Sok vásárló nem tudja, hová forduljon, ha élelmiszer-biztonsági szabálytalanságot észlel. Ezen az ingyenes számon jelentheti be, ha vásárláskor olyan szabálytalanságot tapasztal, amely veszélyeztetheti az élelmiszert. 

Mindennapi élelmiszereink biztonságos fogyaszthatósága érdekében Önt is arra ösztönözzük, hogy segítsen az élelmiszer-biztonsági problémák felderítésében és megelőzésében! Tegyen bejelentést, hogy a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) szakemberei kivizsgálhassák az esetet és megszüntethető legyen a szabálytalanság. A konkrét élelmiszer-biztonsági probléma bejelentése lehetőséget ad arra, hogy a vizsgálatot gyorsan és célzottan, az adott helyszínen elvégezzék.

Adja meg a vásárlás helyét, az üzlet címét, nevét, az élelmiszer nevét, és azt, hogy mikor vásárolta a problémás árut, vagy mikor tapasztalta az üzletben a szabálytalanságot! Ha csomagolt élelmiszerről van szó, a gyártó pontos megnevezését, a termék minőség-megőrzési idejét és a termék gyártási számát is be kell jelentenie.

A jogszabályi előírás arra kötelezi a NÉBIH-et, hogy a beérkezett panaszt, bejelentést kivizsgálja és annak alapján – amennyiben jogsértést tapasztal – megtegye a szükséges intézkedést. A bejelentőt a vizsgálat befejezésekor a megtett intézkedésről vagy annak mellőzéséről értesítjük. Felhívjuk a figyelmet, hogy a névtelen panasz vizsgálata mellőzhető, azaz a NÉBIH mérlegelheti, hogy lefolytassa-e az ellenőrzést.

 

Mikor hívható a NÉBIH ingyenes Zöld száma?

A nap 24 órájában hívható a Zöld szám. Munkatársaink személyesen a következő időpontokban veszik fel a bejelentéseket: hétfőtől csütörtökig 8:00-tól 16:30-ig, pénteken pedig 8:00-tól 14:00 óráig. Munkaidőn kívül üzenetrögzítő rögzíti a hívásokat. A bejelentéseket – a személyesen munkatársunk által felvetteket, és az üzenetrögzítőn hagyott panaszokat is – a területileg illetékes megyei kormányhivatalok felé továbbítjuk. A vizsgálatot az illetékes hatóság fogja kezdeményezni.

A szabálytalanság megszüntetésével megelőzhető egy esetleges súlyosabb probléma. A lakossági bejelentések elősegítik, hogy Önök ellenőrzött és biztonságosan fogyasztható élelmiszerekkel találkozzanak az üzletekben.

Kapcsolódó anyagok:

NÉBIH Zöldszám az élelmiszerbiztonságért 
Videó 
Tájékoztató