null Új adatokkal frissült az EFSA élelmiszer-fogyasztási adatbázisa

Új adatokkal frissült az EFSA élelmiszer-fogyasztási adatbázisa

Új adatokkal frissült az EFSA élelmiszer-fogyasztási adatbázisa
2020. február 17, hétfő

Az EU Menü projektnek köszönhetően új adatokkal bővítette az EFSA élelmiszer-fogyasztási adatbázisát. A frissített adatbázis kilenc további étrendi felmérés adatait tartalmazza, melyeket a következő hat ország jelentette: Ausztria, Belgium, Ciprus, Görögország, Hollandia és Szlovénia.

A felmérések révén új információhoz jutunk az EU Menü projekt által lefedett korcsoportok (csecsemők, totyogók, gyerekek, serdülők, felnőttek, idősek és különleges csoportok) élelmiszer-fogyasztása tekintetében, és most első alkalommal készült statisztika nemek szerinti bontásban is.

Hamarosan a magyarországi élelmiszer-fogyasztási adatgyűjtés is befejeződik, ezt követően a magyar adatok is szerepelni fognak az EFSA adatbázisában. Ez előreláthatólag további néhány hónapot vesz igénybe.

A felmérések eredményei elérhetőek az EFSA honlapján: 

https://www.efsa.europa.eu/en/news/new-surveys-boost-food-consumption-database


Friss hírek

Összegezte a nyári szezonális ellenőrzés tapasztalatait a Nébih
2020. szeptember 4, péntek

Összegezte a nyári szezonális ellenőrzés tapasztalatait a Nébih

Lezárult az idei nyár szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés. A július 1-jétől augusztus 20-ig tartó országos akció során az élelmiszerlánc-biztonsági szakemberek több mint 4500 létesítményt és 15.000 hazai és külföldi élelmiszertételt vizsgáltak. Az egységek ellenőrzésekor 163 alkalommal figyelmeztetést, 348 esetben, összesen 22.120.622 Ft értékben bírságot szabtak ki az ellenőrök, 85 vállalkozásnak pedig a tevékenységét is felfüggesztették. Az ellenőrzött élelmiszertételek 5,3%-át, 12,5 tonna élelmiszert kellett kivonni a forgalomból.

Tovább >

Gyermekétkeztetési tanácsok a tanév kezdetén
2020. szeptember 4, péntek

Gyermekétkeztetési tanácsok a tanév kezdetén

További járványügyi intézkedésekig a tanév szeptember 1-jén a hagyományos módon megkezdődik. A pandémiát okozó SARS-CoV-2 vírus azonban továbbra is jelen van – és a járványügyi adatokat figyelve – sajnos az aktív fertőzöttek száma ismét emelkedik. A tanévkezdés – ennek tudatában – a korábbiaknál is nagyobb feladatot ró a gyermekétkeztetést végző vállalkozásokra, főző- és tálaló-melegítőkonyhákra, kiszállítást végzőkre egyaránt. A szülők részéről is jogosan merül fel a kérdés: biztonságos-e a gyermekek közösségi étkezése?

Tovább >