null Vadaszok figyelmebe: modosult az ASP kartalanitasi eljarasrend

Vadászok figyelmébe: módosult az ASP kártalanítási eljárásrend

2020. június 9, kedd

Az állománygyérítés során kilőtt vaddisznók feldolgozásának ösztönzése érdekében módosította az afrikai sertéspestis (ASP) mentesítési tervhez kapcsolódó kártalanítási eljárásrendet az országos főállatorvos. Emellett a Nébih honlapján elérhetővé vált a közepes kockázatú területen vadászók számára a kilőtt, de nem mintázott vaddisznók azonosító lapja az elszámolás megkönnyítésére.

A 2020 márciusában kiadott ASP mentesítési terv hatására jelentősen megnőtt a vadászok aktivitása, mind a hullakeresés, mind a diagnosztikai kilövés terén. Ezzel megvalósult egy, a hatóság által régóta szorgalmazott, rendkívül fontos eredmény, mivel az aktív állománygyérítés elengedhetetlen az ASP járvány terjedésének lassítása és a betegség felszámolása szempontjából. 

A diagnosztikai célból kilőtt vaddisznók esetében az állategészségügyi szakemberek elsődleges célja eddig is a vadfeldolgozóknak történő zavartalan értékesítés biztosítása volt. A mentesítési terv jelenlegi módosítása most még inkább azt támogatja, hogy a közepes és magas kockázatú területeken elejtett állatokat az ártalmatlanítás helyett feldolgozzák. Az új előírás szerint a vadászok a továbbiakban jogosulttá válnak a kártalanítási összeg és az átvételi ár különbözetére, amennyiben vadfeldolgozónak értékesítik a diagnosztikai célból lőtt vaddisznókat. Hasonló kompenzálás illeti meg ezentúl a fertőzött területeken a vaddisznóállományt kötelezően felszámoló vadfarmok üzemeltetőit is. 

Még egy fontos változás lépett életbe a közepes kockázatú területeken, ahol nem kötelező minden kilőtt vaddisznót megmintázni. A Nébih – az új mentesítési terv mellett – elérhetővé tette honlapján (https://portal.nebih.gov.hu/asp-mentesitesi-terv) a közepes kockázatú területeken kilőtt vaddisznók esetében alkalmazandó azonosító lapot. A jövőben ezen dokumentum lesz az elszámolás alapja azoknál a vaddisznóknál, amelyeknél nem történt mintavétel. Ezáltal az eljárás egyszerűbbé, egyúttal átláthatóbbá is válik.