null Tanulságos rajzok a Nébih kerítésén: az étel iránti tiszteletet tanulták nagyszüleiktől a gyerekek

Tanulságos rajzok a Nébih kerítésén: az étel iránti tiszteletet tanulták nagyszüleiktől a gyerekek

2023. október 6, péntek

Utcatárlatot mutatott be a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), a Maradék nélkül program rajzpályázatának legkiemelkedőbb pályaműveiből. A „Nagyi szerint” pályázatra érkezett alkotásokból kiderül, hogy a gyermekek sokféle pazarláscsökkentő konyhai praktikát tanultak a nagyszülőktől. A kiállított rajzok a hivatal II. kerületi központjának kerítésén tekinthetők meg a következő hónapokban. A kiállítás kicsiknek és nagyoknak egyaránt szól, valamint közvetíti a nagyszülők legjelentősebb üzenetét: az étel megbecsülését.

Az élelmiszerpazarlás az egyik legnagyobb fenntarthatósági probléma a világban. Magyarországon évente nagyságrendileg 1,8 millió tonna élelmiszerhulladék keletkezik. Az élelmiszerhulladékok döntő része a háztartásokban termelődik: fejenként átlagosan 60 kg élelmiszerhulladék képződik évente, amelynek körülbelül a fele elkerülhető lenne. A teljes lakosság éves pazarlását mérlegre helyezve akkora mennyiséget kapunk, amelyből 1 éven át több mint 400 ezer ember jóllakhatna.
Olyan globális problémával állunk szemben, amelynek megoldásához és mérsékléséhez mindössze több odafigyelésre van szükség.

A Nébih célja, hogy a tudatosság felé irányítsa a fogyasztókat, ezért indult el 2016-ban a Maradék nélkül program. Az élelmiszerpazarlás megelőzésével és az élelmiszerbiztonsággal kapcsolatos edukációt már gyermekkorban érdemes elkezdeni: ezt bizonyítja a „Nagyi szerint” című rajzpályázat is. Az idei felhívásra 111 pályamű érkezett az ország 87 iskolájából, amelyek közül a legkiemelkedőbb és legelgondolkodtatóbb alkotások mutatkoznak be a nagyközönségnek. 

A kiállítás megnyitójával összekötött ünnepélyes díjátadón Dr. Nemes Imre, a Nébih elnöke kiemelte: idén nagyon sok szellemes és olykor meglepő alkotás született, amelyekből sugárzik a pozitív életszemlélet, és ez reményt ad a jövőre nézve. Dr. Kasza Gyula, a Maradék nélkül program vezetője kifejtette: bár nem lehetett az összes jelentkezőt díjazni, mégis minden gyermek nyert a pályázaton való részvétellel. A programvezető szerint ők olyan felnőttek lesznek, akik nagyobb felelősséggel bánnak az élelmiszerekkel és a rájuk bízott erőforrásokkal. A díjátadón az egyik alkotó, Kovács Boglárka – a Két keréken különdíj nyertese – is megosztotta gondolatait „Maradék nélkül a kecskeméti nagyszüleimnél” című rajza kapcsán. Összességében valamennyi alkotásról visszaköszön a nagyszülőktől látott, étel iránti tisztelet: ez a legfontosabb lecke, amelyet egy gyermek a felnőtt életbe útravalóként magával vihet, így erősítve a fenntarthatóságért folytatott küzdelmet. 

Az utcatárlat 2024. január végéig megtekinthető a Millenáris Park közelében, a II. kerületi Kitaibel Pál utca és Kis Rókus utca találkozásánál. A Nébih szeretettel várja a kisgyerekes családokat, az óvodai és iskolás csoportokat, valamint minden élelmiszerpazarlás csökkentése és a maradékmentés iránt érdeklődőt. Össztársadalmi érdekünk, hogy fenntarthatóbbá váljon a fogyasztásunk. 

A pályázatra érkezett rajzok, a rendezvényen készült képek elérhetőek a Nébih honlapján, és a Maradék nélkül program közösségi média felületein.


Maradék Nélkül - "Nagyi szerint" rajzpályázat: díjazott pályaművek


Maradék Nélkül - "Nagyi szerint" rajzpályázat díjátadó


Friss hírek

2024. június 21, péntek

Bács-Kiskun és Csongrád-Csanád után további négy vármegyében lesz tűzgyújtási tilalom

Az elmúlt napokra jellemző kánikula miatt továbbra is fennáll az erdőtüzek kockázata, ezért a hatóságok Bács-Kiskun és Csongrád-Csanád mellett 2024. június 22-től Baranya, Békés, Hajdú-Bihar és Jász-Nagykun-Szolnok vármegyékben is tűzgyújtási tilalmat rendelnek el.

Tovább >

2024. június 21, péntek

Változik a megújuló energia előállításához kapcsolódó tápanyag-gazdálkodási terv benyújtásának rendje

A jövőben a Nébih Elektronikus Gazdálkodási Napló (eGN) rendszerén keresztül tehetnek eleget a biomassza-termelők elektronikus adatszolgáltatási kötelezettségüknek. Az új online felület nem csak a tápanyag-gazdálkodási tervek fogadására alkalmas, de beépített képletekkel annak elkészítését is segíti.

Tovább >