null Élelmiszerbiztonsági jótanácsok húsvéti tojásfestéshez

Élelmiszerbiztonsági jótanácsok húsvéti tojásfestéshez

Élelmiszerbiztonsági jótanácsok húsvéti tojásfestéshez

Tojásvásárlás Csak tiszta, friss, ép tojást vásároljon. A tojás dobozán a minőség-megőrzési idő feltüntetése kötelező. A lejárt szavatosságú tojást ne vásárolja meg. A közeli lejárati idejű termék esetén gondolja át, mikor, mire szeretné felhasználni a tojást.

Tojásvásárlás

 • Csak tiszta, friss, ép tojást vásároljon.
 • A tojás dobozán a minőség-megőrzési idő feltüntetése kötelező.
 • A lejárt szavatosságú tojást ne vásárolja meg.  A közeli lejárati idejű termék esetén gondolja át, mikor, mire szeretné felhasználni a tojást.
 • Minden tojáson fel kell tüntetni egy külön számjelet, mely a tartási technológiára utal (0-biotartás,1-szabad tartás, 2-mélyalmos és 3-ketreces technológiából származik), a származási ország betűjelét és a termelő tízjegyű regisztrációs számát. A kisebb termelők jelölés nélkül árusíthatnak a helyi piacokon.
 • Az üzletekben a tojást tálcán is szabad arusítani, de fel kell tüntetni a csomagolóállomás azonosító számát és a felhasználhatóság időpontját, valamint a megfelelő tároláshoz is ajánlásokat kell tenni.

Tojásfestés

 • Repedt, szennyezett tojások nem alkalmasak tojásfestére.
 • Főzze a festeni kívánt tojásokat keményre.
 • A főtt tojásokat gyorsan hűtse le, folyóvíz alá tartva vagy hideg vízfürdőbe helyezve.
 • Tojásfestéshez kizárólag hivatalos árusítóhelyről beszerzett tojásfestéket (élelmiszerszínezéket), vagy természetes színezőanyagokat (pl. áfonya, hagymahéj, cékla, ibolya, kurkuma) használjon.
 • A tojásfesték vásárlásakor mindig ügyeljen a termék minőség-megőrzési idejére és a csomagolás épségére. Lejárt, sérült csomagolású terméket ne vásároljon meg. Textilfestéket és egyéb festéket tojásfestésre nem szabad használni!
 • A festett főtt tojás 5 oC-on vagy alacsonyabb hőmérsékleten egy hétig eltartható. Az így tárolt festett tojás elfogyasztható.
 • A húsvéti tojások elrejtésekor kellő körültekintéssel járjon el. Kerülje azokat a rejtekhelyeket, ahol a tojás szennyeződhet.
 • A főtt, festett tojást legfeljebb 2 órán keresztül tárolja szobahőmérsékleten, hűtés nélkül. Ha ez nem valósítható meg, javasolt a festett tojást dekorációnak, és nem élelmiszernek tekinteni.
 • Tojásfújáskor gondoljon arra, hogy a tojás felületén szemmel nem látható mikroorganizmusok lehetnek, melyek megbetegedést okozhatnak.

Élelmiszerbiztonsági jótanácsok húsvéti tojásfestéshez


Friss hírek

Illegális a műanyagot és bambuszt együttesen tartalmazó termékek forgalmazása
2021. január 20, szerda

Illegális a műanyagot és bambuszt együttesen tartalmazó termékek forgalmazása

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) felhívja a forgalmazók figyelmét, hogy az Európai Unió tagállamaiban tilos azoknak az élelmiszerekkel érintkező termékeknek a forgalmazása, amelyeket műanyag és bambusz alapanyagok együttes használatával állítanak elő. A Nébih a következő negyedévig türelmi időt biztosít a forgalmazóknak, hogy kivonják az ilyen termékeket a forgalomból, azt követően azonban fokozottan ellenőrzi és szankcionálja illegális árusításukat.

Tovább >

Növényvédő szerek biztonságos tárolása
2021. január 19, kedd

Növényvédő szerek biztonságos tárolása

Ahogy a növényvédő szer forgalmazása, szállítása és felhasználása, úgy a tárolása is fokozott veszéllyel járó tevékenység. A készítményeket a szabályozás a veszélyes anyagok és veszélyes készítmények kategóriájába sorolja az emberre és a környezetre esetlegesen ártalmasan ható, komplex tulajdonságaik alapján.

Tovább >