null Dísznövény szaporítóanyag forgalmazói tevékenység éves bejelentése

Dísznövény szaporítóanyag forgalmazói tevékenység éves bejelentése

2022. december 16, péntek

A vonatkozó jogszabályok alapján a Nébih nyilvántartásában szereplő regisztrált dísznövény szaporítóanyag forgalmazónak évente be kell jelentenie a tevékenysége részleteit. A bejelentést a hatóság a forgalmazók tevékenységének és szaporítóanyagaik ellenőrzéséhez használja fel.

Az Éves bejelentőlapot a forgalmazónak önállóan kell letölteni a Nébih honlapjáról, majd kitöltve és aláírva visszaküldeni a hivatal részére az adott év január 15-ig.
Ügyfélkapuval, cégkapuval rendelkező ügyfelek az e-papír szolgáltatás segítségével egyszerűen és gyorsan megküldhetik az Éves bejelentőlapot. A https://epapir.gov.hu/ oldalról indulva, ügyfélkapus azonosítás után, (a cégek a Cégkapus beküldést kipipálva) a „Kertészeti szaporítóanyag” témacsoport és a „Dísznövény szaporítóanyag éves jelentés” ügytípus kiválasztásával, a levélíró felület használatával, majd a kitöltött, aláírt és beszkennelt irat feltöltésével tudják megküldeni az Éves bejelentőlapot.
A gazdálkodó szervezetek (cégek) részére kötelező a hatóságokkal való elektronikus kapcsolattartás. Természetes személyek részére az elektronikus kapcsolattartás még nem kötelező, de egy jövőbe mutató lehetőség. Postai megküldés esetén címünk: Nébih MGEI KSZFO 1525 Budapest, Pf. 30. A bejelentés dátummal és aláírással együtt érvényes.
Az Éves bejelentőlapot a tevékenység szüneteltetése esetén is kérjük megküldeni a Nébih-hez. Ez esetben kérjük jelölni a szüneteltetés szándékát az erre kijelölt rovatban. A szüneteltetést csak a tárgyévre lehet jelezni, minden évben nyilatkozni kell róla az évente megküldött Éves bejelentőlapon. Három egymást követő évben való szüneteltetés után a Nébih a forgalmazót hivatalból indított eljárás keretében törli a nyilvántartásból. 
Az Éves bejelentőlap szükség esetén év közben is elérhető az Ügyintézés/Növény/Nyomtatványok útvonalon, a Dísznövény és Zöldségpalánta Szaporítóanyag Felügyelet cím alatt.
További információ a Tájékoztatás a regisztrált dísznövény szaporítóanyag forgalmazó kötelezettségeiről című cikkben olvasható.

Dísznövény szaporítóanyag: a Törvény és a Rendelet szerint szaporítóanyagnak kell tekinteni a vetőmagot, a vegetatív szaporító alapanyagokat és az ültetési anyagokat
Ültetési anyag: vetőmagból vagy vegetatív szaporító alapanyagból előállított, illetve felnevelt ültetése szánt növények, beleértve a palántát is.
Törvény: A növényfajták állami elismeréséről, valamint a szaporítóanyagok előállításáról és forgalomba hozataláról szóló 2003. évi LII. törvény.
Rendelet: A dísznövény szaporítóanyagok forgalomba hozataláról szóló 45/2008 (IV.11.) FVM rendelet 

Friss hírek

2023. november 24, péntek

Nem könnyű a választás – tanácsok gyümölcs-szaporítóanyag vásárlása, telepítése előtt

A megfelelő szaporítóanyagok nélkülözhetetlenek az esztétikus dísznövényekkel tarkított telkek, valamint a családoknak egészséges gyümölcsöt, sőt akár hasznot is adó házi- és hobbikertek kialakításában. Az ültetési anyagok minősége és megbízhatósága a kiskerti szektorban ugyanolyan lényeges, mint a professzionális ültetvénytelepítések esetén.

Tovább >

2023. november 13, hétfő

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2023.11.13.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >