null Több tonna távol-keleti élelmiszer és több ezer liter növényvédő-szer forgalmazását tiltotta be egyetlen nap alatt a NÉBIH

Több tonna távol-keleti élelmiszer és több ezer liter növényvédő-szer forgalmazását tiltotta be egyetlen nap alatt a NÉBIH

2013. január 31, csütörtök

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) Kiemelt Ügyek Igazgatósága (KÜI) szakemberei 2013. január 30-án – két, egymástól független akció során – 5000 kg távol-keleti élelmiszer, valamint 72 000 liter növényvédő-szer forgalmazását tiltották be. Az élelmiszereknél a termékek eredete nem volt nyomonkövethető, míg a növényvédő-szer esetében a gyártási időt nem tűntették fel.

A közel 5 tonna távol-keleti élelmiszer lefoglalását eredményező akció eredetileg a rajkai határállomáson indult, ahol a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) járőrei ellenőrizték egy kamion rakterét. Az ott fellelt élelmiszer tétel miatt vonták be az eljárásba a NÉBIH kiemelt ellenőrzéseket végző szervezeti egységét is.

A járőrök kíséretében Budapestre érkező szállítmányt már várták a NÉBIH ellenőrei. A késő éjszakáig tartó vizsgálat és lerakodás során a hatóság szakemberei megállapították, hogy a szállító a termékek eredetét számlával igazolni nem tudta, az élelmiszerek egy része (szárított gomba, tészták konzervek, fűszerek) pedig minőség-megőrzési idővel sem rendelkezett. A X. kerületi épület raktárként illegálisan működött, nyilvántartásba nem vett egység.

További intézkedésig a Kiemelt Ügyek Igazgatósága elrendelte a teljes árukészlet hatósági zár alá helyezését. A jelöletlen, nem nyomonkövethető termékek elkobzásra kerülnek.

A kőbányai akcióval párhuzamosan a NÉBIH szakemberei ellenőrzést tartottak egy növényvédő-szert forgalmazó cég telephelyén is, ahol 72 000 liter növényvédő-szer forgalmazását tiltották be, mivel a termék gyártási ideje nem volt egyértelműen igazolható. Az eljárás lefolytatásáig a készlet hatósági zár alá került.

Az eljárások végeztével várhatóan jelentős nagyságú élelmiszerlánc felügyeleti bírság kiszabására kerül majd sor mindkét szabálytalanság esetében.

A távol-keleti élelmiszerek ellenőrzésekor fényképfelvételek készültek, melyek a NÉBIH honlapjáról letölthetőek.

 

Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal
Kiemelt Ügyek Igazgatósága

 

Letölthető anyagok

képek (kőbányai akció)

 


Friss hírek

2023. november 27, hétfő

Megjelent a kis mennyiségű, helyi és marginális élelmiszer-előállítás és -értékesítés higiéniai feltételeiről szóló rendelet

A 2023. november 23-tól hatályba lépett új jogszabály célja az Európai Uniós higiéniai rendeletcsomag nyújtotta rugalmassági rendelkezések alkalmazása a kis mennyiségű, helyi, marginális élelmiszer-előállításra és -értékesítésre vonatkozóan. További célja a kapcsolódó hazai jogszabályok felülvizsgálata, valamint azok összefogása, deregulálása. A rendelet a hazai kistermelők és a „kisüzemi élelmiszer-előállítók” tevékenységét a feltételek egyszerűsítésével segíti.

Tovább >

2023. november 23, csütörtök

Elektronikusan vezetett önellenőrzési terv (eHACCP) követelményei

Az alábbi feltételeknek kell megfelelniük az önellenőrzési terv elektronikus vezetését biztosító informatikai rendszereknek:

Tovább >