016/429/EU rendelet), valamint az (EU) 2016/429 európai parlamenti és tanácsi rendeletnek a szárazföldi állatok és keltetőtojások Unión belül történő mozgatására vonatkozó állategészségügyi követelmények tekintetében történő kiegészítéséről szóló (EU) 2020/688 Bizottsági rendelet tartalmazza.

Ezen jogszabályok alapján a tagállamok csak akkor engedélyezik területükön a lófélék mozgását, illetve akkor küldenek másik tagállamba lóféléket, ha:

  • azok állatorvosi vizsgálaton átestek
  • a mozgatást hatósági állatorvos által kiállított TRACES INTRA állat-egészségügyi bizonyítvány kíséri
  • a szállított lovak egyedi azonosító okmánnyal (lóútlevéllel) és egyedi jelöléssel rendelkeznek.

Az alábbiakban összefoglaljuk a lovak romániai utaztatásával kapcsolatos legfőbb tudnivalókat:

Korábban Románia teljes területe korlátozás alatt állt lovak fertőző kevésvérűsége miatt. A járványügyi helyzet azonban folyamatosan javult. A jelenlegi szabályozásalapján már nincs érvényben területi korlátozás lovak fertőző kevésvérűsége vonatkozásában Románia területén. Viszont tudni kell, hogy Románia egyes régióiban még mindig előfordul a lovak fertőző kevésvérűsége. Az érvényben lévő jogszabályok szerint (2022/701/EU végrehajtási határozat) a 2020/688/EU rendeletben meghatározott állategészségügyi követelményeket kell betartani a lófélék tagállamok közötti biztonságos mozgásának biztosításához.

Lovak fertőző kevésvérűsége (FKV)

A lovak fertőző kevésvérűsége vírusos betegség, amely csak a lóféléket támadja meg. A lappangási idő általában 1–3 hét, de lehet akár 3 hónap is. A fertőzött ló – amennyiben nem pusztul el már a betegség kezdeti szakaszában - élete végéig vírushordozó marad és átadhatja a fertőzést más lóféléknek, mivel a betegség vérszívó rovarok, fertőzött eszközök mellett testváladékokkal is terjed. A fertőző kevésvérűségben beteg állatot a 41/1997. (V.28.) FM rendelet előírásai alapján le kell ölni.

A fertőző kevésvérűség ún. bejelentési kötelezettség alá tartozó betegség. A fentiek miatt a Bizottság (EU) 2022/701 végrehajtási határozat többek között lefekteti, hogy a(z) (EU) 2020/688 rendelet 4. szakasz 22. cikk alapján meghatározott állategészségügyi követelményeket kell betartani a lófélék tagállamok közötti biztonságos mozgásának biztosításához.

További részletes információ:

https://portal.nebih.gov.hu/gyik/allat/gyakran-ismetelt-kerdesek/kevesveruseg

Állategészségügyi INTRA bizonyítvány

Állategészségügyi garanciaként a ló szállításához Európai Unión belüli (úgynevezett INTRA) állategészségügyi bizonyítványt kell a berakodás helye szerinti területileg illetékes hatsági állatorvosnak jóváhagynia, amelyet a TRACES-NT rendszerben is rögzíteni kell.

További információ a TRACES-NT rendszerről:

https://portal.nebih.gov.hu/traces

Két fajta INTRA bizonyítvány használható törzskönyvezett vagy regisztrált lovak esetében, mindkét bizonyítvány minta megtalálható a 2021/403/EU rendelet I. mellékletében.

(2021/403) EQUI-INTRA-IND MINTA – amennyiben egy ló képezi a szállítmányt

(2021/403) EQUI-INTRA-CON MINTA- amennyiben több ló képezi a szállítmányt

Lovak fertőző kevésvérűsége betegségre a következő garanciákat kell igazolni:

II.2.4. Az állat olyan létesítményből származik, amelyből az indulást megelőző 90 napban nem

jelentették lovak fertőző kevésvérűségének előfordulását, és

 vagy a létesítményből nem jelentették az indulást megelőző 12 hónapban lovak fertőző kevésvérűségének előfordulását

vagy az indulást megelőző 12 hónapban lovak fertőző kevésvérűségének előfordulását jelentették, amelynek utolsó kitörését követően a létesítményforgalmi korlátozások alatt maradt

vagy addig, amíg a létesítményben tartott többi lófélét alá nem vetették a lovak fertőző kevésvérűségének kimutatása céljából az (EU) 2020/688 felhatalmazáson alapuló rendelet I. mellékletének 9. részében ismertetett diagnosztikai módszerrel végzett vizsgálatnak a létesítménynek a fertőzött állatok leölését és megsemmisítését vagy levágását követő megtisztítása és fertőtlenítése után két alkalommal, legalább 90 napos időkülönbséggel vett mintákon, és a vizsgálat negatív eredménnyel nem zárult.

vagy a létesítmény azt követő tisztításának és fertőtlenítésének időpontjától számított legalább 30 napig, hogy a létesítményben a lófélékhez tartozó utolsó egyedet leölték és megsemmisítették vagy levágták.]]

Románia a 2020/688/EU rendeletének 4. szakasz 22. cikk alapján meghatározott feltételek betartása mellett engedélyezheti a lófélék szállítmányainak más tagállamokba való szállítását.

A fenti állategészségügyi bizonyítványok a kiállítástól számítva 10 napi érvényesek, illetve 30 napig, amennyiben a 2020/688/EU rendelet 92. cikkének (2) bekezdésében leírt feltételek teljesülnek. Ezek az úgynevezett „kiemelt állategészségügyi státuszú/ high health status” lovak esetében lehetséges.

92. cikk: 30 nap („high health status horses”)

a) a mozgatandó lófélét az (EU) 2016/429 rendelet 114. cikke (1) bekezdésének c) pontjában előírt, egész élettartamra szóló, egyedi azonosító okmánya kíséri, amely tartalmazza az illetékes hatóság vagy az e tevékenységgel megbízott szerv által legfeljebb 4 évre kiállított hitelesítő jelölést, és dokumentálja, hogy az állatot szokás szerint tartó létesítményt az illetékes hatóság – az abban végzett gyakori állatorvosi látogatások, további azonosság-ellenőrzések és egészségügyi vizsgálatok, valamint a természetes fedeztetés kizárólag a létesítményben e célra kialakított, elkülönített helyiségeiben történő végzése miatt – alacsony egészségügyi kockázatot képviselő létesítményként ismeri el;

vagy

b) a mozgatandó törzskönyvezett lófélét az (EU) 2016/429 rendelet 114. cikke (1) bekezdésének c) pontjában előírt, egész élettartamra szóló, egyedi azonosító okmánya kíséri, amely tartalmazza a Nemzetközi Lovassport Szövetség nemzeti szövetsége vagy a lovas versenyekért felelős illetékes hatóság által szervezett lovas versenyeken való részvétel céljából legfeljebb 4 évre kiállított engedélyt, és dokumentálja, hogy az állat évente legalább két állatorvosi látogatáson esik át, beleértve a lóinfluenza elleni rendszeres vakcinázáshoz, valamint a más tagállamokba vagy harmadik országokba történő mozgatáshoz előírt vizsgálatok elvégzéséhez szükséges látogatásokat.

(3) Az érvényesség ideje alatt az (2) bekezdésben említett bizonyítvány alkalmas

a) más tagállamokba történő többszöri belépésre;

b) az abban megjelölt kiindulási létesítménybe való visszatérésre.

A felelős lótartóknak lovaik egészségének megőrzése mellett a hazai lóállomány egészére is tekintettel kell lenniük, amikor egy több tagállamon, netalán, lóféléket érintő megbetegedésekre vonatkozóan ismeretlen státuszú harmadik országban történő kirándulás, lovastúra útvonalát tervezik. A felelős gondolkodással megelőzhető, hogy a kalandok ne a társállataink elvesztése miatt legyenek felejthetetlenek.


Friss hírek

2024. május 2, csütörtök

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.05.13.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >

2024. május 2, csütörtök

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.05.02.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >