null Új fejezet nyílt a magyar-iráni élelmiszerbiztonsági kapcsolatokban

Új fejezet nyílt a magyar-iráni élelmiszerbiztonsági kapcsolatokban

Új fejezet nyílt a magyar-iráni élelmiszerbiztonsági kapcsolatokban
2016. december 5, hétfő

Együttműködési megállapodást írt alá 2016. november 22-én Teheránban Oravecz Márton, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) elnöke és Jamshid Salamzadeh, a teheráni Shahid Beheshti Orvostudományi Egyetem Élelmiszerbiztonsági Kutató Központjának vezetője.

A mintegy kétéves előkészítő munka eredményeképpen létrejött keretszerződés lehetővé teszi, hogy a két ország élelmiszer-biztonság területén dolgozó kutatói és szakemberei részt vehessenek egymás továbbképzésein, konferenciáin, valamint közös kutatási projekteket indítsanak.

A hosszú távú együttműködés első eredményei már a NÉBIH delegációjának iráni látogatása során körvonalazódtak: a magyar szakemberek az élelmiszer-toxikológiai laborvizsgálatok területén nyújtanak továbbképzést iráni kollégáiknak a közeljövőben. A megbeszélések során a két ország képviselői további együttműködési területként határozták meg a növényvédőszer-maradék és az állatgyógyászati szermaradék élelmiszerből való kimutatására alkalmas vizsgálati módszerek átadását is. A NÉBIH továbbá felajánlotta, hogy a tudatos vásárlói magatartást népszerűsítő programjainak tapasztalatait is megosztja iráni partnereivel, akik nagy érdeklődést mutattak a téma iránt.

A közös munka következő állomásaként 2017 januárjában újabb iráni delegáció folytat majd egyeztetéseket Magyarországon, mely során további, a teljes élelmiszerlánc-biztonságot felölelő együttműködési területek feltérképezése is napirendre kerül.

Kapcsolódó anyagok:
A new chapter in Hungarian-Iranian food safety relationsFriss hírek

Fokozottan ellenőrzi ősszel a mikotoxinokat vizsgáló laborokat a Nébih
2021. október 20, szerda

Fokozottan ellenőrzi ősszel a mikotoxinokat vizsgáló laborokat a Nébih

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei ősszel – a fokozott kockázat miatt – a mikotoxinokat vizsgáló egységekre kiemelten fókuszálnak majd.

Tovább >

Közlemény visszavont „zöld könyvről”
2021. október 20, szerda

Közlemény visszavont „zöld könyvről”

A Békés Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása

Tovább >