null Új adatokkal frissült az EFSA élelmiszer-fogyasztási adatbázisa

Új adatokkal frissült az EFSA élelmiszer-fogyasztási adatbázisa

Új adatokkal frissült az EFSA élelmiszer-fogyasztási adatbázisa
2020. február 17, hétfő

Az EU Menü projektnek köszönhetően új adatokkal bővítette az EFSA élelmiszer-fogyasztási adatbázisát. A frissített adatbázis kilenc további étrendi felmérés adatait tartalmazza, melyeket a következő hat ország jelentette: Ausztria, Belgium, Ciprus, Görögország, Hollandia és Szlovénia.

A felmérések révén új információhoz jutunk az EU Menü projekt által lefedett korcsoportok (csecsemők, totyogók, gyerekek, serdülők, felnőttek, idősek és különleges csoportok) élelmiszer-fogyasztása tekintetében, és most első alkalommal készült statisztika nemek szerinti bontásban is.

Hamarosan a magyarországi élelmiszer-fogyasztási adatgyűjtés is befejeződik, ezt követően a magyar adatok is szerepelni fognak az EFSA adatbázisában. Ez előreláthatólag további néhány hónapot vesz igénybe.

A felmérések eredményei elérhetőek az EFSA honlapján: 

https://www.efsa.europa.eu/en/news/new-surveys-boost-food-consumption-database


Friss hírek

Származás, minőség, biztonság
2020. december 9, szerda

Származás, minőség, biztonság

A hatóság szakemberei a piacokat járva gyakran szembesülnek azzal, hogy a származási ország nincs kiírva (pedig minden esetben kötelező), és az esetek jelentős részében a kereskedő vagy a termelő nem is érti, miért kellene ezt megtennie. A késő őszi – kora téli időszakban különösen fontos ez, hiszen ilyenkor pl. paradicsomból magyar, török, spanyol, vagy akár olasz, holland származású termék egyszerre van jelen a piacon, a vásárló részéről pedig jogos igény, hogy eldönthesse, melyiket részesíti előnyben.

Tovább >

Megjelent meg az EFSA szintetikus biológia útján nyert mikroorganizmusokról szóló szakvéleménye
2020. november 24, kedd

Megjelent meg az EFSA szintetikus biológia útján nyert mikroorganizmusokról szóló szakvéleménye

A közelmúltban jelent meg az EFSA szintetikus biológia útján nyert mikroorganizmusok (SynBioM) mikrobiális jellemzésére és környezeti kockázatértékelésére vonatkozó megfelelő iránymutatások értékelésével kapcsolatos szakvéleménye.

Tovább >