null Elelmiszerbiztonsagi tanacsok a husveti fogasokhoz a koronavirus jarvany idejen

Élelmiszerbiztonsági tanácsok a húsvéti fogásokhoz a koronavírus járvány idején

Élelmiszerbiztonsági tanácsok a húsvéti fogásokhoz a koronavírus járvány idején
2020. április 3, péntek

Húsvét közeledtével sokunkban felmerül a kérdés, hogy a jelenlegi járványidőszakban a szokásosnál nagyobb fertőzésveszélyt rejt-e a sonka és a tojás fogyasztása. Bár a vírus terjedése szempontjából ezek az élelmiszerek alapvetően nem jelentenek különösebb veszélyforrást, esetükben sem árt az elővigyázatosság. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) néhány fontos tanáccsal szeretne hozzájárulni a hagyományos húsvéti ételek biztonságos elkészítéséhez, tárolásához, elfogyasztásához.

Frissítve: 2020.04.07.

A nyers vagy főtt füstölt sonka és a tojás felületén bármikor megtapadhat valamilyen mikróba, amely normál körülmények közt nem jelent kiemelt kockázatot az emberi egészségre. Az aktuális járványhelyzetben azonban mindenképpen legyünk inkább „biztonsági játékosok”! Ennek jegyében tartsuk be azt az alapvető szabályt, hogy mellőzzük a fenti ételek hőkezelés nélkül, nyersen történő fogyasztását!

Hasonlóan fontos tanács, hogy betegen ne készítsünk ételt. Ha fertőzőbetegség legcsekélyebb tüneteit észleljük magunkon, a többiek egészségének védelme érdekében ne főzzünk, süssünk, tálaljunk. Az ételek sok kórokozó számára kitűnő közeget jelentenek a felszaporodáshoz.

Ezenkívül természetesen még számos további dolgot is megtehetünk az egészségünk megóvása érdekében.

Előre állítsuk össze a húsvéti bevásárlólistát!

Tudatos vásárlással számottevő pénzt és időt spórolhatunk, ráadásul akár egy füst alatt letudhatjuk az egész ünnepi bevásárlást és biztosan nem felejtünk el megvásárolni semmit. Ne feledjük, most különösen fontos, hogy minimalizáljuk az emberi érintkezéseket! A bevásárlólista a kutatások szerint abban is segít, hogy ne vegyünk több élelmiszert, mint amire szükségünk van, így mérsékelhetjük az élelmiszerpazarlást is.

 • Tervezzük meg előre, mi kerüljön az ünnepi asztalra, és kizárólag az ezen ételekhez szükséges alapanyagokat vásároljuk meg!
 • Gondoljuk át előre, mit, hol fogunk beszerezni!
 • Készüljünk elegendő bevásárlótáskával, zacskóval, hogy a különböző élelmiszereket elkülönítve tudjuk hazaszállítani! Fontos szempont, hogy ne kelljen a boltban feleslegesen újat vennünk, ezzel a környezetet és a pénztárcánkat is kíméljük. A mélyhűtött termék vásárlásánál hűtőtáskával is készüljünk!
 • Már mielőtt elindulnánk a boltba, mossuk meg alaposan a kezünket, vagy használjunk fertőtlenítőszert. Jelenleg az üzletekben is javasolt kézfertőtlenítő-szert kihelyezni a vásárlótérbe, vegyük igénybe őket!
 • Az üzletben csak olyan csomagolt árut vegyünk le a polcról, ami szennyeződésektől mentes. Különösen fontos, hogy csak azt a terméket fogjuk meg, amit végül a kosarunkba is teszünk. A csomagolatlan termékeknél fokozottan ügyeljünk a kihelyezett mérő-, szedő- és fogóeszközök helyes használatára. Az ilyen termékeket úgy csomagoljuk el, hogy ne szennyezhessék be a kosarunkban lévő többi árucikkel egymást.
 • Az üzletben igyekezzünk megtartani a 1,5-2 méteres távolságot a többi vásárlótól és a dolgozóktól. Ez különösen fontos sorban állás közben. Fizetéskor részesítsük előnyben az önkiszolgáló pénztárakat. Ahol erre nincs lehetőség, ott a pénztárossal szemben is törekedjünk megtartani az 1 méteres távolságot. Készpénz helyett válasszuk a bankkártyás fizetés lehetőségét. Ha mégis készpénzhez nyúlunk, utána fertőtlenítsük le kezünket.
 • Az üzletből kilépve, a bevásárlókocsi, kosár visszahelyezését követően a bejáratnál (kijáratnál) elhelyezett kézfertőtlenítőszerrel, vagy saját használatú kézfertőtlenítőszerünkkel fertőtlenítsük le a kezünket.  Hazaérve első dolgunk az alapos kézmosás legyen, utána kezdjünk neki a megvásárolt termékek elpakolásának.

Ha házhoz rendeljük az élelmiszert, a járványügyi helyzetre való tekintettel érdemes a termékeket kivenni a gyűjtő- vagy külső csomagolásukból, amennyiben ez lehetséges, és ezt követően kezet mosni, majd így eltárolni őket. A termékek felszínén ugyanis előfordulhatnak olyan szennyeződések, amelyek közvetíthetik a fertőzést.

A bevásárláshoz további, hasznos tippeket gyűjtöttünk össze az alábbi cikkünkben: https://portal.nebih.gov.hu/-/elelmiszerbiztonsagi-jo-tanacsok-husveti-bevasarlashoz

Tojás feldolgozásakor és fogyasztásakor fő a biztonság!

A tojás biztonságos fogyasztásának legfontosabb előfeltétele, hogy minden esetben csak tiszta, friss, ép tojást vásároljunk!

Tojásvásárlás:

 • A tojás dobozán a minőség-megőrzési idő feltüntetése kötelező. Ha ez lejárt, már semmiképpen ne vegyük meg a tojást!
 • Közeli lejárati idejű termék esetén gondoljuk át, mikor, mire szeretnénk azt felhasználni!

A tojás előkészítése, feldolgozása:

 • Repedt, törött héjú, szennyezett tojásokat ne tároljunk, és ne használjunk. A piszkos, sérült terméket már eleve ne vegyük meg! Ha ilyen tojást találunk, jelezzük egy eladónak, hogy kivihessék az üzlettérből.
 • Fontos, hogy a tojást megfelelő hőmérsékleten tároljuk. Ha az üzletben hűtve tartották, akkor hazaérve is kerüljön hűtőszekrénybe. Ha nem volt hűtve a boltban,otthon sem muszáj hűtőbe helyeznünk, olvassuk el a dobozon a tárolási hőmérsékletre vonatkozó előírást. Ha viszont egyszer már betettük a hűtőbe, utána mindig oda kerüljön vissza a tojások fel nem használt része.
 • A tojások héján bármikor megtelepedhetnek a szennyeződések. Ha szennyeződést észlelünk, azt a felhasználás előtt el kell távolítani. A tojásokat sokan megmossák. Tárolás előtt sose mossuk le a tojást, mert ezzel eltávolítjuk a rajta lévő természetes védőréteget, így könnyebben befertőződhet. A felhasználás előtt közvetlenül esetleg meg lehet mosni a tojást, ebben az esetben a tisztítást lehetőleg folyóvízben, többszöri átöblítéssel végezzük! A hipós fertőtlenítés nagy odafigyelést igényel (pl.: fertőtlenítő oldat koncentrációja, behatási idő, megfelelő öblítés), így leginkább üzemi körülmények között (például a vendéglátásban, közétkeztetésben) javasolt, otthoni környezetben alapvetően elég, ha odafigyelünk az általános higiéniai szempontokra és alaposan hőkezeljük (sütjük, főzzük) a tojásos ételeket.
 • Sokan ecettel mossák le a tojást. Ennek bizonyos antibakteriális hatása lehet, de a szakértők véleménye alapján erre nincs szükség, ha megfelelően hőkezeljük a tojást később, ráadásul, ha nem elég tömény az ecet, akkor több kárt okozunk vele, mint hasznot. Ha ecettel mossuk el a tojást, szintén közvetlenül a felhasználás előtt tegyük csak.
 • Érdemes a tojás frissességét vízbemerítéssel ellenőrizni. A friss tojás elmerül a vízben. A vízben lebegő tojás már nem friss, de még fogyasztható. A víz felszínén lebegő tojás fogyasztásra alkalmatlan. De azzal a tojással sem bánhatunk felelőtlenül, ami lesüllyedt, hiszen egyes kórokozók ennek ellenére jelen lehetnek benne.
 • A tojásokat, lehetőleg egyesével üssük fel, külön edényben, mert így az esetlegesen romlott, érzékszervileg elváltozott pl.: belül véres tojás egyszerűen kidobható.
 • De legfőképp: a tojásos ételeket alaposan át kell főzni-sütni, hogy a belsejük is elég forró legyen (+75˚C felett)!
 • Tojás felhasználás után minden esetben alaposan mossunk kezet!

Húsvét közeledtével természetesen gondoltunk a kreatív időtöltés kedvelőire is, hogy a tojásfestés ne csak kellemes, de egyúttal biztonságos elfoglaltság is legyen. Ehhez kapcsolódó tanácsainkat
a Nébih honlapján olvashatják: https://portal.nebih.gov.hu/-/elelmiszerbiztonsagi-jotanacsok-husveti-tojasfesteshez, vagy
Konyhasziget magazinunk tavaszi számában: https://issuu.com/nebih_hivatal/docs/ksz_2020_02_on

A jól átfőzött húsvéti sonka nemcsak finom, hanem biztonságos is!

A húsvét klasszikus étele a főtt füstölt sonka. A sonka tárolása attól függ, milyet vásároltunk. A hagyományos nyers füstölt sonkát főzésig hűvös, szellős helyen kell tárolni, nem kell, és nem is javasolt hűtőszekrénybe tenni. A nyers sonkát alaposan, lassú tűzön kell főzni, általában annyi órán át, ahány kg-os. Az alapos főzés biztonságossá is teszi, elpusztítja az esetleges kórokozókat. A készre főzött sonkát viszont már hűtve kell tárolni.

Sonkavásárlás:

Minden esetben kerüljük az alkalmi árusokat, és megbízható, legális helyről vásároljunk!

 • Vásárlásnál minden esetben ellenőrizni kell, hogy a sonka érzékszervi tulajdonságait tekintve megfelelő-e. Ilyenkor az illata mellett ügyeljünk arra is, hogy a termék ne legyen túl kemény vagy beszáradt, de természetesen ezt szemrevételezéssel és ne tapogatással állapítsuk meg.
 • Fontos, hogy a sonka nyomás nélkül ne engedjen levet, hiszen ez éppúgy utalhat a nem megfelelő pácolásra, mint a hús gyenge minőségére vagy valamilyen romlási folyamatra.
 • A vásárlás helyén fontos ellenőrizni a címkén a lejárat napját is.
 • A sérült csomagolású termék megvásárlása nem javasolt.
A sonkák típusairól és ismérveiről a következő cikkünkben írunk részletesen:
https://portal.nebih.gov.hu/-/sonkavasarlas-a-husveti-menuhoz
A higiénikus és biztonságos sütés-főzéshez pedig ugyancsak egy korábbi írásunkban foglaltuk össze a legfontosabb tudnivalókat:
https://portal.nebih.gov.hu/-/elelmiszerbiztonsagi-jotanacsok-husveti-sutes-fozeshez

Friss hírek

Megjelent az EU Bizottság kérdés-válasz dokumentuma a COVID-19 vírussal és a haszon- és házi állatokkal kapcsolatban
2020. május 26, kedd

Megjelent az EU Bizottság kérdés-válasz dokumentuma a COVID-19 vírussal és a haszon- és házi állatokkal kapcsolatban

Az Európai Bizottság közzétette azt a dokumentumot, amely a haszon- és a házi állatokkal és a koronavírussal kapcsolatban felmerülő kérdéseket és az azokra adandó válaszokat tartalmazza.

Tovább >

Több mint 3000 kutyának jutott már eledel a tápadományokból
2020. május 20, szerda

Több mint 3000 kutyának jutott már eledel a tápadományokból

Hazai tápgyártó és forgalmazó cégek tápadományainak köszönhetően, a Magyar Állatvédő és Természetbarát Szövetség (MÁTSZ) elosztórendszerén keresztül, több mint 3000 kutya és néhány száz macska jutott eledelhez az elmúlt hetekben.

Tovább >