Nébih Navigátor

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) kiemelt célja, hogy a fogyasztók széles köre megismerje az élelmiszerlánc-felügyelet rendszerét és az élelmiszerlánc-biztonsággal kapcsolatos előírásokat, ismereteket.

A lakossági együttműködés erősítése érdekében a Nébih a rendelkezésére álló eszközökkel kíván hozzájárulni a tudatos vásárlói magatartás fejlesztéséhez, illetve a hatóság és a fogyasztók közötti hatékonyabb és rugalmasabb kapcsolatos kiépítéséhez.

A Hivatal megalkotta a Nébih Navigátor nevű applikációt, amely keretrendszeren keresztül a felhasználó közvetlenül kaphat információkat a lakosság széles körét érintő élelmiszer-biztonsági eseményekről, másrészt az ingyenes hívható „ZöldSzám” szolgáltatás fejlesztéseként ezen mobil alkalmazás segítségével közvetlenül tehet bejelentést az élelmiszerlánc-biztonság területén tapasztalt szabálytalanságokról: a telefonos bejelentésen kívül igénybe veheti például a hangalapú, a fényképes és az email-es bejelentés lehetőségét, eltárolhatja korábbi bejelentéseit, továbbá az élelmiszerlánc-biztonsággal kapcsolatos aktuális híreket is rendszeresen olvashatja.

A keretrendszerhez további modulok is letölthetőek, amelyek segítségével kibővíthető a Nébih Navigátor alapfunkcionalitása.

A Nébih Adatbázisok modul segítségével a felhasználók közvetlen adatbázis lekérdezéseket tudnak végrehajtani a modulban szereplő nyilvános Nébih szakrendszerekből. Az Információk modulban pedig négy fő csoportba (élelmiszer, állat, növény, labor/egyéb) sorolva érhetik el az információkat.

A Nébih ingyenesen hívható ZöldSzámán (06-80-263-244) bejelentheti, ha vásárláskor olyan szabálytalanságot tapasztal, amely veszélyeztetheti az élelmiszerláncot.

A ZölSzám a nap 24 órájában hívható. Munkatársaink személyesen a következő időpontokban veszik fel a bejelentéseket: hétfőtől csütörtökig 8:00-tól 16:30-ig, pénteken pedig 8:00-tól 14:00 óráig. Munkaidőn kívül üzenetrögzítő rögzíti a hívásokat.  A bejelentéseket vagy a területileg illetékes megyei kormányhivatalok felé továbbítjuk, vagy (amennyiben indokolt) a Nébih szakemberei vizsgálják ki. A ZöldSzámról bővebben itt olvashat.

Az applikációt androidos telefonra az alábbi link segítségével töltheti le:
https://play.google.com/store/apps/details?id=hu.gov.nebih.playstore.launcher

IOS telefonra az alábbi link segítségével töltheti le:
https://appsto.re/hu/vOfE5.i

A Nébih Navigátor applikáció adatvédelmi irányelvei

Nébih zöld szám plakát