null Dísznövény szaporítóanyag forgalmazói tevékenység éves bejelentése

Dísznövény szaporítóanyag forgalmazói tevékenység éves bejelentése

Dísznövény szaporítóanyag forgalmazói tevékenység éves bejelentése
2020. szeptember 10, csütörtök

A vonatkozó jogszabályok alapján a Nébih nyilvántartásában szereplő regisztrált dísznövény szaporítóanyag forgalmazónak évente be kell jelentenie a tevékenysége részleteit. A bejelentést a hatóság a forgalmazók tevékenységének és szaporítóanyagaik ellenőrzéséhez használja fel.

Az Éves bejelentőlapot a Nébih minden év decemberében megküldi a forgalmazónak. A forgalmazó kitölti az űrlapot a címben található évre vonatkozóan, és a megadott határidőig megküldi a Nébih részére.
Ügyfélkapuval, cégkapuval rendelkező ügyfelek az e-papír szolgáltatás segítségével egyszerűen és gyorsan megküldhetik az Éves bejelentőlapot. A https://epapir.gov.hu/ oldalról indulva, ügyfélkapus azonosítás után, (a cégek a Cégkapus beküldést kipipálva) a „Szaporítóanyag” témacsoport és a „Dísznövény szaporítóanyag éves jelentés” ügytípus kiválasztásával, a levélíró felület használatával, majd a kitöltött, aláírt és beszkennelt irat feltöltésével tudják megküldeni az Éves bejelentőlapot.
A gazdálkodó szervezetek (cégek) részére kötelező a hatóságokkal való elekrtonikus kapcsolattartás. Természetes személyek részére az elekrtonikus kapcsolattartás még nem kötelező, de egy jövőbe mutató lehetőség. Postai megküldés esetén címünk: Nébih MGEI KSZFO 1525 Budapest, Pf. 30.). A bejelentés dátummal és aláírással együtt érvényes.
Az Éves bejelentőlapot a tevékenység szüneteltetése esetén is kérjük megküldeni a Nébih-hez. Ez esetben kérjük jelölni a szüneteltetés szándékát az erre kijelölt rovatban. A szüneteltetést csak a tárgyévre lehet jelezni, minden évben nyilatkozni kell róla az évente megküldött Éves bejelentőlapon. Három egymást követő évben való szüneteltetés után a Nébih a forgalmazót hivatalból indított eljárás keretében törli a nyilvántartásból. 
Az Éves bejelentőlap szükség esetén év közben is elérhető az Ügyintézés/Növény/Nyomtatványok útvonalon, a Dísznövény és Zöldségpalánta Szaporítóanyag Felügyelet cím alatt, itt.
További információ itt.

Dísznövény szaporítóanyag: a Törvény és a Rendelet szerint szaporítóanyagnak kell tekinteni a vetőmagot, a vegetatív szaporító alapanyagokat és az ültetési anyagokat
Ültetési anyag: vetőmagból vagy vegetatív szaporító alapanyagból előállított, illetve felnevelt ültetése szánt növények, beleértve a palántát is.
Törvény: A növényfajták állami elismeréséről, valamint a szaporítóanyagok előállításáról és forgalomba hozataláról szóló 2003. évi LII. törvény.
Rendelet: A dísznövény szaporítóanyagok forgalomba hozataláról szóló 45/2008 (IV.11.) FVM rendelet 

Friss hírek

Külföldre vinné kedvencét? Ne felejtse el kikérni kisállata útlevelét!
2022. augusztus 2, kedd

Külföldre vinné kedvencét? Ne felejtse el kikérni kisállata útlevelét!

Sokan szeretnék házi kedvencüket magukkal vinni a külföldi nyaralásra. Nem szabad azonban elfelejteni, hogy a kisállat utaztatásra is léteznek egységes Európai Uniós szabályok, a különböző országok pedig speciális feltételeket is előírhatnak. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal összegyűjtötte a legfontosabb tudnivalókat a kutyák, macskák és görények külföldi utaztatásáról.

Tovább >

Rendhagyó Szupermenta termékteszt – omega-3 zsírsavkapszulák a középpontban
2022. július 19, kedd

Rendhagyó Szupermenta termékteszt – omega-3 zsírsavkapszulák a középpontban

A Szupermenta termékteszt programban étrend-kiegészítőket vizsgáltak a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei. A laboratóriumi vizsgálatok szerint a csomagoláson ígért omega-3 zsírsavak mennyisége minden étrend-kiegészítő esetében megfelelt a jelölt értéknek. A 21 tesztelt termék közül azonban 17-nél fordultak elő jelölési hibák, és több esetben a felhasznált adalékanyagok minősége sem felelt meg az uniós specifikációs rendelet előírásainak.

Tovább >