null Útmutató készült a közbeszerzésen induló közétkeztetők támogatására

Útmutató készült a közbeszerzésen induló közétkeztetők támogatására

2022. február 11, péntek

Átfogó útmutatót készített az Agrárminisztérium és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a közétkeztetési ágazat szereplőinek a közbeszerzési előírások eredményes teljesítésének támogatása érdekében. Az irányadó dokumentum az új hazai szabályozás megfelelő értelmezését és alkalmazását segíti. A legfontosabb változás, hogy 2022-től a szolgáltatásban legalább 60%-os, 2023-tól pedig legalább 80%-os arányt kell kitenniük a közétkeztetési rövid ellátási láncban, illetőleg helyi előállítóktól beszerzett élelmiszereknek.

A 2020 végén megjelent rendelet* előírja, hogy 2022-től legalább 60%-ban, míg 2023-tól már legalább 80%-ban a közétkeztetési rövid ellátási láncban beszerzett termékekre, valamint a helyi élelmiszertermékekre kell alapozni a közétkeztetést Magyarországon. Az új szabályozás kettős célja egyértelműen pozitív: egyfelől hozzájárul ahhoz, hogy a közétkeztetésben jó minőségű, hazai élelmiszerekből, alapanyagokból előállított ételek kerüljenek a fogyasztók asztalára, másrészt pedig a hazai élelmiszeripart, előállítókat, termelőket is segíti termékeik biztosabb és kiszámíthatóbb értékesítésében.

A rendelet megjelenése óta folyamatos az egyeztetés a közétkeztetési szektor szereplőivel (közétkeztetőket tömörítő szervezetek, piacszervező szervezetek, termelők) annak érdekében, hogy minél több hazai vállalkozás tudjon élni az új szabályozás nyújtotta, előnyös lehetőségekkel. Ezt a tendenciát erősíti az Agrárminisztérium és a Nébih most elkészült, átfogó útmutatója is, amelynek fő célja, hogy segítse mind a rendelet szerinti ajánlatkérőket, mind pedig az ajánlattevőket a szabályozás megfelelő értelmezésében és alkalmazásában.

A könnyebb eligazodás érdekében az útmutató áttekinti és tisztázza az új jogszabályban nevesített alapfogalmakat, valamint ismerteti a reformtörekvések illeszkedését a Minőségvezérelt Közétkeztetés Program alapelveihez. Mindenekelőtt azonban a rendeletben előírt arányok és eljárásmódok értelmezéséhez nyújt hasznos, gyakorlatias támpontokat.

Az útmutató letölthető a Nébih közétkeztetési weboldaláról, ahol további fontos, a területet érintő témákról, például a Minőségvezérelt Közétkeztetési Programban elért eredményekről, a közétkeztetést végző vállalkozásokról, vagy a termelői csoportok, piacszervezők, kistermelők elérhetőségeiről is tájékozódhatnak az érintettek és az érdeklődők: https://portal.nebih.gov.hu/kozetkeztetes 

Hivatkozott jogszabály:
*a közétkeztetés tárgyú közbeszerzések tekintetében alkalmazandó eljárások sajátos szabályairól szóló 676/2020. (XII. 28.) Korm. rendelet

Friss hírek

2025. december 22, hétfő

Biztonságos ünnepi készülődés: élelmiszerbiztonsági tanácsok a karácsonyi menühöz

Karácsonykor ismét előtérbe kerülnek a családi receptgyűjtemények, amelyek alapjául szolgálnak az ünnepi menüsor összeállításának. A karácsonyi vendéglátás során kiemelten fontos, hogy az ízek és hagyományok megőrzése mellett az élelmiszerbiztonsági szempontokat is maradéktalanul érvényesítsük. Ennek támogatására a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Oktatási Programja idén is összeállította a legfontosabb élelmiszerbiztonsági iránymutatásokat, amelyek betartása különösen javasolt a hagyományos karácsonyi menüsor elkészítése során.

Tovább >

2025. december 19, péntek

Fokozott laboratóriumi kapacitás a szőlő aranyszínű sárgaság betegség elleni védekezéshez

Idén közel 4000 mintát vizsgált a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma a szőlő aranyszínű sárgasága betegség (FD) felderítésére. A 2025-ben tapasztalt megemelkedett esetszámra reagálva a hivatal megsokszorozta laboratóriumi kapacitását, a vizsgálatok pedig három helyszínen zajlottak. A Nébih hangsúlyozza, hogy a védekezés folyamatos, és arra kéri a termelőket, hogy tartsák be a növényvédelmi előírásokat, valamint a betegség gyanúját haladéktalanul jelentsék a hatóságoknak.

Tovább >