null Élelmiszerbiztonsági jótanácsok húsvéti sütés-főzéshez

Élelmiszerbiztonsági jótanácsok húsvéti sütés-főzéshez

Az ételkészítést úgy tervezze meg, hogy a hozzávalókat és az elkészült ételeket is biztonságosan tudja tárolni.

A húsvét klasszikus étele a főtt füstölt sonka. A sonka tárolása attól függ, milyet vásároltunk. A hagyományos nyers füstölt sonkát főzésig hűvös, szellős helyen kell tárolni, nem kell, és nem is javasolt hűtőszekrénybe tenni. A nyers sonkát alaposan, lassú tűzön kell főzni, általában annyi órán át, ahány kg-os. Az alapos főzés biztonságossá is teszi, elpusztítja az esetleges baktériumokat. Főzés után már hűtve kell tárolni.

A főtt, füstölt sonka jellegű készítményeket (pl. kötözött sonka, gépsonka) fogyasztás előtt nem kell megfőzni, azonban hűtőszekrényben kell tárolni.

Az egyéb húsvéti finomságok alapanyagait az előírt hőmérsékleten és körülmények között tároljuk. A romlandó ételt, nyersanyagot mindig hűteni kell (+5 oC alatt).

A nyers húst, baromfit az összes többi élelmiszertől elkülönítve tárolja, és ügyeljen arra, hogy a hűtőszekrényben se érintkezzen más élelmiszerekkel. A nyers húson veszélyes baktériumok lehetnek.

Nyers hús szeleteléséhez használjon külön vágódeszkát és kést. A nyers hús előkészítése után mosson kezet, mosogassa el a nyers hússal érintkezett eszközöket (vágódeszka, kés), csak utána foglalkozzon más ételféleséggel!

A felhasznált zöldséget, gyümölcsöt alaposan mossa meg.

A tojásos, húsos ételeket alaposan süsse-főzze át, hogy a belsejük is elég forró legyen (+75 oC felett). Ételhőmérővel ellenőrizhető!

A maradék ételt is át kell forrósítani felhasználás előtt, nem elég csak meglangyosítani. A forralás elpusztítja a baktériumokat.

A megmaradt ételt minél hamarabb hűtse le és tegye hűtőbe.

Romlandó ételt, süteményt 2 óránál tovább ne tároljon szobahőmérsékleten. A baktériumok langyos helyen gyorsan szaporodnak!

Ne felejtsen el kezet mosni munkakezdés előtt és közben is többször, alaposan!

Élelmiszerbiztonsági jótanácsok húsvéti sütés-főzéshez


Friss hírek

2024. június 4, kedd

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.06.04.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >

2024. június 4, kedd

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.06.04.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >