null Karácsonyi jó tanácsok a NÉBIH-től

Karácsonyi jó tanácsok a NÉBIH-től

Karácsonyi jó tanácsok a NÉBIH-től
2016. december 20., kedd

Az ünnepek velejárói a családi vagy baráti körben elköltött ízletes ételek. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) összegyűjtötte a legpraktikusabb tudnivalókat, hogy élelmiszerbiztonsági szempontból gondtalanul telhessen a karácsony. A NÉBIH kiadványaiban a bevásárlástól az ételkészítésen át egészen a tárolásig sorra veszi a legfontosabb tudnivalókat.

Egyre közelebb a karácsonyhoz sokan már az ünnepi fogásokon gondolkoznak, fontolgatják, milyen finomságokkal lephetnék meg rokonaikat, barátaikat. A karácsonyi rohanásban azonban sok minden elkerülheti a figyelmünket. A tökéletes ünnepi vacsorához megfelelő alapanyagok szükségesek. Fontos, hogy az ételkészítéshez mindig megbízható helyről vásároljunk, nézzük meg a csomagolást, ellenőrizzük a termék frissességét.

Ahhoz, hogy a közös ünneplés a legtökéletesebben sikerüljön, és betegség nélkül teljenek el az ünnepek, érdemes pár alapszabályt betartanunk az ételkészítés során is. Ezek közé tartozik a megfelelő higiénia; az alapanyagok elkülönítése, az alapos sütés, főzés és a gyors lehűtés és hűtött tárolás.

Az ünnepek után járjunk el körültekintően a megmaradt ételeket fogyasztásakor. Alapszabály, hogy ne pazaroljunk, de legyünk óvatosak. A hűtést nem igénylő ételek, mint pl. bejgli, pogácsa, szinte bármeddig fogyaszthatóak, ha megelőzzük kiszáradásukat. A megszáradt kenyérből csinálhatunk zsemlemorzsát, száraz kifliből pl. mákos gubát, de felhasználhatjuk ezeket fasírthoz, sültek töltelékéhez is, vagy kenyérpudinghoz, felfújtakhoz. A hűtést igénylő, romlandó ételek veszélyesebbek lehetnek, de nem egyforma mértékben. 2-3 napnál tovább még hűtőszekrényben se tároljuk ezeket a készételeket! A maradék ételt mindig forrósítsuk át fogyasztás előtt. 

Kapcsolódó anyagok:
közlemény letölthető formában
Élelmiszerbiztonsági jótanácsok karácsonyi bevásárláshoz
Élelmiszerbiztonsági jó tanácsok karácsonyi sütés-főzéshez
Élelmiszer-biztonsági jótanácsok karácsony után

Letölthető anyagok:
Élelmiszerbiztonsági jótanácsok karácsonyi bevásárláshoz - kiadvány
Élelmiszerbiztonsági jó tanácsok karácsonyi sütés-főzéshez - kiadvány
Élelmiszer-biztonsági jótanácsok karácsony után - kiadvány


Friss hírek

Kivételesen kedvező feltételekkel folytatódhat a szingapúri húsexport
2021. április 16., péntek

Kivételesen kedvező feltételekkel folytatódhat a szingapúri húsexport

Magyarország ezentúl minden eddiginél kedvezőbb feltételek mellett szállíthat sertéshúst és hústerméket Szingapúrba, a hazai előállítóknak, az általánosan érvényes előírásokon túl, semmilyen többlet követelményt nem kell teljesíteniük az exporthoz - mondta Erdős Norbert, az Agrárminisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára. Így a harmadik országok között kifejezetten enyhének számító kritériumrendszernek köszönhetően számottevően emelkedhet az ázsiai államba kivitt hazai áruk mennyisége.

Tovább >

A halgazdálkodáshoz kapcsolódó kötelező adatok dokumentumai
2021. április 15., csütörtök

A halgazdálkodáshoz kapcsolódó kötelező adatok dokumentumai

A halgazdálkodásról és halvédelemről szóló rendeletben1 megnevezett több dokumentum kötelező adattartalmát a halgazdálkodási hatóság honlapján kell a közzétenni.

Tovább >