null Mit jelent az élelmezésegészségügyi és a munkaegészségügyi várakozási idő?

Mit jelent az élelmezésegészségügyi és a munkaegészségügyi várakozási idő?

Mit jelent az élelmezésegészségügyi és a munkaegészségügyi várakozási idő?
2020. június 2, kedd

Már a növényvédő szerek megválasztásánál is fontos szempont az élelmezésegészségügyi és a munkaegészségügyi várakozási idő ismerete. Ezek betartása elengedhetetlen nemcsak a felhasználó, hanem a családtagok és a környezetünkben élő személyek egészségének megóvása érdekében egyaránt. Ezzel a fontos témával foglalkozunk a Nébih növényvédelmi cikksorozatának 11. részében.

Az élelmezésegészségügyi és a munkaegészségügyi várakozási időt nemcsak a növényvédő szer engedélyokiratában, hanem a készítmény címkéjén is minden esetben feltüntetik, hiszen ezekről  az információkról feltétlenül tájékozódni szükséges a készítmény felhasználása előtt.

Élelmezésegészségügyi várakozási idő (rövidítve é.v.i.)

Az a napokban megadott időtartam, amelynek az utolsó növényvédelmi kezelés és a betakarítás között el kell telnie (tehát nem az elfogyasztás időpontjára vonatkozik!). Ha például a paradicsomot olyan növényvédő szerrel kezelték, amelynek a paradicsom esetében meghatározott élelmezésegészségügyi várakozási ideje 7 nap, akkor a kezeléstől számítva minimum egy hét múlva szedhető le a termés. Fontos, hogy permetezéskor az engedélyokiratban előírt (címkén feltüntetett) kezelésszámot és dózist ne lépjük túl. Ha például dupla mennyiségű növényvédő szert juttatunk ki (biztos, ami biztos alapon, ami egyébként nemcsak indokolatlan, de szabálytalan is!), a várakozási idő nem automatikusan duplázódik, hanem attól eltérően több, esetleg kevesebb is lehet.

Olyan esetben, amikor a növényvédő szer felhasználása kizárólag a kultúrnövény egy adott fejlődési állapotáig (fenológiai stádium), jellemzően a virágzás végéig vagy a terméskötődés kezdetéig engedélyezett, az é.v.i. előírására nincs szükség. Ebben az esetben az előírt növényvédelmi technológia betartása biztosítja, hogy a betakarított termésben a szermaradékok mennyisége megfeleljen a jogszabályi előírásoknak.

Mikrobiológiai készítmények alkalmazása esetén jellemzően nem írják elő az é.v.i-t, de elővigyázatossági szempontból azonban érdemes ebben az esetben is egy napot várni a termés szüreteléséig.

Csávázott vetőmagok esetében élelmezésegészségügyi várakozási időt jellemzően nem írnak elő. Mivel a csávázószerek a vetőmag védelme érdekében a növények kezdeti fejlődési szakaszában fejtik ki a hatásukat, az adott növénykultúra betakarításakor a termésben már nem várható a szermaradékok jelenléte.

Fontos tudni, hogy az egyes készítmények élelmezésegészségügyi várakozási ideje növénykultúrához kötött, tehát különböző növények esetében eltérő lehet!

A betakarítás vagy szüret időszakában az élelmezésegészségügyi várakozási idő leteltéig a friss, fogyasztásra alkalmas szőlő, gyümölcs és zöldség termelésére szolgáló, növényvédő szerrel kezelt területen, szembetűnő helyen „Vigyázat! Növényvédő szerrel kezelt terület! Idegeneknek engedély nélkül belépni tilos!” feliratú vagy ezzel azonos tartalmú táblát kell elhelyezni. A kihelyezett táblákat a felhasznált növényvédő szer(ek) engedélyokiratában előírt élelmezésegészségügyi várakozási idő letelte előtt tilos eltávolítani az érintett területről!

Munkaegészségügyi várakozási idő (rövidítve m.v.i.)

A munkaegészségügyi várakozási idő azt a napokban megadott időtartamot jelenti, amelyen belül a kezelt területre csak az alkalmazott növényvédő szerhez előírt védőfelszerelésben lehet belépni. Védőfelszerelés nélkül csak az m.v.i. letelte után lehet a kezelt területen tartózkodni vagy munkát végezni.

A felhasználói biztonság érdekében az m.v.i.: 0 jelöléssel ellátott készítmények esetében a permetlé felszáradását követően (biztonságosan a kezelést követő napon) szabad a kezelt területen védőfelszerelés nélkül tartózkodni, illetve ott munkát végezni.

Amennyiben egy kezelés alatt több, eltérő várakozási idejű növényvédő szert használnak fel, mindig a leghosszabb várakozási időt szükséges betartani!

Az emberi egészség és a környezet veszélyeztetésének elkerülése érdekében szigorúan be kell tartani a készítmény alkalmazására vonatkozó valamennyi előírást! Amennyiben feltétlenül szükséges a növényvédő szerrel való permetezés, a kezelés megkezdése előtt értesíteni kell a felhasználóval egy háztartásban lakókat és a kezelt terület közvetlen környezetében élőket! Amennyiben a felhasználó motoros meghajtású permetezőgépet használ, ez kötelező előírás is!


Friss hírek

Megváltozik az EK-műtrágyaként jelölt termékek forgalmazása
2022. július 13, szerda

Megváltozik az EK-műtrágyaként jelölt termékek forgalmazása

Hatályát veszti az EK-műtrágyaként jelölt termékek forgalmazását szabályozó rendelet, a július 16-a után gyártott termékeket már csak az uniós termésnövelő anyagok forgalmazásáról szóló rendelet* szerint lehet árusítani az Unión belül. Magyarországon a Nébih által kiadott forgalomba hozatali és felhasználási engedéllyel rendelkező termékek továbbra is forgalmazhatóak.

Tovább >

Helyettesítő hatóanyagok felhasználása a hazai növényvédelemben
2022. május 30, hétfő

Helyettesítő hatóanyagok felhasználása a hazai növényvédelemben

Az elmúlt időszakban számos cikk született, amely azt sugallja, hogy a Magyarországon termett gyümölcsök az európai uniós átlag fölötti mértékben szennyezettek káros növényvédőszerekkel. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), valamint a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara a félreértések és a feleslegesen keltett pánik elkerülése érdekében az alábbi, lényeges tudnivalókra szeretné felhívni a hazai vásárlók figyelmét!

Tovább >