null A novenyvedo szerek biztonsagos alkalmazasa otthon es a hazikertben

A növényvédő szerek biztonságos alkalmazása otthon és a házikertben

2020. augusztus 12, szerda

A növényvédő szerek alkalmazásának szigorú, jogszabályban is rögzített feltételei vannak. Ezeket nemcsak a nagyobb méretű gazdaságokban, hanem – a lakóhelytől és a felhasznált készítmények típusától függetlenül – a kiskertekben és a szobanövények gondozása során is be kell tartani. Mindez azért is különösen fontos, hisz e készítményeknek egy része nem megfelelő alkalmazás esetén veszélyt jelenthet az emberi egészségre, illetve a környezetre, épp ezért használatuk fokozott elővigyázatosságot igényel. Cikkünkben a legfontosabb tudnivalókat gyűjtöttük össze.

Már a növényvédő szerek kiválasztásakor különböző szabályokat kell szem előtt tartani a biztonságos és környezetkímélő felhasználás érdekében. A növényvédő szerek megvásárlása és alkalmazása előtt minden esetben figyelmesen olvassuk el a készítmény címkéjén található használati útmutatót, amely az előkészítés és a felhasználás módjára, a védőfelszerelésre, valamint az egészségügyi és környezeti kockázatokra vonatkozik.

A növényvédő szerek permetezésre történő előkészítése és alkalmazása során kötelező a védőkesztyű és a címkén előírt egyéb védőfelszerelés (pl.: maszk, védőszemüveg, stb.) használata.

Különböző készítmények keverését megelőzően tájékozódjunk, kombinálhatóak-e egymással a készítmények, és a kezelendő növényfajnál és -fajtánál engedélyezett-e az adott növényvédő szerek használata. Az előkészítés során a csomagolásából kiszóródott vagy kiömlött növényvédő szert haladéktalanul takarítsuk fel a környezetterhelés csökkentése érdekében.

Ha az alkalmazott készítményt teljes mértékben felhasználtuk, a flakont alaposan meg kell tisztítani. Minimum háromszor öblítsük ki, az öblítéshez használt növényvédő szeres vizet pedig öntsük a permetezőgépbe, felhasználva a permetlé készítéshez, hogy egy csepp se menjen kárba. Az üres és megtisztított csomagolóanyagot a tárolási előírásoknak megfelelően  helyezzük el a raktárban.

Ha a növényvédő szernek csak egy részét használtuk fel, a sérülésmentes csomagolást visszazárva tegyük el mihamarabb annak érdekében, hogy illetéktelen kezekbe, különösen gyermekek kezébe ne kerüljön.

Permetezés előtt szóljunk a családtagoknak és a szomszédoknak a permetezés várható idejéről és helyéről a balesetek elkerülése érdekében!
A növényvédő szerek alkalmazásakor nagyon figyeljünk a növényvédő szer pontos és elővigyázatos kijuttatására! 
Permetezés közben szigorúan tilos ételt vagy italt fogyasztani, illetve dohányozni, emellett végig viselni kell a készítmény címkéjén előírt egyéni védőfelszerelést!
Alkoholt fogyasztani permetezés előtt szigorúan tilos, egyes növényvédő szerek (pl. mankoceb hatóanyagúak) esetében munka után is érvényes a tilalom 4-6 órán keresztül! 

A permetezést követően elengedhetetlen a védőfelszerelés és a permetezőgép alapos megtisztítása. Csak a berendezés raktárba helyezése után szabad levenni a védőfelszerelést, utolsónak hagyva a kesztyűt!

A védőruha tisztítása minden esetben a többi ruhaneműtől elkülönítve történjen! A tartós egyéni védőfelszerelést (pl.: védőkesztyű, lábbeli, védőmaszk) mindig az erre a célra elkülönített területen kell tisztítani és tárolni! Ha a védőfelszerelés bármelyik része megsérül, azonnal le kell azt cserélni!

A berendezések és a védőfelszerelés körüli teendők elvégzését követően gondoskodjunk a megfelelő személyi higiéniáról is, mindenekelőtt a kezek alapos megmosásáról! Így kerülhető el ugyanis, hogy a növényvédő szer maradványai szájon vagy bőrön át a szervezetbe kerülve egészségügyi ártalmakat okozzanak.

A permetezés befejezéséről és a permetezett növényekről tájékoztassuk a hozzátartozókat, mert az élelmezés egészségügyi várakozási időn belül a termény semmiképp sem fogyasztható, sőt be sem takarítható (!), mivel ezen az időtartamon belül még nem bomlott le a növényvédő szer megfelelő mértékben. A házikertben, otthon alkalmazható készítmények esetében ez általában nagyon rövid idő, tekintve, hogy ezek kevésbé kockázatos készítményeknek minősülnek, azonban a permetlé beszáradását itt is meg kell várni.

Ha bármilyen kérdése merülne fel a megvásárolt növényvédő szer alkalmazásával kapcsolatban, forduljon bizalommal a gazdabolt munkatársához, vagy a kiskereskedelmi forgalmazóhoz, akitől a növényvédő szert vásárolta! A kereskedő szakmai végzettséggel rendelkezik, így megfelelő tanáccsal tudja ellátni a vásárlókat a készítmények biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.

Kapcsolódó jogszabályok:
A növényvédő szerek forgalomba hozatalának és felhasználásának engedélyezéséről, valamint a növényvédő szerek csomagolásáról, jelöléséről, tárolásáról és szállításáról szóló 89/2004. (V.15.) FVM rendelet, 
A növényvédelmi tevékenységről szóló 43/2010. (IV. 23.) FVM rendelet

Friss hírek

2023. április 14, péntek

Repülőgépes és helikopteres légi növényvédelemhez hatósági engedéllyel rendelkező szervezetek

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Légügyi Felügyeleti Hatósági Főosztályának tájékoztatása szerint légi-mezőgazdasági tevékenységgel kapcsolatban jelenleg a következő szervezetek rendelkeznek hatósági engedéllyel önálló munkavégzésre:

Tovább >

2022. december 5, hétfő

Lezárult a drónos növényvédelmi szolgáltatást hirdető vállalkozások támogató ellenőrzési kampánya

Támogató helyszíni szemlékkel segítette az elmúlt időszakban a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a permeteződrónos növényvédelmi szolgáltató vállalkozásokat annak érdekében, hogy a jövőben a rájuk vonatkozó jogszabályi előírásoknak megfelelően nyújthassanak szolgáltatásokat a hazai gazdáknak. A szemlék hasznos, gyakorlatias tapasztalatokkal zárultak, így várhatóan jövő tavasszal is folytatódnak.

Tovább >