null 131 hektoliter hamisított és rossz minőségű bort zárolt a NÉBIH

131 hektoliter hamisított és rossz minőségű bort zárolt a NÉBIH

2016. január 15, péntek

13.100 liter hamis, illetve közfogyasztásra alkalmatlan terméket zároltak a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) szakemberei a Nemzeti Adó- és Vámhivatallal közös akció során egy Bács-Kiskun megyei borászati üzemben.

A NÉBIH Borászati és Alkoholos Italok Igazgatóságának laboratóriumi vizsgálatai során több mint 8500 liter bor bizonyult hamisítványnak, mivel azok alkoholtartalma – 47% és 71% közötti arányban – nem szőlő eredetű cukorból származott. További több mint 4500 liter bor hibásnak, közfogyasztásra alkalmatlannak minősült. A hatóság munkatársai a pincészet teljes készletét zárolták, így azok már kereskedelmi forgalomba nem kerülhettek.

A NÉBIH többek között hamisított bor előállítása, súlyos élelmiszer-higiéniai hiányosságok, valamint a borászati termék előállításához nem engedélyezett anyag tárolása miatt haladéktalanul elrendelte az üzem ideiglenes bezárását. A hamisított termékek mennyisége és az elkövetés súlya miatt az előállítóval szemben mintegy 30 millió forint minőségvédelmi bírságot szabott ki a hivatal.

Borászati és Alkoholos Italok Igazgatóság

 

Az ellenőrzés közben feltárt hibákat, hiányosságokat bemutató videó a cikkben leírtak vizuális bemutatására szolgál, többletinformációt nem tartalmaz.

Kapcsolódó anyagok:
közlemény letölthető formában
képek tömörítve



Friss hírek

2025. március 13, csütörtök

Figyelem, változás a személyes ügyfélszolgálat nyitvatartási rendjében!

Tájékoztatjuk tisztelt ügyfeleinket, hogy az ENAR és TIR ügyekben a személyes ügyintézési lehetőségek megváltoznak.

Tovább >

2025. március 13, csütörtök

Holnaptól már csak két vármegyében lesz érvényben a tűzgyújtási tilalom

Március 14-től a lehullott csapadéknak köszönhetően négy vármegyében is feloldja a tűzgyújtási tilalmat a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). Két vármegyében azonban a hatóság továbbra is fenntartja a tűzveszélyes időszakot.

Tovább >