Engedélyköteles létesítmények engedélyezése
Engedélyköteles létesítmények: vágóhidak, húsdaraboló üzemek, húskészítmény előállítók, tej üzemek, tojás csomagolók és tojástermék előállítók, halászati termék előállítók,vadfeldolgozók, hűtőházak, bélüzemek.
Az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről szóló 2008. évi XLVI. törvény 23. § (1) bekezdésének előírását figyelembe véve az Európai Unió általános hatályú, közvetlenül alkalmazandó jogi aktusában meghatározott esetekben, valamint hazai jogszabályban előírt esetekben az élelmiszerlánc-felügyeleti szerv engedélye szükséges az élelmiszer-létesítmény működtetéséhez, illetve az élelmiszer-vállalkozási tevékenység folytatásához. Az Európai Unión kívüli, úgynevezett harmadik országokba való állati eredetű élelmiszer-szállításhoz az adott ország illetékes hatóságának erre vonatkozó engedélye is szükséges.
Az élelmiszer-vállalkozási tevékenység végzéséhez szükséges engedélykérelmet a tevékenység helye szerint területileg illetékes Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatósághoz kell benyújtani.
A Megyei Kormányhivatalok Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Főosztályainak elérhetőségei megtalálhatók a kormanyhivatal.hu oldalon.
Az engedélyezésre vonatkozó részletes rendelkezéseket az élelmiszerek forgalomba hozatalának, valamint előállításának engedélyezéséről, illetve bejelentéséről szóló 57/2010. (V. 7.) FVM rendelet tartalmazza.
Az engedélyezett élelmiszer előállító létesítmények aktuális, rendszeresen frissített listája megtalálható a cikk végén.
Az úgynevezett harmadik országok különleges előírásairól szintén a területileg illetékes Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Főosztály tud felvilágosítást adni. Az egyes harmadik országokba export engedéllyel rendelkező vállalkozások listája elérhető itt.
Letölthető információs anyag
Engedélyezett élelmiszer üzemek listája
További részletes információk
A vágóhidak működésének, illetve az állatok vágásának állatvédelmi vonatkozásai