null Új adatokkal frissült az EFSA élelmiszer-fogyasztási adatbázisa

Új adatokkal frissült az EFSA élelmiszer-fogyasztási adatbázisa

Új adatokkal frissült az EFSA élelmiszer-fogyasztási adatbázisa
2020. február 17, hétfő

Az EU Menü projektnek köszönhetően új adatokkal bővítette az EFSA élelmiszer-fogyasztási adatbázisát. A frissített adatbázis kilenc további étrendi felmérés adatait tartalmazza, melyeket a következő hat ország jelentette: Ausztria, Belgium, Ciprus, Görögország, Hollandia és Szlovénia.

A felmérések révén új információhoz jutunk az EU Menü projekt által lefedett korcsoportok (csecsemők, totyogók, gyerekek, serdülők, felnőttek, idősek és különleges csoportok) élelmiszer-fogyasztása tekintetében, és most első alkalommal készült statisztika nemek szerinti bontásban is.

Hamarosan a magyarországi élelmiszer-fogyasztási adatgyűjtés is befejeződik, ezt követően a magyar adatok is szerepelni fognak az EFSA adatbázisában. Ez előreláthatólag további néhány hónapot vesz igénybe.

A felmérések eredményei elérhetőek az EFSA honlapján: 

https://www.efsa.europa.eu/en/news/new-surveys-boost-food-consumption-database


Friss hírek

Kíméletes bánásmód a vágás során
2020. június 24, szerda

Kíméletes bánásmód a vágás során

A napokban jelent meg az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) a vágás során a sertések kíméletes bánásmódjára vonatkozó tudományos véleménye. Az EFSA szakvéleményében hangsúlyozza a vágóhídi személyzet képzésének fontosságát.

Tovább >

Listeria előfordulásának csökkentése fagyasztott zöldségekben
2020. május 4, hétfő

Listeria előfordulásának csökkentése fagyasztott zöldségekben

Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) értékelte a Listeria szennyeződés közegészségügyi kockázatát olyan fagyasztott zöldségfélék esetében, amelyeket a fagyasztás előtt valamilyen módon hőkezeltek, azaz forráztak, vagy pároltak. Az EFSA arra a következtetésre jutott, hogy a Listeria szennyeződés tekintetében az ilyen termékek fogyasztásával összefüggésbe hozott egészségügyi kockázat kisebb, mint készételek (pl. füstölt hal, hús, kolbász, paté, lágy sajtok) fogyasztása esetében.

Tovább >