null Elelmiszerbiztonsagi tanacsok a husveti fogasokhoz a koronavirus jarvany idejen

Élelmiszerbiztonsági tanácsok a húsvéti fogásokhoz a koronavírus járvány idején

2020. április 3, péntek

Húsvét közeledtével sokunkban felmerül a kérdés, hogy a jelenlegi járványidőszakban a szokásosnál nagyobb fertőzésveszélyt rejt-e a sonka és a tojás fogyasztása. Bár a vírus terjedése szempontjából ezek az élelmiszerek alapvetően nem jelentenek különösebb veszélyforrást, esetükben sem árt az elővigyázatosság. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) néhány fontos tanáccsal szeretne hozzájárulni a hagyományos húsvéti ételek biztonságos elkészítéséhez, tárolásához, elfogyasztásához.

Frissítve: 2020.04.07.

Az aktuális járványhelyzetben azonban mindenképpen legyünk inkább „biztonsági játékosok”! Ennek jegyében fokozottan tartsuk be az alapvető higéniai szabályokat, és részesítsük előnyben a hőkezelt - főtt, sült - ételek fogyasztását!

Hasonlóan fontos tanács, hogy betegen ne készítsünk ételt. Ha fertőzőbetegség legcsekélyebb tüneteit észleljük magunkon, a többiek egészségének védelme érdekében ne főzzünk, süssünk, tálaljunk. 

A higiéniára történő fokozott odafigyelést már a bevásárlás során érdemes elkezdeni.

Előre állítsuk össze a húsvéti bevásárlólistát!

Tudatos vásárlással számottevő pénzt és időt spórolhatunk, ráadásul akár egy füst alatt letudhatjuk az egész ünnepi bevásárlást és biztosan nem felejtünk el megvásárolni semmit. Ne feledjük, most különösen fontos, hogy minimalizáljuk az emberi érintkezéseket! A bevásárlólista a kutatások szerint abban is segít, hogy ne vegyünk több élelmiszert, mint amire szükségünk van, így mérsékelhetjük az élelmiszerpazarlást is.

 • Tervezzük meg előre, mi kerüljön az ünnepi asztalra, és kizárólag az ezen ételekhez szükséges alapanyagokat vásároljuk meg!
 • Gondoljuk át előre, mit, hol fogunk beszerezni!
 • Készüljünk elegendő bevásárlótáskával, zacskóval, hogy a különböző élelmiszereket elkülönítve tudjuk hazaszállítani! Fontos szempont, hogy ne kelljen a boltban feleslegesen újat vennünk, ezzel a környezetet és a pénztárcánkat is kíméljük. A mélyhűtött termék vásárlásánál hűtőtáskával is készüljünk!
 • Már mielőtt elindulnánk a boltba, mossuk meg alaposan a kezünket, használjunk lehetőleg fertőtlenítőszert is. Jelenleg az üzletekben is javasolt kézfertőtlenítő-szert kihelyezni a vásárlótérbe, vegyük igénybe őket!
 • Az üzletben csak olyan csomagolt árut vegyünk le a polcról, ami szennyeződésektől mentes. Különösen fontos - a magunk, és a többi vásárló érdekében -, hogy csak azt a terméket fogjuk meg, amit végül a kosarunkba is teszünk. A csomagolatlan termékeknél fokozottan ügyeljünk a kihelyezett mérő-, szedő- és fogóeszközök helyes használatára. Az ilyen termékeket úgy csomagoljuk el, hogy ne szennyezhessék be a kosarunkban lévő többi árucikkel egymást.
 • Az üzletben igyekezzünk megtartani a 1,5-2 méteres távolságot a többi vásárlótól és a dolgozóktól. Ez különösen fontos sorban állás közben. Fizetéskor részesítsük előnyben az önkiszolgáló pénztárakat. Ahol erre nincs lehetőség, ott a pénztárossal szemben is törekedjünk megtartani az 1 méteres távolságot. Készpénz helyett válasszuk a bankkártyás fizetés lehetőségét. Ha mégis készpénzhez nyúlunk, utána fertőtlenítsük le kezünket.
 • Az üzletből kilépve, a bevásárlókocsi, kosár visszahelyezését követően a bejáratnál (kijáratnál) elhelyezett kézfertőtlenítőszerrel, vagy saját használatú kézfertőtlenítőszerünkkel fertőtlenítsük le a kezünket.  
 • Hazaérve első dolgunk az alapos kézmosás legyen, utána kezdjünk neki a megvásárolt termékek elpakolásának, kezdve a mélyhűtott, illetve hűtést igénylő termékekkel.

Ha házhoz rendeljük az élelmiszert, a járványügyi helyzetre való tekintettel érdemes a termékeket kivenni a gyűjtő- vagy külső csomagolásukból, amennyiben ez lehetséges, és ezt követően kezet mosni, majd így eltárolni őket. A külső csomagolás felszínén ugyanis előfordulhatnak olyan szennyeződések, amelyek közvetíthetik a fertőzést.

A bevásárláshoz további, hasznos tippeket gyűjtöttünk össze az alábbi cikkünkben: https://portal.nebih.gov.hu/-/elelmiszerbiztonsagi-jo-tanacsok-husveti-bevasarlashoz

Tojás feldolgozásakor és fogyasztásakor fő a biztonság!

A tojás biztonságos fogyasztásának legfontosabb előfeltétele, hogy minden esetben csak tiszta, friss, ép tojást vásároljunk!

Tojásvásárlás:

 • A tojás dobozán a minőség-megőrzési idő feltüntetése kötelező. Ha ez lejárt, már semmiképpen ne vegyük meg a tojást!
 • Közeli lejárati idejű termék esetén gondoljuk át, mikor, mire szeretnénk azt felhasználni!

A tojás előkészítése, feldolgozása:

 • Repedt, törött héjú tojásokat tilos tárolni és felhasználni. A nagymértékben szennyezett tojásokat ne vegyük meg! 
 • Fontos, hogy a tojást megfelelő hőmérsékleten tároljuk (ezt a kívánt hőmérsékletet a tojás csomagolásán is feltüntetik). Általában a tojások tárolására a hűvös hőmérséklet, hűtőben tárolás ajánlott.
 • A tojások héján bármikor megtelepedhetnek a szennyeződések. Ha szennyeződést észlelünk, azt a felhasználás előtt el kell távolítani. A tojásokat sokan megmossák. Tárolás előtt sose mossuk le a tojást, mert ezzel eltávolítjuk a rajta lévő természetes védőréteget, így könnyebben befertőződhet. A felhasználás előtt közvetlenül esetleg meg lehet mosni a tojást, ebben az esetben a tisztítást lehetőleg folyóvízben, többszöri átöblítéssel végezzük! A hipós fertőtlenítés nagy odafigyelést igényel (pl.: fertőtlenítő oldat koncentrációja, behatási idő, megfelelő öblítés), így leginkább üzemi körülmények között (például a vendéglátásban, közétkeztetésben) javasolt, otthoni környezetben alapvetően elég, ha odafigyelünk az általános higiéniai szempontokra és alaposan hőkezeljük (sütjük, főzzük) a tojásos ételeket.
 • Sokan ecettel mossák le a tojást. Ennek bizonyos antibakteriális hatása lehet, de a szakértők véleménye alapján erre nincs szükség, ha megfelelően hőkezeljük a tojást később, ráadásul, ha nem elég tömény az ecet, akkor több kárt okozunk vele, mint hasznot. Ha ecettel mossuk le a tojást, szintén közvetlenül a felhasználás előtt tegyük csak.
 • Érdemes a tojás frissességét vízbemerítéssel ellenőrizni. A friss tojás elmerül a vízben. A vízben lebegő tojás már nem friss, de még fogyasztható. A víz felszínén lebegő tojás fogyasztásra alkalmatlan.
 • De legfőképp: a tojásos ételeket alaposan át kell főzni-sütni, hogy a belsejük is elég forró legyen (+75˚C felett)!
 • Tojás felhasználás után minden esetben alaposan mossunk kezet!

Húsvét közeledtével természetesen gondoltunk a kreatív időtöltés kedvelőire is, hogy a tojásfestés ne csak kellemes, de egyúttal biztonságos elfoglaltság is legyen. Ehhez kapcsolódó tanácsainkat
a Nébih honlapján olvashatják: https://portal.nebih.gov.hu/-/elelmiszerbiztonsagi-jotanacsok-husveti-tojasfesteshez, vagy
Konyhasziget magazinunk tavaszi számában: https://issuu.com/nebih_hivatal/docs/ksz_2020_02_on

A jól átfőzött húsvéti sonka nemcsak finom, hanem biztonságos is!

A húsvét klasszikus étele a főtt füstölt sonka. A sonka tárolása attól függ, milyet vásároltunk. A hagyományos nyers füstölt sonkát főzésig hűvös, szellős helyen kell tárolni, nem kell, és nem is javasolt hűtőszekrénybe tenni. A nyers sonkát alaposan, lassú tűzön kell főzni, általában annyi órán át, ahány kg-os. Az alapos főzés biztonságossá is teszi, elpusztítja az esetleges kórokozókat. A készre főzött sonkát viszont már hűtve kell tárolni.

Sonkavásárlás:

Minden esetben kerüljük az alkalmi árusokat, és megbízható, legális helyről vásároljunk!

 • Vásárlásnál minden esetben ellenőrizni kell, hogy a sonka érzékszervi tulajdonságait tekintve megfelelő-e. Ilyenkor az illata mellett ügyeljünk arra is, hogy a termék ne legyen túl kemény vagy beszáradt, de természetesen ezt szemrevételezéssel és ne tapogatással állapítsuk meg.
 • Fontos, hogy a sonka nyomás nélkül ne engedjen levet, hiszen ez éppúgy utalhat a nem megfelelő pácolásra, mint a hús gyenge minőségére vagy valamilyen romlási folyamatra.
 • A vásárlás helyén fontos ellenőrizni a címkén a lejárat napját is.
 • A sérült csomagolású termék megvásárlása nem javasolt.
A sonkák típusairól és ismérveiről a következő cikkünkben írunk részletesen:
https://portal.nebih.gov.hu/-/sonkavasarlas-a-husveti-menuhoz
A higiénikus és biztonságos sütés-főzéshez pedig ugyancsak egy korábbi írásunkban foglaltuk össze a legfontosabb tudnivalókat:
https://portal.nebih.gov.hu/-/elelmiszerbiztonsagi-jotanacsok-husveti-sutes-fozeshez

Friss hírek

2021. május 13, csütörtök

Véget ért az ebek kötelező veszettség elleni oltására adott türelmi idő

A fokozatos nyitáshoz igazodva megszűnt a kutyák veszettség elleni ismétlő oltásának beadatására tavaly márciusban elrendelt türelmi idő. A hatóság kéri az érintett kutyatartókat, hogy lehetőség szerint mielőbb pótolják állatuknál az esetlegesen elmaradt oltást.

Tovább >

2020. november 16, hétfő

Vendéglátó-, és közétkeztető létesítményekre vonatkozó intézkedések 2020. november 4-től visszavonásig

A Nébih összegyűjtötte a veszélyhelyzet kihirdetésével összefüggő, a vendéglátó- és közétkeztető létesítményekre vonatkozó legfontosabb és aktuális információkat.

Tovább >