null Dísznövény szaporítóanyag forgalmazói tevékenység éves bejelentése

Dísznövény szaporítóanyag forgalmazói tevékenység éves bejelentése

Dísznövény szaporítóanyag forgalmazói tevékenység éves bejelentése
2020. szeptember 10., csütörtök

A vonatkozó jogszabályok alapján a Nébih nyilvántartásában szereplő regisztrált dísznövény szaporítóanyag forgalmazónak évente be kell jelentenie a tevékenysége részleteit. A bejelentést a hatóság a forgalmazók tevékenységének és szaporítóanyagaik ellenőrzéséhez használja fel.

Az Éves bejelentőlapot a Nébih minden év decemberében megküldi a forgalmazónak. A forgalmazó kitölti az űrlapot a címben található évre vonatkozóan, és a megadott határidőig megküldi a Nébih részére.
Ügyfélkapuval, cégkapuval rendelkező ügyfelek az e-papír szolgáltatás segítségével egyszerűen és gyorsan megküldhetik az Éves bejelentőlapot. A https://epapir.gov.hu/ oldalról indulva, ügyfélkapus azonosítás után, (a cégek a Cégkapus beküldést kipipálva) a „Szaporítóanyag” témacsoport és a „Dísznövény szaporítóanyag éves jelentés” ügytípus kiválasztásával, a levélíró felület használatával, majd a kitöltött, aláírt és beszkennelt irat feltöltésével tudják megküldeni az Éves bejelentőlapot.
A gazdálkodó szervezetek (cégek) részére kötelező a hatóságokkal való elekrtonikus kapcsolattartás. Természetes személyek részére az elekrtonikus kapcsolattartás még nem kötelező, de egy jövőbe mutató lehetőség. Postai megküldés esetén címünk: Nébih MGEI KSZFO 1525 Budapest, Pf. 30.). A bejelentés dátummal és aláírással együtt érvényes.
Az Éves bejelentőlapot a tevékenység szüneteltetése esetén is kérjük megküldeni a Nébih-hez. Ez esetben kérjük jelölni a szüneteltetés szándékát az erre kijelölt rovatban. A szüneteltetést csak a tárgyévre lehet jelezni, minden évben nyilatkozni kell róla az évente megküldött Éves bejelentőlapon. Három egymást követő évben való szüneteltetés után a Nébih a forgalmazót hivatalból indított eljárás keretében törli a nyilvántartásból. 
Az Éves bejelentőlap szükség esetén év közben is elérhető az Ügyintézés/Növény/Nyomtatványok útvonalon, a Dísznövény és Zöldségpalánta Szaporítóanyag Felügyelet cím alatt, itt.
További információ itt.

Dísznövény szaporítóanyag: a Törvény és a Rendelet szerint szaporítóanyagnak kell tekinteni a vetőmagot, a vegetatív szaporító alapanyagokat és az ültetési anyagokat
Ültetési anyag: vetőmagból vagy vegetatív szaporító alapanyagból előállított, illetve felnevelt ültetése szánt növények, beleértve a palántát is.
Törvény: A növényfajták állami elismeréséről, valamint a szaporítóanyagok előállításáról és forgalomba hozataláról szóló 2003. évi LII. törvény.
Rendelet: A dísznövény szaporítóanyagok forgalomba hozataláról szóló 45/2008 (IV.11.) FVM rendelet 

Friss hírek

Házisertés-állományban is megjelent az ASP Németországban
2021. július 19., hétfő

Házisertés-állományban is megjelent az ASP Németországban

Házisertés-állományban is megerősítették 2021. július 15-én az afrikai sertéspestis (ASP) jelenlétét a németországi Brandenburg tartományban két sertéstartó gazdaságban, majd ezen eseteket július 17-én egy újabb is követte. A kitöréseket a korábban vaddisznókban megállapított ASP esetek miatti korlátozás alatt álló területeken észlelték. A 2020 szeptemberi első vaddisznó eset óta mostanáig nem volt jelen az ASP a házisertés-állományban Németországban.

Tovább >

A fővárosban és az ország 10 megyéjében megszűnik a tűzgyújtási tilalom
2021. július 19., hétfő

A fővárosban és az ország 10 megyéjében megszűnik a tűzgyújtási tilalom

Az elmúlt hét csapadékos időjárásának köszönhetően megszűnt a fokozott tűzveszély a hazai erdő- és mezőgazdasági területek jelentős részén, ezért 2021. július 20-tól (kedd) Budapesten és Magyarország 10 megyéjében visszavonja a hatóság a tűzgyújtási tilalmat. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) felhívja a lakosság figyelmét, hogy 9 megyében változatlanul érvényben marad a korlátozás, különösen ezeken a területeken fontos az elővigyázatosság!

Tovább >