null Magyar siker az élelmiszerhamisítás elleni nemzetközi küzdelemben

Magyar siker az élelmiszerhamisítás elleni nemzetközi küzdelemben

2016. április 13, szerda

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalnak (NÉBIH) is meghatározó szerep jutott az élelmiszerhamisítás elleni nemzetközi akcióban. Az „OPSON V.” művelet 2015 novembere és 2016 februárja között zajlott 57 országban. Az akcióban a magyar szakemberek 243 tonna, valamint további 17 ezer liter, élelmiszerbiztonsági szempontból veszélyes, terméket foglaltak le.

Az OPSON műveletet 2011-ben szervezték meg először 10 európai ország részvételével, ami mostanra mintegy 60-ra bővült. Az EUROPOL és az INTERPOL által koordinált nemzetközi akció középpontjában a silány minőségű, hamis élelmiszerek és italok felderítése áll. Napjainkban ugyanis az élelmiszerhamisítás – a drogkereskedelem után – a második legjelentősebb feketepiaci tevékenység, ami potenciálisan súlyos egészségügyi kockázatot jelent a gyanútlan vásárlók számára.

A négy hónapos akció során 57 országban összesen több mint 10 000 tonnányi élelmiszert és 1 millió liternyi italt foglaltak le a szakemberek. A zárolt termékek között például cukor, méz, olívabogyó, különböző édességek, húsok és alkoholos italok voltak, de olyan egzotikus élelmiszerek is előkerültek, mint a sáska vagy épp a hernyó.

Hazánkban az akció élelmiszerbiztonsági célú vizsgálatait – a Nemzeti Adó- és Vámhivatallal közösen – 2012 óta a NÉBIH koordinálja. A magyar szakemberek a művelet során mintegy 243 tonna, valamint további 17 ezer liter élelmiszerbiztonsági szempontból veszélyes terméket foglaltak le, többek között bort, fagyasztott halat, húsokat és különböző zöldségeket és gyümölcsöket. A legtöbb eljárás a termékek ismeretlen eredete miatt történt, de a higiéniai szabályok megsértésére és a lejárati idő meghamisításra is akadt példa.

A magyar szakemberek munkáját dicséri, hogy hazánkat nem csak a műveletről készült összefoglalóban emelték ki, hanem a NÉBIH fénykép- és videó dokumentációi az EUROPOL és az INTERPOL weboldalára is felkerültek.

A NÉBIH a magyar lakosság védelme érdekében a jövőben is minden rendelkezésére álló eszközzel küzdeni fog az élelmiszerhamisítás ellen.

Kiemelt Ügyek Igazgatósága

Kapcsolódó anyagok:
közlemény letölthető formában

Az akcióhoz kapcsolódó esetek (nem teljes felsorolás):
Betonkeverőben készült a gyros az illegális üzemben
Libamáj helyett kacsamáj van a zacskóban
131 hektoliter hamisított és rossz minőségű bort zárolt a NÉBIH
Fővárosi pitaüzemet zárt be a NÉBIH
Nagyban savanyított az illegális kistermelő


Friss hírek

2024. június 14, péntek

Új funkció az EUTR-keresőben: már az erdőgazdálkodók korlátozásai is elérhetőek

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) EUTR keresőjében az erdőgazdálkodók adatai név és születési dátum vagy adószám alapján kérdezhetők le. Az újabb EUTR fejlesztésnek köszönhetően már az erdőgazdálkodók esetleges felfüggesztése vagy eltiltása is látható a rendszerben.

Tovább >

2024. június 12, szerda

Zöldségpalánták kiskereskedelmi forgalmazását ellenőrizte a Nébih

A piacokon palántákat árusító kereskedőket ellenőriztek az elmúlt hetekben a Nébih szakemberei – jelentette ki dr. Nobilis Márton, az Agrárminisztérium államtitkára.

Tovább >