null Heves megye - 11. vizsgálat - Besenyőtelek - Napköziotthon Tálalókonyha

Heves megye - 11. vizsgálat - Besenyőtelek - Napköziotthon Tálalókonyha

Heves megye - 11. vizsgálat - Besenyőtelek - Napköziotthon Tálalókonyha

11. számú vizsgálat mintavétel helye (tálalókonyha):

Napköziotthon Tálalókonyha (3373 Besenyőtelek, Jókai u. 1.)

A menü minősítése:

kiválóan megfelelt

ÁTLAG FELETTI

átlagos

átlag alatti

nem megfelelő

 

Menü: Gomba leves, Almaszósz, Tojásropogós, „OKÉ! Rudi natur” Túródesszert

Mintavétel ideje: 2014. szeptember 30.

Napi adag: 140 adag/ebéd

Főzőkonyha: Bóbita Óvoda és Bölcsőde Főzőkonyha (3373 Besenyőtelek, Fő út 108.)

Részletes érzékszervi minősítés:

Gombaleves (0,3 l/adag)

Külső megjelenés:

Fűszerpaprikától enyhén narancs pirosra színezett lében nagyméretű burgonyakockák, durvára vágott gombaszeletek, sárga és fehérrépacsíkok, hagymakockák és némi eperlevéltészta. Tetején narancssárga zsírcseppek, zöld fűszerlevél darabok. Alján fekete fűszerszemcsék.

Állomány:

 

A lé hígan folyó, zavaros. A gomba jellegzetesen rugalmas. A zöldségek puhák, de nem túlfőttek. A sok zöldségtől tartalmas leves.

Illat:

A kellemes gombaillat mellett zöldségek, fűszerek illata érezhető.

Íz:

Nem túl sós, kellemesen fűszerezett. Az összetevőktől ízletes, harmonikus ízhatású. Az alkotórészek aránya, állaga mellett kellően érvényesül a gomba intenzívebb aromája, rugalmassága.

 

Almaszósz (0,25 l/adag)

Külső megjelenés:

 

Drappos-rózsaszín sűrű mártásban, közel azonos méretű, apró kockára vágott, héjától megtisztított, világosbarna alma darabok. A besűrített főzőlében barna fahéjszemcsék és fehér pöttyök láthatók.

Állomány:

 

A szósz viszonylag sűrű, csomómentesen besűrített. Az alma kellően puha, néhány szétfőtt darab látható.

Illat:

 

Fahéj illata dominál. Édeskés, kellemesen aromás.

Íz:

 

Édes, fahéjas. A mártás intenzív íze mellett az alma nem érvényesül. Nem kellően harmonikus.

 

Tojásropogós (1 darab/adag)

Külső megjelenés:

Édes, fahéjas. A mártás intenzív íze mellett az alma nem érvényesül. Nem kellően harmonikus.

Állomány:

 

A külső pirult réteg kissé ropogós. Belül omlós, puha, nagyobb része áztatott pékáru, az egyéb összetevők többsége apróra vágott, a zöldség foszlányos.

Illat:

 

Gyengén fűszeres, kissé olajos.

Íz:

 

Erősen borsos, nem túl sós. Az áztatott pékáru íze mellett a tojás és a zöldségek jelenléte kevésbé érvényesül.

 

Túró desszert (1 darab/adag)

Külső megjelenés:

 

Egy darab, 8 cm hosszú, 1,5 cm átmérőjű, rúd alakú, sötétbarna bevonóba mártott készítmény. Belseje fehér színű, krémszerű.

Állomány:

 

A bevonat roppanós, szájban jól olvadó, sima állagú. A túró töltelék puha, krémes állományú, a túrószemcsék felismerhetőek.

Illat:

 

Csokoládés, vaníliás, túrós illat. Kellemesen aromás.

Íz:

 

Kellemesen vaníliás, enyhén savanykás túrókrém. A bevonóréteg csokoládés, nem túl édes. Összhatása harmonikus, ízletes.

Részletes összetétel/anyaghányad:

Gombaleves

csiperke gomba, burgonya, sárgarépa, petrezselyemgyökér, vöröshagyma, napraforgó étolaj,s, csemege fűszerpaprika, bors, szárított petrezselyemzöld

 

 

Almaszósz

almakocka, liszt, tej, tejföl 12 % zsírtartalmú, cukor, só, fahéj 

 

Tojásropogós

sárgarépa, petrezselyemgyökér, zöldborsó, zsemle, tej, tojás, só, bors 

 

Túródesszert

zsírszegény savanyú tej-alvadék (pasztőrözött tej, tejpor, kultúra), 42%, kakaós étbevonómassza min. 36% (cukor, hidrogénezett növényi zsír, kakaópor, emulgeálószer: szójalecitin, aroma), cukor, növényi zsír, módosított kukoricakeményítő, aroma, tartósítószer: kálium-szorbát 


Friss hírek

2024. március 21, csütörtök

Közlemény elveszett „fehér könyvről" (2024.03.21.)

A Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >

2024. március 21, csütörtök

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.03.21.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >