Vissza

Nem tárt fel kirívó szabálytalanságot a NÉBIH a fagylalt és jégkrém célellenőrzés során

Nem tárt fel kirívó szabálytalanságot a NÉBIH a fagylalt és jégkrém célellenőrzés során

Nem tárt fel kirívó szabálytalanságot a NÉBIH a fagylalt és jégkrém célellenőrzés során
2012. július 24.

A nyári szezonban gyakrabban fogyasztott termékek ellenőrzése az idei évben is kiemelten fontos, így a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) 2012. június-júliusában a jégkrém és fagylalt termékekre vonatkozó célellenőrzéseket rendelt el.

Fagylalt

A hatóság szakemberei – több megyét érintően – 41 fagylaltot forgalmazó vendéglátóhelyen vettek fagylalt mintát. A vizsgálati eredmények és az ellenőrzési tapasztalatok azt mutatják, hogy a fagylalt forgalmazás technikai feltételei az utóbbi időben sokat javultak.

Az összesen 100 db mintából –, amelyek zöme helyben készített fagylaltból származó minta volt –, 555 mikrobiológiai és kémiai irányú laboratóriumi vizsgálat történt. Mikrobiológiai kifogásoltság nem volt. A kémiai vizsgálatok során egy porfagylaltból készült fagylalt késztermék esetében a megengedett színezék tartalmat 158%-kal meghaladó színezék jelenlétet mutatott ki a laboratórium. A mintázott termékeknél 2 esetben volt tapasztalható, hogy a hőmérséklet a jogszabályban meghatározottól alacsonyabb volt.
 
Jégkrém

A célellenőrzés a jégkrémek biztonsági, valamint minőségi tulajdonságaira egyaránt kiterjedt, tehát a hatóság ellenőrizte az érzékszervi tulajdonságokat, továbbá a jelölésre, a tömegre és tárolásra vonatkozó követelményeket. Ezen kívül színezék, édesítőszer tartalmat, valamint a tej alapú jégkrémek esetén a Salmonella jelenlétet is vizsgált a laboratórium.

Az ellenőrzés során 3 különböző előállító létesítményből összesen 16 termék, valamint a kisebb kereskedelmi egységekből és nagyobb áruházláncokból 35 termék mintavételére és vizsgálatára került sor, amely összesen 260 laboratóriumi vizsgálatot jelentett.

A laboratórium egyik tej alapú termékben sem mutatott ki Salmonella baktériumot, és a jégkrémeket mindenhol megfelelő hőmérsékleten tárolták. A vizsgált termékek édesítőszer tartalma és ezek feltüntetése a jogszabályoknak megfelelt, egy jégkrémben azonban olyan színezék jelenlétét mutatta ki a laboratórium, amely nem szerepelt a termék jelölésén.

A jelölés kapcsán 9 termék esetében – több kisebb és egy-két súlyosabb – jelölési hiányosságokat tártak fel a hatóság szakemberei. A leggyakoribb hibának az számított, hogy a jelölésen nem tüntették fel a termék tömegét (csak a térfogatát).

Az 51 termékből 9 terméknél történt meg a hatósági eljárás megindítása, amelyből 7 esetben figyelmeztetésben lesz részesítve a termék gyártója illetve forgalmazója.

A NÉBIH Élelmiszer- és Takarmánybiztonsági Igazgatóságának laboratóriumában az 51 db jégkrém kedveltségi rangsorát is összeállították.

A jégkrémek külső megjelenés, állag, illat és íz érzékszervi vizsgálatát képzett bírálókból álló bizottság bírálta; majd a szöveges értékelés mellett párhuzamosan 1-5 pontig terjedő skálán is értékelték a kódszámokkal jelölt mintákat, ahol az 1 pont jelentette a leggyengébb tulajdonságot, míg az 5 pont a legjobb, vagyis a kiváló tulajdonságot. A megvizsgált jégkrémek közel 70%-a kiváló vagy jó minősítést kapott, a termékek ¼-e közepes érzékszervi tulajdonságokkal rendelkezett és 3 db jégkrémet találtak a bírálók gyenge vagy nagyon gyenge minőségűnek. 0 pontos, vagyis elfogadhatatlan érzékszervi tulajdonsággal rendelkező jégkrém a vizsgált termékek között nem volt.
 
„Fagylalt vagy jégkrém?" - tájékoztató a nyár hűsítő kedvenceiről

A fagylaltok, jégkrémek hatósági vizsgálata; jégkrémek kedveltségi vizsgálatának eredményei
 


Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal
Élelmiszer- és Takarmánybiztonsági Igazgatóság



Friss hírek

Az egészséges környezet egyben egészséges táplálékláncot is jelent
2019. május 21, kedd

Az egészséges környezet egyben egészséges táplálékláncot is jelent

Legyünk körültekintőek a zöld smoothie-k fogyasztásakor!
2019. május 14, kedd

Legyünk körültekintőek a zöld smoothie-k fogyasztásakor!

Az egészséges állatokért kampányol az EFSA
2019. május 13, hétfő

Az egészséges állatokért kampányol az EFSA

Második fordulójához érkezett az EFSA új kampánya
2019. május 6, hétfő

Második fordulójához érkezett az EFSA új kampánya

Bemutatkozik az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság
2019. április 30, kedd

Bemutatkozik az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság

Tavaszi különlegesség a kucsmagomba
2019. április 18, csütörtök

Tavaszi különlegesség a kucsmagomba

Nem állami laboratórium engedélyezése vagy nyilvántartásba vétele
2019. március 12, kedd

Nem állami laboratórium engedélyezése vagy nyilvántartásba vétele

Elfogadható-e a saját csomagolás használata?
2019. március 6, szerda

Elfogadható-e a saját csomagolás használata?

A jód élettani jelentősége és túladagolásának kockázatai
2018. szeptember 11, kedd

A jód élettani jelentősége és túladagolásának kockázatai

KÉSZLETJELENTÉS nagykereskedelmi tevékenységet végzők esetén
2018. június 14, csütörtök

KÉSZLETJELENTÉS nagykereskedelmi tevékenységet végzők esetén

Az alábbiakban ismertetjük a családi gazdaságok nyilvántartásba vételével kapcsolatos feladatokat, illetve benyújtandó dokumentumokat
2018. június 5, kedd

Az alábbiakban ismertetjük a családi gazdaságok nyilvántartásba vételével kapcsolatos feladatokat, illetve benyújtandó dokumentumokat

Tropán alkaloidok
2018. március 22, csütörtök

Tropán alkaloidok

Az amigdalin
2018. március 20, kedd

Az amigdalin

Új szabályozás lépett életbe a párlatok megnevezésére vonatkozóan
2018. március 2, péntek

Új szabályozás lépett életbe a párlatok megnevezésére vonatkozóan

Magyarországra is érkezett fipronillal szennyezett tojás és tojástermék
2017. augusztus 15, kedd

Magyarországra is érkezett fipronillal szennyezett tojás és tojástermék

Kérdezz-felelek a fipronilról és a holland tojásszennyezési esetről
2017. augusztus 10, csütörtök

Kérdezz-felelek a fipronilról és a holland tojásszennyezési esetről