null A bőrcsomósodáskórral kapcsolatos kereskedelmi tudnivalók

A bőrcsomósodáskórral kapcsolatos kereskedelmi tudnivalók

2016. április 21, csütörtök

Amit tudni érdemes a bőrcsomósodáskór miatti intézkedések élőállat-kereskedelmi vonatkozásairól

A bőrcsomósodáskór miatt Görögországban és Bulgáriában is korlátozó intézkedések léptek életbe. Az érintett régiókból fogékony állat nem szállítható ki. Az érintett területekről a Megjelent a bőrcsomósodáskór az EU-ban cikkből tájékozódhat. 

Javasoljuk alternatív útvonalak keresését, annak figyelembe vételével, hogy Görögország Törökországgal határos prefektúrái is korlátozás alá esnek a bőrcsomósodáskór miatt. A török export vonatkozásokat a Tudnivalók a Törökországba irányuló élőállat-szállításról cikkben olvashatják. 

A bulgáriai bőrcsomósodáskórral kapcsolatos korlátozó intézkedések miatt, a török hatóság tájékoztatása alapján a Törökországba tartó szállítmányokat vektorok ellen védeni kell. A pihentetés elvégezhető Royal Haskovoban Bulgáriában. Amennyiben a szállítmányok belépnek Sztrana Zagora, Haskovo vagy Plovdiv megye területére, akkor onnan már vissza nem fordíthatók, Magyarországra nem léphetnek be. Ugyanez igaz abban az esetben is, amennyiben a bolgár állat-egészségügyi határállomás kilépteti a szállítmány az Európai Unió területéről, de a török hatóság visszautasítja azt. A szállítmányok visszafogadására nincs lehetőség.

 A szállítások szervezésénél érdemes azt is figyelembe venni, hogy a Balkán-félsziget számos állama fertőzött, így területükön korlátozó intézkedések léptek életbe. Ezek az intézkedések érintik Albánia, Macedónia, Montenegró, Koszovó és Szerbia egyes területeit is. 

Felhívjuk a figyelmet, hogy a hazai szarvasmarhafélékre nagyon nagy kockázatot jelent az ezekről a területekről illegálisan beszállított szarvasmarha, mivel tünetmentesen is hordozhatják a betegség vírusát.

Szintén nagyon fontos az állatszállító járművek tisztítása és fertőtlenítése valamint a rovarirtás a behurcolás megelőzése érdekében. 

Az Európai Uniós tagállamok állat-egészségügyi határállomásainak jegyzéke megtalálható az EU honlapján:

http://ec.europa.eu/food/animals/vet-border-control/bip-contacts/index_en.htm

Az egyes tagállamok pihentető állomásainak listája elérhető a következő útvonalon:

https://webgate.ec.europa.eu/sanco/traces/output/eu_listsPerActivity_hu.htm#

 

Letölthető anyag
Görög bőrcsomósodáskór határozat 

Görögország vakcinázás határozat
Bizottsági határozat Bulgária bőrcsomósodáskór