null Karácsonyi jó tanácsok a NÉBIH-től

Karácsonyi jó tanácsok a NÉBIH-től

2016. december 20, kedd

Az ünnepek velejárói a családi vagy baráti körben elköltött ízletes ételek. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) összegyűjtötte a legpraktikusabb tudnivalókat, hogy élelmiszerbiztonsági szempontból gondtalanul telhessen a karácsony. A NÉBIH kiadványaiban a bevásárlástól az ételkészítésen át egészen a tárolásig sorra veszi a legfontosabb tudnivalókat.

Egyre közelebb a karácsonyhoz sokan már az ünnepi fogásokon gondolkoznak, fontolgatják, milyen finomságokkal lephetnék meg rokonaikat, barátaikat. A karácsonyi rohanásban azonban sok minden elkerülheti a figyelmünket. A tökéletes ünnepi vacsorához megfelelő alapanyagok szükségesek. Fontos, hogy az ételkészítéshez mindig megbízható helyről vásároljunk, nézzük meg a csomagolást, ellenőrizzük a termék frissességét.

Ahhoz, hogy a közös ünneplés a legtökéletesebben sikerüljön, és betegség nélkül teljenek el az ünnepek, érdemes pár alapszabályt betartanunk az ételkészítés során is. Ezek közé tartozik a megfelelő higiénia; az alapanyagok elkülönítése, az alapos sütés, főzés és a gyors lehűtés és hűtött tárolás.

Az ünnepek után járjunk el körültekintően a megmaradt ételeket fogyasztásakor. Alapszabály, hogy ne pazaroljunk, de legyünk óvatosak. A hűtést nem igénylő ételek, mint pl. bejgli, pogácsa, szinte bármeddig fogyaszthatóak, ha megelőzzük kiszáradásukat. A megszáradt kenyérből csinálhatunk zsemlemorzsát, száraz kifliből pl. mákos gubát, de felhasználhatjuk ezeket fasírthoz, sültek töltelékéhez is, vagy kenyérpudinghoz, felfújtakhoz. A hűtést igénylő, romlandó ételek veszélyesebbek lehetnek, de nem egyforma mértékben. 2-3 napnál tovább még hűtőszekrényben se tároljuk ezeket a készételeket! A maradék ételt mindig forrósítsuk át fogyasztás előtt. 

Kapcsolódó anyagok:
közlemény letölthető formában
Élelmiszerbiztonsági jótanácsok karácsonyi bevásárláshoz
Élelmiszerbiztonsági jó tanácsok karácsonyi sütés-főzéshez
Élelmiszer-biztonsági jótanácsok karácsony után

Letölthető anyagok:
Élelmiszerbiztonsági jótanácsok karácsonyi bevásárláshoz - kiadvány
Élelmiszerbiztonsági jó tanácsok karácsonyi sütés-főzéshez - kiadvány
Élelmiszer-biztonsági jótanácsok karácsony után - kiadvány


Friss hírek

2023. március 23, csütörtök

Hamarosan kezdődik a tavaszi rókavakcinázás

A rókák veszettség elleni immunizálására idén tavasszal is sor kerül, melyhez kapcsolódóan az ebzárlat és a legeltetési tilalom életbe lépése sem marad el az érintett térségekben. A repülőgépes vakcinázás 2023. április 1-én kezdődik hazánk déli és keleti megyéiben.

Tovább >

2023. március 22, szerda

Agrártechnológiai Nemzeti Laboratórium fejlesztésére nyert pályázati forrást a Nébih és a MATE

Agrártechnológiai Nemzeti Laboratórium fejlesztése céljából nyert számottevő, 1,2 mrd Ft pályázati forrást a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemmel közösen, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal Nemzeti Laboratórium programjában. A 2022-2.1.1-NL-2022-00006 azonosító számú projekt részeként többek között mobil vizsgálólaboratóriumokat fejlesztenek, továbbá létrejön egy országos talajtani adatbázis, mely hazai talajspektrális könyvtárral is kiegészül. A fejlesztések egyaránt segítségére lesznek a gazdálkodóknak, a laboratóriumoknak és a közigazgatási szereplőknek.

Tovább >